Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χάος στο Ισραήλ με την νέα σύγκρουση Εβραίων και Hamas - Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ταυτιστεί με καμία πλευρά

Χάος στο Ισραήλ με την νέα σύγκρουση Εβραίων και Hamas - Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ταυτιστεί με καμία πλευρά
Βρώμικα πολιτικά παιχνίδια και από τον Netanyahu... αλλά και από την Hamas
Σχετικά Άρθρα

Ο μέχρι τώρα απολογισμός στο χάος που επικρατεί στο Ισραήλ είναι ασύλληπτος από τις σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ εβραίων και Hamas που είναι ο στρατιωτικός βραχίονας των Παλαιστινίων....
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ξεκίνησε εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας ενώ ο προσωρινός πρωθυπουργός Netanyahu  δηλώνει ότι θα πρέπει να δοθεί ένα πολύ σκληρό μήνυμα στην Hamas.
Από τις ένοπλες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 116 άτομα, από τους Παλαιστινίους 109 και από το Ισραήλ 7 και η λίστα μεγαλώνει.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 610 ενώ συνολικά 1600 ρουκέτες, drones και πυραύλους έχουν εκτοξευθεί από την Hamas εναντίον εβραϊκών στόχων… ενώ και τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ αλλά κατέληξαν στην θάλασσα.
Από την πλευρά των Ισραηλινών οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις είναι ανελέητες και όπως δήλωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Netanyahu οι μάχες δεν θα σταματήσουν μέχρι να πληρώσει βαρύ τίμημα η Hamas.
Ενώ έχουν αναφερθεί πολλά για τις αιτίες ή αφορμές της νέας πολύνεκρης σύγκρουσης εβραίων και παλαιστινίων… για τις εξώσεις παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ στο Sheikh Jarrah έως τα επεισόδια στο τζαμί και στα μόνιμα επεισόδια στην Λωρίδα της Γάζας.
Όμως όλα αυτά είναι αφορμές… υπάρχουν αιτίες και δυστυχώς είναι πολιτικές.
Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει να απέχει να πάρει θέση, ούτε η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει την αλήθεια, ούτε η Hamas που είναι ο στρατιωτικός βραχίονας των Παλαιστινίων και για τους εβραίους είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Στην Ελλάδα δυστυχώς – ως συνήθως – αντιμετωπίζονται πολλά γεγονότα επιφανειακά, είμαστε με τους εβραίους υποστηρίζουν κάποιοι, όχι είμαστε με τους παλαιστινίους λένε κάποιοι άλλοι.
Ο υιός του Netanyahu καταφέρθηκε κατά της Τουρκίας για την στάση που κράτησε υπέρ των παλαιστινίων δηλώνοντας ότι οι τούρκοι έχουν προκαλέσει βιαιοπραγίες σε άλλους λαούς μεταξύ άλλων και των ελλήνων.
Ο μέσος – ανιστόρητος – έλληνας αμέσως έσπευσε να επιδοκιμάσει τις δηλώσεις του υιού του Netanyahu… ένας πρωθυπουργός που μονίμως αντιμετωπίζει καταγγελίες για σκάνδαλα.

Πολιτικά τα κίνητρα

Η πραγματική ιστορία πίσω από την κλιμάκωση της Γάζας είναι η Hamas που προσπαθεί να δείξει στον παλαιστινιακό λαό ότι είναι ο πραγματικός προστάτης της Ιερουσαλήμ και όχι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Η Hamas ελπίζει να το δείξει αυτό στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά ακυρώθηκαν από τον Mahmoud Abbas.
O Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποίησε την Ιερουσαλήμ ως δικαιολογία, άπαξ και οι εβραίοι δεν επιτρέπουν εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές είχε αναφέρει ο Abbas.
Όμως ο βασικός λόγος είναι ότι ο Abbas βρήκε αφορμή να αποτρέψει τις εκλογές επειδή… ήξερε ότι θα τις χάσει.
Η Hamas έδειξε μια αξιοσημείωτη προετοιμασία, εκτόξευσε πάνω από 1600 ρουκέτες νούμερο εντυπωσιακό, κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει τακτικό και ετοιμοπόλεμο στρατό ενώ η Hamas έχει εξειδικευτεί στις μάχες πόλεων.
Οι εβραϊκές-αραβικές ταραχές είναι μια τεράστια νίκη για τη Hamas.
Χρησιμοποιώντας οικονομικά κίνητρα, το Ισραήλ προσπάθησε για χρόνια να κάνει τον παλαιστινιακό λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στους αυταρχικούς ηγέτες όπως την Hamas που τους ελέγχουν, χωρίς επιτυχία.
Η Hamas, από την άλλη πλευρά, έχει αποδείξει στο Ισραήλ πώς μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση που κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πώς θα σβήσει.
Η κατάσταση στο Lod, Bat Yam, Haifa, Acre και το Negev προκαλεί ζημιά στο Ισραήλ και θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστούν και προφανώς δεν αναφερόμαστε στις υλικές ζημίες αλλά στο μίσος που σιγοκαίει μεταξύ μουσουλμάνων και εβραίων.
Η Hamas πέτυχε ένα στόχο να επαναφέρει το μίσος των παλαιστινίων κατά των εβραίων… μια άκρως θετική εξέλιξη με πολιτικά κριτήρια καθώς η Hamas θα θριαμβεύσει στις επόμενες εκλογές.
Βρώμικα πολιτικά παιχνίδια από την Hamas.

Βρώμικα πολιτικά παιχνίδια και από τον Netanyahu

Στο Ισραήλ αλλά και μεταξύ των Παλαιστινίων αναφέρεται ότι ο Netanyahu ο προσωρινός πρωθυπουργός σχεδίασε αυτή την κλιμάκωση.
Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες στην Γάζα τόσο αυξάνεται το πολιτικό όφελος για τον Netanyahu ένα αδίστακτο πολιτικό που το όνομα του παίζει… σε πλήθος σκανδάλων.
Όσο συνεχίζονται οι μάχες στην Γάζα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι ο Naftali Bennett και ο Yair Lapid να σχηματίσουν μια κυβέρνηση της δεξιάς και της κεντροαριστεράς με την υποστήριξη του ισλαμικού κόμματος Ra'am του Mansour Abbas
Όταν ξέσπασε η βία και το χάος στο Ισραήλ… ο Netanyahu είναι ξεκάθαρο ότι το εκμεταλλεύεται πολιτικά καθώς παραμένει στο πολιτικό επίκεντρο.
Δυστυχώς το χάος που επικρατεί στο Ισραήλ αυξάνει το μίσος μεταξύ εβραίων και παλαιστινίων και ότι ενέργειες είχαν σημειωθεί για να αποκλιμακωθεί η ένταση τα προηγούμενα χρόνια… κατέρρευσε.
Θα απαιτηθούν πολλά χρόνια πάλι για να ανοίξουν οι γέφυρες και να απομακρυνθεί η καχυποψία.
lod.png

tanks_gaza_ΒΝ.jpeg

israhll_BN.png

Palaistinh_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης