Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε ιστορικά υψηλά η μόχλευση των hedge fund στις ΗΠΑ, αυξάνονται επικίνδυνα οι short θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Goldman Sachs: Σε ιστορικά υψηλά η μόχλευση των hedge fund στις ΗΠΑ, αυξάνονται επικίνδυνα οι short θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Τα αμοιβαία κεφάλαια L/S έχασαν σχεδόν τα δύο τρίτα των κερδών που είχαν σημειώσει από την αρχή του έτους

Τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου είχαν άλλη μια δύσκολη εβδομάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, με την εκτίμηση απόδοσης GS Equity Fundamental L/S να μειώνεται στο -1,68% μεταξύ 30 Απριλίου και 6 Μαΐου (έναντι MSCI World TR -0,33%).

Και όπως σχολιάζει η Goldman Sachs αυτή η πτώση καθοδηγήθηκε από τον δείκτη alpha του -1,11 % - το χειρότερο εβδομαδιαίο alpha σε δύο μήνες - και σε μικρότερο βαθμό beta -0,57% (από την έκθεση στην αγορά και το συντελεστή ευαισθησίας σε συνδυασμό).
Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια θεμελιώδη αμοιβαία κεφάλαια L/S έχασαν σχεδόν τα δύο τρίτα των κερδών που είχαν σημειώσει από την αρχή του έτους, μόλις την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τη συνολική YTD απόδοση σε μόλις 0,97%.

Η ευαισθησία των hedge funds

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πόσο ευαίσθητος στο δείκτη beta έχει γίνει ο χώρος των hedge fund και υπάρχει λόγος γι 'αυτό: σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η συνολική μόχλευση (Gross leverage) αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδες σε 247,1%, σε υψηλά ρεκόρ, ενώ η καθαρή μόχλευση υποχώρησε -0,9 μονάδες στο 88,2% (όχι πολύ υψηλό, αλλά ακόμα στο 87ο εκατοστημόριο).
Εξετάζοντας τη σύνθεση των αγορών hedge fund, μεμονωμένα hedge funds ήταν καθαροί αγοραστές.
Αυτά από τη Βόρεια Αμερική και, σε μικρότερο βαθμό, από την Ευρώπη ήταν καθαροί αγοραστές λόγω long θέσεων, ενώ εκείνα από την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας ήταν καθαροί πωλητές λόγω των short θέσεων.

Οι short θέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν παρατηρήθηκε ότι τα hedge fund άνοιξαν short θέσεις στις μετοχές τεχνολογίας για 9 από τις προηγούμενες 10 ημέρες, η Goldman σημειώνει ότι ο τεχνολογικός κλάδος είδε τις μεγαλύτερες καθαρές πωλήσεις σε εννέα μήνες, καθώς οι διαχειριστές μείωσαν την έκθεση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Και σε μια ξαφνική αντιστροφή των bullish θέσεων στον τεχνολογικό κλάδο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι τα hedge funds είναι επί του παρόντος underweight στον κλάδο της τεχνολογίας κατά -1,4% έναντι του MSCI World, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και στο 3ο εκατοστημόριο έναντι των προηγούμενων πέντε ετών.

Οι επισημάνσεις της Goldman:

  • Ο τεχνολογικός είναι ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις αυτήν την εβδομάδα, ήταν επίσης μακράν ο τομέας με τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις στο βιβλίο GS Prime λόγω των short πωλήσεων που ξεπέρασαν τις μεγάλες αγορές με αναλογία 7 έως 1.
  • Οι τεχνολογικές μετοχές πωλήθηκαν καθαρά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η καθαρή ροή συναλλαγών διαφέρει ανά υποτομέα - Οι Semis & Semi Equip, Software και Electronic Equip είχαν περισσότερες καθαρές πωλήσεις, ενώ οι Comm Equip και IT Services είχαν πιο καθαρές αγορές.

  • Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης είναι επί του παρόντος underweight στον κλάδο της τεχνολογίας κατά -1,4% έναντι του MSCI World, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και στο 3ο εκατοστημόριο έναντι των τελευταίων πέντε ετών.
  • Τα hedge funds εξακολουθούν να είναι overweight σε Software & Svcs κατά + 4,7% (28ο εκατοστημόριο) και underweight σε Semis & Semi Equip και Tech Hardware κατά -1,6% (13ο εκατοστημόριο) και -4,3% (18ο εκατοστημόριο ), αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης