Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναι ΗΠΑ στον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών – ΠΟΥ: Ανησυχία για την ινδική παράλλαξη

Ναι ΗΠΑ στον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών – ΠΟΥ: Ανησυχία για την ινδική παράλλαξη
Ελπίδες από το φάρμακο lenzilumab
Σχετικά Άρθρα

Στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναμένεται να προχωρήσουν από μεθαύριο Πέμπτη 13/5 οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε ο αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να λάβει αντίστοιχη απόφαση και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τη στιγμή που οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και στην Ευρώπη, όπου θεωρείται πως έχει ήδη εμβολιαστεί το 34% των ενήλικων Ευρωπαίων.
Παράλληλα συναγερμός έχει σημάνει για την ινδική παράλλαξη του ιού, με τον ΠΟΥ να τον εντάσσει στη λίστα με τις άλλες ανησυχητικές παραλλάξεις – βρετανική, νοτιοαφρικάνικη, βραζιλιάνικη -, καθώς θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, με την κατάσταση στην Ινδία να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, μια και όπως αναφέρεται, εκεί καταγράφεται ημερησίως ο ένας στους τρεις θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 159.065.008 και οι νεκροί 3.306.398
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.745.258 κρούσματα και 582.170 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 22.992.517 και τρίτη σε νεκρούς με 249.992
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 423.229 και τρίτη σε κρούσματα με 15.209.990
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.841.871
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.044.936 και έκτη η Ρωσία με 4.840.948
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.452.966 και όγδοη η Ιταλία με 4.116.287
• Ένατη η Ισπανία με 3.581.392 και δέκατη η Γερμανία με 3.541.853
dasfasdf_1.JPG
ΗΠΑ: Ναι στην χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στους 12 – 15 ετών

Την έγκριση της για την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού» έκρινε η υπηρεσιακή διευθύντρια του FDA, διαβεβαιώνοντας πως «η σημερινή ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19», καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι χθες, η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί για τα πρόσωπα 16 ετών και άνω.
Θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους, οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου με ίση ποσότητα του προϊόντος με αυτή για τους ενηλίκους.
«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων» αναφέρει ο FDA.
Περίπου 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο Πέμπτη 12/5, ενώ δόσεις του προϊόντος θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης.
Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης άλλα δύο εμβόλια για την COVID-19, αυτό της Moderna και αυτό της Johnson & Johnson, αμφότερα για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 58% των ενηλίκων Αμερικάνων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 46% των ενηλίκων Αμερικάνων (περίπου 153 εκατομμύρια) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 116 εκατ. πολίτες – το 34,8% του πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.
53543252525252523.JPG
Παγκόσμια ανησυχία από την ινδική παράλλαξη του ιού

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η αναβάθμιση από τον ΠΟΥ της ινδικής παράλλαξης του ιού, η οποία εντάχθηκε στη λίστα με τις μεταλλάξεις εκείνες που θεωρούνται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η ινδική παράλλαξη του ιού μεταδίδεται πιο εύκολα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του.
Η Ινδία βιώνει ένα από τα σφοδρότερα «χτυπήματα» της επιδημίας, αν και το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 329.942 νέα κρούσματα και 3.876 νεκρούς, αριθμοί που αν και υψηλοί, υπολείπονται σημαντικά από τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες.
Συνολικά η Ινδία μετρά περίπου 250.000 νεκρούς και σχεδόν 25 εκατομμύρια μολύνσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία σε ημερήσια βάση μετρά έναν στους τρεις θανάτους που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση ενώ το σύστημα υγείας δοκιμάζεται από σημαντικές ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως 11 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης παραλαβής οξυγόνου από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν.

Κομισιόν: Πρόθυμη η Ε.Ε. για παράταση τριών μηνών στην AstraZeneca υπό προϋποθέσεις

Πρόθυμη για παράταση τριών μηνών στην AstraZeneca υπό προϋποθέσεις εμφανίζεται η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΕ ενώπιον βελγικού δικαστηρίου, δήλωσε -κατά την έναρξη διαδικασίας δεύτερης αγωγής της Κομισιόν κατά της εταιρείας- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δεχθεί την εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου με την AstraZeneca μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με τη συμφωνία, εάν η εταιρεία της παραδώσει 120 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Η αγωγή έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ακολουθεί την κατάθεση μιας πρώτης αγωγής τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδιώξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην εταιρεία.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο την επιδίκαση συμβολικής αποζημίωσης ύψους 1 ευρώ για παραβίαση όρων συμβολαίου εκ μέρους της AstraZeneca.
Ο συνήγορος της AstraZeneca διαμαρτυρήθηκε για την εκκίνηση από την Κομισιόν και δεύτερης αγωγής με το δεδομένο ότι μόλις έχει εκκινήσει η πρώτη.
Η AstraZeneca είχε αρχικά συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει παρά 50 εκατ..
Ο συνήγορος της ΕΕ δήλωσε στο βελγικό δικαστήριο ότι η Ένωση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπει το συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι η εταιρεία θα παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Ο συνήγορος της AstraZeneca δήλωσε στον δικαστή ότι η εταιρεία «ελπίζει» να παραδώσει 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Εμβολιασμένο το 34% των Ευρωπαίων

Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί καθώς με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.
Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδου, αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισ. δόσεις εμβολίων.
Αφού ανέφερε ότι ήδη το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ε.Ε έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, επισήμανε πως «η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο επόμενο διάστημα».
Η ίδια υπογράμμισε ότι η πανδημία έκανε πιο έντονες τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος.
98789679679696969679679.JPG
Μ. Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση από 17/5

Σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία από τις 17/5 προχωρά η βρετανική κυβέρνηση με την επιδημία να είναι σε ύφεση χάρη στους εκτεταμένους εμβολιασμούς.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενήλικων Βρετανών με μια δόση, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Από τις 17/5 αναμένεται να επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.

Ελπίδες από το φάρμακο lenzilumab

Ένα νέο υπό δοκιμή φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα lenzilumab της εταιρείας Humanigen Inc, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης των ασθενών με σοβαρή Covid-19 λόγω πνευμονίας, καθώς τους βοηθά να αναπνέουν μόνοι τους.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή σε 540 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι μισοί από αυτούς πήραν το lenzilumab σε τρεις ενδοφλέβιες δόσεις (σε απόσταση οκτώ ωρών η μία από την άλλη) και οι άλλοι μισοί το ψευδοφάρμακο.
Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των ασθενών που έκανε τη θεραπεία με το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα είχε κατά μέσο όρο 54% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης χωρίς την ανάγκη διασωλήνωσης σε ΜΕΘ.
Για όσους έπαιρναν, επίσης, κορτικοστεροειδή και ρεμδεσιβίρη, η αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης χωρίς διασωλήνωση έφθασε το 92%.
Για «σημαντική βελτίωση στη θεραπεία της Covid-19» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Humanigen.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχει σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.
Υπενυθυμίζεται πως ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα (7/5) έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης