Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ζαχαράκη στο BN: «Η χώρα μας είναι καλά προετοιμασμένη για το άνοιγμα και συνεχώς ενισχύει το τείχος ανοσίας της»

Ζαχαράκη στο BN: «Η χώρα μας είναι καλά προετοιμασμένη για το άνοιγμα και συνεχώς ενισχύει το τείχος ανοσίας της»

Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη αναλύει το κυβερνητικό σχέδιο της επανεκκίνησης και εξηγεί γιατί φέτος η Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά

Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα εγκαινιάζει επίσημα την τουριστική σεζόν 2021 και η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο bankingnews.gr για τις φετινές προσδοκίες της επανεκκίνησης του τουρισμού. Αναφέρεται σε δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά και σε προϋποθέσεις για να είναι πράγματι η φετινή, μία χρονιά ανάκαμψης.
«Οριστική υπέρβαση της κρίσης μπορούμε να έχουμε μόνο με οριστικό και πλήρες άνοιγμα του τουρισμού», παραδέχεται και εξηγεί γιατί η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να ανοίξει ο τουρισμός το συντομότερο.
Η κ. Ζαχαράκη θεωρεί ότι «τυχόν προβλέψεις ή εικασίες για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι παρακινδυνευμένες» και επιμένει ότι «ο εμβολιασμός συνιστά στοιχειώδη πράξη τόσο ατομικής ευθύνης, όσο και –κυρίως- κοινωνικής υπευθυνότητας».

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Η Ελλάδα ποντάρει πολλά στην επανεκκίνηση του τουρισμού για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η υφυπουργός Τουρισμού στη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα;

Το μήνυμα είναι απλό, σαφές και σταθερό εξαρχής: η χώρα μας ανοίγει και ανοίγει με ασφάλεια για όλους.
Παρά τις αντιξοότητες και αβεβαιότητες της πανδημίας, ως Υπουργείο Τουρισμού δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες και υλοποιήσαμε.
Είπαμε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα σύνορά μας για τον τουρισμό, και τα ανοίξαμε με ασφάλεια ήδη από τον Απρίλιο για συγκεκριμένες χώρες και με βάση συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες. Δηλώσαμε πως θα προχωρήσουμε στο πλήρες άνοιγμα στις 15 Μαΐου, και αυτό ακριβώς υλοποιούμε.
Είπαμε ότι το άνοιγμα αυτό θα είναι ουσιαστικό, θα παρέχονται δηλαδή οι απαραίτητες υπηρεσίες που ένας τουρίστας απαιτεί. Και αυτό έγινε: το λιανεμπόριο και η εστίαση έχουν ήδη ανοίξει, και σταδιακά οι περιορισμοί αίρονται ακόμα περισσότερο. Εισηγηθήκαμε και πετύχαμε την υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ. Είμαστε σταθερά στις κορυφαίες χώρες από άποψη διενεργούμενων τεστ.
Έχουμε ήδη οριστικοποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχουμε έγκαιρα περιγράψει τους βασικούς άξονες του σχεδίου ανοίγματος, με απόλυτη καθαρότητα και απόλυτη διαφάνεια.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να ανοίξουμε, και ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να παρέχει σε κάθε επισκέπτη της χώρας μας μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία με πλήρη ασφάλεια.

Πως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στον τομέα της ζήτησης;
Επανεκκίνηση του τουρισμού με χαμηλά επίπεδα κρατήσεων μπορεί να συμβεί;
Πότε θα δούμε ουσιαστική κινητικότητα από την άποψη των τουριστικών ροών και πότε αναμένεται να φτάσουμε στο peak της σεζόν;

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη πει, η φετινή χρονιά προφανώς και δεν θα είναι ανέφελη. Υπάρχουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, και ιδίως οι τουριστικές. Η εμπειρία μας από το 2020 μας διδάσκει ότι τυχόν προβλέψεις ή εικασίες για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι παρακινδυνευμένες. Εμείς από πλευράς μας κάναμε, κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε ο ελληνικός τουρισμός να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Όσο οι μέρες περνούν θα αναδύεται και μία καθαρότερη εικόνα της κατάστασης.
Πάντως είναι δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός διατηρεί τα διαχρονικά πλεονεκτήματά του, τα οποία και φέτος συνδυάζονται με αυτό της ασφάλειας.
Όπως είναι δεδομένο και το ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία των τουριστών να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ 7 ελληνικοί προορισμοί ήδη αναδεικνύονται στους 10 πιο ανθεκτικούς της Ευρώπης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της ForwardKeys, η οποία βασίζεται στον αριθμό εισιτηρίων που έχουν εκδοθεί για τους θερινούς μήνες.
Άρα υπάρχουν οι δυσκολίες αλλά υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για μία χρονιά ανάκαμψης και αξιοποίησης των ευκαιριών που μας παρέχουν τόσο η εμπειρία μας από το 2020 όσο και ο μεγάλος μας σύμμαχος, ο εμβολιασμός.

Θα έχουμε καταφέρει να πιάσουμε το επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμού το καλοκαίρι;

Η εμβολιαστική διαδικασία προχωρεί ταχύτατα, εκπλήσσοντας μάλιστα θετικά τους πολίτες, τόσο με την οργάνωση της, όσο και με την χωρίς περιττή ταλαιπωρία άμεση εξυπηρέτησή τους. Ζητήματα με την παροχή εμβολίων από μέρους των εταιρειών δεν υπάρχουν πια, και η χώρα μας έχει εξασφαλίσει πληθώρα εμβολίων με ομαλή ροή.
Έχουμε σπάσει το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως και συνεχίζουμε, όταν υπενθυμίζω η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πως είναι «άπιαστος» στόχος να φτάσουμε τους 25.000.
Ως χώρα μάλιστα πρωταγωνιστούμε στη διεύρυνση των ηλικιακών κατηγοριών που μπορούν να εμβολιαστούν.
Πλέον είναι στο χέρι κάθε πολίτη άνω των 30 ετών να προσέλθει και να εμβολιαστεί με το εμβόλιο που διατίθεται, καθώς το καλύτερο εμβόλιο, είναι το γρηγορότερο εμβόλιο.
Δεν υπάρχει πια χώρος για επιφυλάξεις: τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλή και ο εμβολιασμός συνιστά στοιχειώδη πράξη τόσο ατομικής ευθύνης, όσο και –κυρίως- κοινωνικής υπευθυνότητας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και με την αδιάκοπη συνέχεια της μεγάλης, εθνικής αυτής προσπάθειας, η χώρα θα πετύχει τον στόχο της ανοσίας, και συντομότερα του αρχικώς προβλεπομένου.

Μπορούμε να ελπίζουμε σε επιμήκυνση της σεζόν έως το Νοέμβριο;
Επειδή κάποιοι ανησυχούν για πιθανό νέο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο, πόσο ρεαλιστικός παραμένει αυτός ο στόχος;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα σε αυτήν την φάση οι απόπειρες προβλέψεων.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι από άποψη εμβολιασμού θα είμαστε σε ακόμα καλύτερη θέση κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τόσο εμείς όσο και οι επίδοξοι επισκέπτες μας.
Από μέρους μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί κάθε μέρα της φετινής σεζόν, κατά το μέγιστο δυνατόν.

Εάν ένας τουρίστας ασθενήσει από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ποιος θα καλύψει τα έξοδά του; Υπάρχει πρόβλεψη για τα μέλη της οικογένειάς του και τους ανθρώπους που συνταξιδεύει;

Αποτελεί πάγια πρακτική και θέση αρχής για εμάς ως χώρα, ότι κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στην Ελλάδα και χρειάζεται νοσηλεία, λαμβάνει την νοσηλεία αυτή από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πέραν αυτού, για τα νοσήλια, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών όπως των πολιτών κρατών-μελών ΕΕ υπάρχει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, ενώ με τρίτες χώρες υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμφωνίες.
Σημειωτέον δε ότι, πέραν τυχόν νοσηλείας, για απλά κρούσματα κορωνοϊού η χώρα μας εφαρμόζει και φέτος το μέτρο των ξενοδοχείων covid, το οποίο λειτούργησε κατά την περσινή χρονιά.
Στην πορεία αυτή, υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που σας προβληματίζουν και πως θα τους αντιμετωπίσετε;
Το δίδαγμα της περσινής χρονιάς, είναι ότι όσο η πανδημία διαρκεί, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Υπό την έννοια αυτή, παρακολουθούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και επεξεργαζόμαστε πληθώρα σεναρίων ώστε οι αντιδράσεις μας να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσες.
Όμως δεν θα πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της απαισιοδοξίας: η χώρα μας είναι καλά προετοιμασμένη για το άνοιγμα και συνεχώς ενισχύει το τείχος ανοσίας της.
Είμαστε στην τελευταία φάση αυτής της δοκιμασίας, και με επιμονή και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε.

Σε ποιες αγορές ρίχνει το βάρος φέτος η Ελλάδα;
Υπάρχουν εναλλακτικές και πως σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε;

Σε αυτή τη φάση, που το μείζον πρόταγμα είναι η ανάκαμψη του τουρισμού και υπέρβαση του πλήγματος της κρίσης, στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού αποτελούν οι παραδοσιακές αγορές του. Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα τα οποία έχουν και πρακτικό αποτύπωμα όπως για παράδειγμα η έναρξη απευθείας πτήσεων από σειρά κορυφαίων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών (Delta, American, United κτλ.), όπως και εταιρειών άλλων χωρών, με πρόσφατο παράδειγμα την Πολωνία.
Βεβαίως η χώρα μας στοχεύει και σε αγορές που τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, και με τις οποίες έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας επιδιώκει ενεργά να διευρύνει την απήχηση του τουριστικού μας προϊόντος τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες αγορές, και μάλιστα σε αυτό δρα ιδιαίτερα υποβοηθητικά η έμφαση που έχουμε δώσει στις ειδικές μορφές τουρισμού, που μας προσφέρουν την δυνατότητα να προσελκύσουμε τουρίστες οι οποίοι μέχρι τώρα επέλεγαν άλλες χώρες.

Δεδομένης της οικονομικής «στενότητας» των ελληνικών νοικοκυριών, είναι ο εσωτερικός τουρισμός υπολογίσιμη δύναμη;
Πως θα τον ενισχύσετε;

Ο εσωτερικός τουρισμός ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος κατά την περσινή δύσκολη χρονιά.
Όπως είναι φυσικό, οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης έχουν αγγίξει την ελληνική οικογένεια.
Παρόλα αυτά έχει ληφθεί ένα πλέγμα μέτρων στήριξης που σε σημαντικό βαθμό έχει αμβλύνει τις επιπτώσεις, και ειδικά τις πιο ακραίες από αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι διακοπές των Ελλήνων να γίνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολες και προσιτές.
Γι αυτό και ενισχύουμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και διευρύνουμε τους δικαιούχους του, ώστε και στην περίπτωση του εσωτερικού τουρισμού να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ώθηση.

Από τον τουρισμό περιμένουν να «δουλέψουν» πολλές επιχειρήσεις, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει.
Πως θα τους στηρίξετε, εάν παρ΄ όλα αυτά, κάπου το πλάνο «σκοντάψει»;

Σε όλο το διάστημα της κρίσης η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική επιχείρηση και τον Έλληνα εργαζόμενο με ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων, τόσο γενικότερα, όσο και στον κλάδο του τουρισμού.
Ενδεικτικά: επιστρεπτέα προκαταβολή, πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, κάλυψη παγίων δαπανών στην εστίαση, παράταση μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων, κάλυψη ενοικίων επιχειρήσεων, διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και την εστίαση, χρηματική ενίσχυση και κάλυψη εισφορών εργαζομένων, ενώ αναμένεται και νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την άμεση ενίσχυση των τουριστικών και άλλων πληττόμενων επιχειρήσεων.
Και έχουμε επανειλημμένα πει ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Κατά συνέπεια είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την απαιτούμενη στήριξη σε κάθε ενδεχόμενο. Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι οριστική υπέρβαση της κρίσης μπορούμε να έχουμε μόνο με οριστικό και πλήρες άνοιγμα του τουρισμού.
Γι αυτό ως κυβέρνηση κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ανοίξει ο τουρισμός το συντομότερο, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια το άνοιγμα αυτό να είναι ασφαλές, πλήρες και διαρκές, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να δουλέψουν απερίσπαστοι και να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν: να προσφέρουν στον κάθε επισκέπτη της χώρας μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία ψυχικής ανάτασης, που κάθε άνθρωπος αναζητά, μετά από 1,5 χρόνο σκληρής δοκιμασίας.
sofia_zaharaki.jpg

Πως βλέπετε τo μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας;
Θα είναι o τουρισμός πρωταγωνιστής της ανάκαμψης;


Ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας μας και θα είναι για το ορατό μέλλον.
Οι αριθμοί είναι σαφείς.
Στον τουρισμό στηρίζεται άμεσα το 12,5% του ΑΕΠ μας και έμμεσα το 30%, όπως και το 17% της απασχόλησης μας και έμμεσα το 40%.
Αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα συμβάλλει και πάλι δραστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Και σε αυτή την διαδικασία ανάταξης του τουρισμού μετά τον κυκεώνα της πανδημίας, οφείλουμε να σκεφτούμε και πάνω σε ποιες βάσεις οικοδομούμε τον τουρισμό του μέλλοντος, την τουριστική ανάπτυξη της μετά-covid εποχής.
Και σε αυτή την ανοικοδόμηση, πέραν από την περαιτέρω ανάπτυξη του mainstream τουρισμού του «ήλιου και της θάλασσας», μείζων είναι ο ρόλος των ειδικών μορφών τουρισμού αλλά και της τουριστικής εκπαίδευσης.
Οι ειδικές μορφές τουρισμού (ορεινός, αναρριχητικός, ποδηλατικός, καταδυτικός, ευεξίας κ.α) μπορούν να παρέχουν μία μοναδική εμπειρία πέραν από τα συνηθισμένα, προσδίδοντας αυξημένη υπεραξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ η τουριστική εκπαίδευση μπορεί να παρέχει στον άνθρωπο του τουρισμού, επιχειρηματία ή εργαζόμενο, την απαιτούμενη γνώση, εξειδίκευση και κατεύθυνση ώστε να διαπρέψει στον τομέα που έχει επιλέξει.
Και για αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων τόσο για τις ειδικές μορφές τουρισμού, όσο και για την τουριστική εκπαίδευση, την επιμόρφωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων 20.000 εργαζομένων στον τουρισμό και ανέργων, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης