Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η Alpha – Θα γίνει η πρώτη τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 4 δισ. NPEs 4% και DTC κάτω από 2 δισ

Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η Alpha – Θα γίνει η πρώτη τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 4 δισ.  NPEs 4% και DTC κάτω από 2 δισ
Στην περίπτωση αυτή η Alpha bank θα έχει μηδενίσει τα NPEs, θα έχει μειώσει επιθετικά το DTC και θα έχει καταστεί η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα που αυτό θα μεταφραστεί σε 3,5 με 4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.
Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα – το bankingnews και όχι τυχαία – ανέφερε σε ένα ρεπορτάζ «Εάν είχες 100.000 ευρώ σε ποια από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα τα επένδυες σε ορίζοντα 12 μηνών;»
Το κείμενο αυτό διαβάστηκε από 134.545 επισκέπτες και μας προκάλεσε εντύπωση πως ένα χρηματιστηριακό θέμα είχε τόσο αυξημένη επισκεψιμότητα.
Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές, οι αναγνώστες έχουν αφυπνιστεί και ενδιαφέρονται για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό είναι καλό νέο, γιατί μετά την άνοδο και την διόρθωση που θα ακολουθήσει… θα ξεκινήσει μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδος.
Αρχικά θα πάμε στις 1050 μονάδες, θα διορθώσει το ελληνικό χρηματιστήριο προς τις 850 με 800 μονάδες και εν συνεχεία θα επιχειρήσει κίνηση προς τις 1500-1600 μονάδες όλα αυτά σε βάθος 12 μηνών.
Όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον, αλλά σήμερα εστιάζουμε στην Alpha bank.
Όχι τυχαία.
Πιστεύουμε ότι η Alpha bank θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη… και προβλέπουμε ότι όχι στο μακρινό μέλλον θα είναι η πρώτη τράπεζα βάσει χρηματιστηριακών τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 3,5 με 4 δισεκ. σε σχέση με τα 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία της τρέχουσας περιόδου.
Αυτό δεν είναι ένα απλό σενάριο, μια προσέγγιση θεωρητική, μια εικασία…

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Θα αναλύσουμε ένα σενάριο το οποίο – σήμερα όλοι θα διαψεύσουν – αλλά στο μέλλον – όχι στο πολύ μακρινό μέλλον – θα επιβεβαιωθεί.
Η Alpha bank θα έχει 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία, υψηλότερη από την Eurobank που σήμερα έχει αξία 2,9 δισεκ. ευρώ.
Μην βιαστείτε να απορρίψετε αυτό το σενάριο αρκεί να διαβάσετε με προσοχή αυτό το κείμενο που ακολουθεί.
Θα παρουσιάσουμε τον τρόπο η Alpha bank να καταστεί η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα…

Το κλειδί είναι αύξηση κεφαλαίου με μετρητά 1,5 δισεκ. ευρώ

Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την μεγάλη δυναμική της Alpha bank είναι η αύξηση κεφαλαίου.
Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα

  • Η Alpha bank έχει σήμερα 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία που αυτό σημαίνει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. προς ίδια κεφάλαια 5,7 δισεκ. = 0,35 είναι η χαμηλότερα αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
  • Υποθέτουμε ότι υλοποιεί μια αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ και εκδίδει και ένα ομολογιακό 500 εκατ ευρώ δηλαδή 2 δισεκ. συνολικά.

Τα κεφάλαια της Alpha bank από 5,7 δισεκ. θα φθάσουν στα 7,2 + 500 εκατ = 7,7 δισεκ. ευρώ που αυτό μεταφράζεται σε P/BV σε τρέχουσες τιμές 0,27…

  • Υποθέτουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,5 με 1,8 δισεκ. ευρώ για να μειώσει τα NPEs στο 4% ώστε να καταστεί η πλέον εξυγιασμένη τράπεζα σε διάστημα 12 μηνών.

Αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα όχι όπως στην Πειραιώς

  • Υποθέτουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει καμία σχέση με την μεθοδολογία της Πειραιώς, θα είναι αύξηση κεφαλαίου με άσκηση δικαιωμάτων, μια κλασσική αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και για είσοδο νέων μετόχων με βιβλίο προσφορών και διεθνή προσφορά.
  • Υποθέτουμε ότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει η μετοχή να ανακάμψει από τα 1,28 στα 1,6 ευρώ π.χ. που αυτό σημαίνει 1,54 δισεκ. μετοχές Χ 1,6 ευρώ = 2,4 με 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή και με ένα discount 40% επί της μετοχής η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 1 ευρώ περίπου.

  • Υποθέτουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε θα πουλήσει τα δικαιώματα του, είτε θα συμμετάσχει, καθώς ελέγχει το 10,98% της Alpha bank. Εάν πουλήσει τα δικαιώματα το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κάτω από 5%.
  • Να σημειωθεί ότι ποσοστό 6,23% κατέχει και ο Paulson


Μεγάλη μείωση στο DTC

  • Υποθέτουμε ότι εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί όπως το περιγράφουμε θα συμβεί και μια ακόμη σπουδαία εξέλιξη πέραν από τον μηδενισμό των NPEs.

Η μεγάλη εξέλιξη είναι ότι με τα νέα κεφάλαια το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα υποχωρήσει από τα 3 κάτω από 2 δισεκ. ευρώ ίσως 1,8 δισεκ. ευρώ οπότε η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα είναι 1,8 δισεκ. δια 5,7 δισεκ. που θα έχουνε απομείνει μετά την τελική εξυγίανση = 30%...μόνο το 30% των κεφαλαίων της Alpha bank θα είναι DTC.

  • Υποθέτουμε ότι η υπόθεση αυτή θα επιβεβαιωθεί.

Στην περίπτωση αυτή η Alpha bank θα έχει μηδενίσει τα NPEs, θα έχει μειώσει επιθετικά το DTC και θα έχει καταστεί η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα που αυτό θα μεταφραστεί σε 3,5 με 4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.
Στο σενάριο μας αυτό η Alpha bank θα επιτυγχάνει κέρδη 500 εκατ ετησίως όπερ σημαίνει σχεδόν 10% απόδοση κεφαλαίου δηλαδή ROE περίπου 10% με προοπτική να διανείμει και μέρισμα σε βάθος 2ετίας.

Ιδανικό σενάριο

Το σενάριο αυτό είναι ιδανικό, απόλυτα εφαρμόσιμο και θα καταστήσει την Alpha bank την ισχυρότερη τράπεζα χρηματιστηριακά και κεφαλαιακά στην Ελλάδα.

Υποσημείωση

Υπάρχει ένα ουίσκι το Lagavulin 21 Year Old Bottled 1991 αξίας 1500... ευρώ…αυτό νομίζουμε ότι ταιριάζει... 

Υποσημείωση 2

Το bankingnews στις 14 Μαίου 2021 δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «Ελληνική τράπεζα έχει αναθέσει σε αμερικανικό οίκο... τύπου Morgan να ερευνήσει σενάριο αύξησης κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ»
Για την ιστορία Morgan σύμβουλο έχουν… η Alpha bank την J P Morgan και η Εθνική την Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης