Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Enria (SSM): Θετικά τα βήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

Enria (SSM): Θετικά τα βήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών
Έχει ανοίξει η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες υποστήριξε ο Andrea Enria

Τη θέση πως είναι θετικές οι εξελίξεις με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών διατύπωσε ο πρόεδρος του εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, του SSM, Andrea Enria.
«Έχει ανοίξει η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών» ανέφερε κατά την παρέμβαση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Enria, τονίζοντας ότι «παρατηρείται ανάπτυξη δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις από τις ελληνικές τράπεζες».
Όπως είπε, αποτιμάται θετικά το δ' 3μηνο του 2020 και το α' 3μηνο του 2021, ενώ τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να στοχεύουν στη δανειοδότηση της οικονομίας απλά... αλλά να έχουμε καλά δάνεια, ώστε να μην δημιουργηθούν τα προβλήματα του παρελθόντος».
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι πολύ θετικό ότι συνεχιζουν να τακτοποιούν τους ισολογισμούς τους.
Υπάρχουν βέβαια ακόμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που πρέπει να τακτοποιηθούν αλλά αναμένονται πολλές συμφωνίες και το επόμενο διάστημα» είπε ο επικεφαλής του SSM, ο οποίος κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ο επικεφαλής του SSM, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Ηρακλής, υποστήριξε ότι «έχει καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα» ενώ επεσήμανε πως παραμένουν και σημαντικές προκλήσεις, καθώς όπως τόνισε, «σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα θα πρέπει να εξετάζεται πάντα ο πιστωτικός κίνδυνος, ενώ πάντα υπάρχει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις».

Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές

Ο κ. Enria, ερωτηθείς για την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις, υποστηρίζοντας πως οι περισσότερες εκδόσεις ήταν πολύ καλές και ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες.
«Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δημιουργεί πολλές δυνατότητες για τις τράπεζες» υποστήριξε ο πρόεδρος του SSM.

Δεν αρκεί από μόνη της η παροχή δανείων

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας ο πρόεδρος του SSM σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει ανάπτυξη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.
«Στο τέλος του 2020 ήταν 10% η ανάπτυξη αυτή και αυτό συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο.
Η δανειοδότηση αναπτύσσεται αλλά η παροχή δανείων από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να έχουμε καλα δάνεια, αν έχουμε πάλι μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρόβλημα απλώς θα διαιωνίζεται» επεσήμανε ο Enria, τονίζοντας ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.
«Θέλουμε ο τραπεζικός τομέας να έχει επαρκή κεφάλαια.
Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, πρέπει να ειμαστε σε επαγρύπνηση.
Αυτό είναι σημαντικό ώστε να τράπεζες να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί μετά την πανδημία.
Είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να κάνει ότι μπορεί.
Οι καλές κεφαλαιακές θέσεις είναι σημαντικές για να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης των οικονομιών» τόνισε ο Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης