Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Eπάνοδος του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα σε 1-2 έτη - Ανάπτυξη 7% το 2022

Fitch: Eπάνοδος του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα σε 1-2 έτη - Ανάπτυξη 7% το 2022
Μία περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα είναι δύσκολη αλλά εφικτή σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε o επικεφαλής του οίκου Fitch για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις Michel Napolitano
Σχετικά Άρθρα

Μία περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα είναι δύσκολη αλλά εφικτή σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε o επικεφαλής του οίκου Fitch για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Michel Napolitano.
Αν δούμε μία ευρείας βάσης γρήγορη βελτίωση στους τομείς της ανάπτυξης, των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος, είπε ο senior director του Fitch, «είναι πιθανή μία επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα σχετικά γρήγορα, σε ένα ορίζοντα 1-2 ετών».
Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο κ.Napolitano είπε ότι ο Fitch θα εστιάσει την προσοχή του στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης της ΕΕ και ευρύτερα του προγράμματος «Επόμενη Γενιά -ΕΕ» καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η σημασία του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα, είπε, είναι μεγάλη, αναφέροντας ότι ο Fitch αναμένει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7% για το επόμενο έτος λόγω των επενδύσεων που εν μέρει θα βασίζονται στο πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά -ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι ο οίκος δεν κάνει ακόμη κάποια εκτίμηση για τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει το πρόγραμμα αυτό, καθώς θέλει να έχει κάποια μεγαλύτερη ορατότητα της υλοποίησής του.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, είπε, δεν έχει κάποιο εξαιρετικό ιστορικό στην απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι κάτι το διαφορετικό καθώς είναι μεγαλύτερο το πολιτικό προφίλ τους.
Ο κ. Napolitano αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι αυτό «θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγησή μας».
Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της βελτίωσης της διακυβέρνησης για τις αξιολογήσεις του Fitch.
Οσον αφορά τις τράπεζες, σημείωσε τις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις που έκανε ο Fitch, οι οποίες, όπως είπε, συνδέονται κυρίως με την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης