Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ύφεση η πανδημία, βελτίωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα - Στους 11.415 συνολικά οι νεκροί

Σε ύφεση η πανδημία, βελτίωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα - Στους 11.415 συνολικά οι νεκροί

Υποχωρούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες στην Ελλάδα, που προσπαθεί να επιστρέψει σε μία μερική κανονικότητα

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η πορεία ύφεσης της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ παράλληλα σταθερή είναι η αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δοκιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Οι ειδικοί συστήνουν την σταθερή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, που παράλληλα με τους ρυθμούς επιτάχυνσης των εμβολιασμών, είναι σε θέση να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις και τοπικές εξάρσεις του ιού.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Κυριακή 16 Μαΐου με 1.262 κρούσματα και 656 διασωληνωμένους.
Άλλοι 50 άνθρωποι κατέληξαν με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται στους 11.415.
Στην Αττική καταγράφονται για μία ακόμη φορά τα περισσότερα κρούσματα Covid στην Ελλάδα ενώ ο Πειραιάς ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη.
Από τα κρούσματα, 613 εντοπίστηκαν στην Αττική ενώ στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 84.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Πειραιά καταγράφηκαν 109 κρούσματα.
Υψηλά βρίσκεται και η Αιτωλοακαρνανία με 67.

Μόσιαλος: Πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους

Τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζει ο καθηγητής για την Πολιτική της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο της ινδικής μετάλλαξης.
Με ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει πως «φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η νέα ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία.
Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα».
Προσθέτει δε πως «στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά.
«Επομένως χρειάζεται προσοχή μέχρι να επιτύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας.
Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων.
Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.

Χωρίς μουσική η εστίαση το Μάιο – Τα επόμενα ανοίγματα

Όσον αφορά την εστίαση, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 00:15 ενώ για όλο το Μάιο δεν θα επιτρέπεται να ακούγεται μουσική.
Πάντως περαιτέρω ανοίγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Πότε θα επανέλθει η μουσική

Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Για τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων γίνονται προσπάθειες μήπως αυξηθεί το όριο των 100 παρισταμένων ατόμων που υπάρχει αυτή την στιγμή.

Bonus εμβολιασμένων

Όσον αφορά στα bonus προς τους εμβολιασμού, μέχρι τέλη Ιουνίου η σχετική συζήτηση δεν αναμένεται να γίνει, καθώς η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ηλικιών 18 – 30 ετών θα ανοίξει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Επομένως τα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα από τέλη Ιουνίου
άρα προκειμένου να υπάρχει μια αναλογικότητα αυτή η συζήτηση πιθανότητα να γίνει από τον Ιούλιο και μετά.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει και ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Μόνο ένα self test από τη Δευτέρα (17/5) για τα σχολεία

Σε... χαλάρωση των μέτρων και για τη λειτουργία των σχολείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, περιορίζοντας τον αριθμό των self test που είναι απαραίτητα για τα δια ζώσης μαθήματα.
Ειδικότερα, από την προσεχή Δευτέρα (17/5/2021) θα απαιτείται η διεξαγωγή μόνο ενός self test για την προσέλευση των μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.
"Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Self test στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test


Παράλληλα, από τις 10/5 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

ΕΟΔΥ: 1.262 νέα κρούσματα και 50 θάνατοι στις 16/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021, 1.262 νέα κρούσματα Covid - 19 εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 377.090 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.711 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.415 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_30.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 656 (62.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη.
To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_24.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.280 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 287 (ημερήσια μεταβολή-4.97%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 323 ασθενείς.
3_22.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
4_12.JPG

5_9.JPG
7_4.JPG6_4.JPG
8_2.JPG

9_3.JPG

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης