Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σιγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βία στην Ιερουσαλήμ - Βομβαρδισμοί και ρουκέτες με 24 νεκρούς

Σιγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βία στην Ιερουσαλήμ - Βομβαρδισμοί και ρουκέτες με 24 νεκρούς
Κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ - Τουλάχιστον 24 νεκροί, ανάμεσα τους και 9 παιδιά
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Ούτε ανακοίνωση δεν εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκρηξη βίας που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στο Ισραήλ μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα και την εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Hamas στην Ιερουσαλήμ, εχθροπραξίες που διαδέχθηκαν τα εκτεταμένα επεισόδια με τους εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς που έλαβαν χώρα χθες Δευτέρα 10/5 στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τα εκατέρωθεν πυρά συνεχίστηκαν και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 11/5, με αποτέλεσμα εκρήξεις από βομβαρδισμούς να σαρώνουν τα κτήρια στη Γάζα και με τις σειρήνες να στέλνουν τους Ισραηλινούς σε καταφύγια.
Η Hamas, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 9 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ ενώ άλλοι 106 τραυματίστηκαν.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως έπληξε 130 στρατιωτικούς στόχους της Hamas στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 μέλη της οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας σοβαρή επίθεση κατά του Ισραήλ, τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Hamas.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, περίπου 200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν, εκ των οποίων το 90% αναχαιτίστηκε.

Σιγή από τον ΟΗΕ

Παρά την ανησυχητική κλιμάκωση της βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρεται πως ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο».
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωναν τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως εργάζονται παρασκηνιακά έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και για αυτό το λόγο επέμειναν πως η έκδοση μιας ανακοίνωσης δεν θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Image

Όχι σε μονομερή μέτρα

Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».
Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων.

Τουλάχιστον 24 νεκροί, ανάμεσα τους και 9 παιδιά

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεταξύ των νεκρών είναι και εννέα παιδιά.
Image
Είχε προηγηθεί εκτόξευση ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη προς ισραηλινές περιοχές κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας επειδή παλαιστινιακές δυνάμεις ξεπέρασαν την "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ, πραγματοποιώντας τις πρώτες επιθέσεις από το 2004 κατά της Ιερουσαλήμ.
Η εκτόξευση ρουκετών και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για εκρήξεις κοντά στην πόλη της Γάζας και σε όλη την παραλιακή γραμμή.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 150 πυραύλους κατά του Ισραήλ, εκ των οποίων πολλοί καταρρίφθηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken κάλεσε τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν αμέσως την εκτόξευση πυραύλων προς το Ισραήλ.
Image

Hamas: Στο τέλος θα νικήσουμε

Παρά τις εκκλήσεις αυτές η Hamas φαίνεται να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα χτυπήματα, απειλώντας να μετατρέψει την ισραηλινή πόλη Άσκελον σε κόλαση, αν υπάρξουν νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
«Στο τέλος οι Παλαιστίνιοι θα κερδίσουν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh.

Τι αναφέρει ο ισραηλινός στρατός


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.
«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς.
Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ» ανέφερε ο  εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε κάνει λόγο για συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών.
«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων.
Ασταμάτητα.
Η ώρα είναι τώρα 04:00.
Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο.
Image
Οδομαχίες

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα χθες Δευτέρα 10/5 σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους στην πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες πολίτες.
Κατά τις συγκρούσεις αυτές,520 Παλαιστίνιοι και 32 Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και τον πιο ιερό τόπο για τους Εβραίους, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο βίαιες που έχουν σημειωθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 2017 και ξέσπασαν την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την κατάληψη της ανατολικής πλευράς της πόλης, όπου ζουν Παλαιστίνιοι, από τον ισραηλινό στρατό το 1967.
Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ λόγω της επικείμενης έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα.

Borrell (ΕΕ): Να σταματήσει αμέσως η έξαρση βίας στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ

Να σταματήσει αμέσως η «έξαρση της βίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ζήτησε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell.
«Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Borrell με την ΕΕ να απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.
«Η μεγάλη έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Γάζα και στην περιοχή γύρω από αυτήν πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Όλοι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση εναντίον των εξτρεμιστών.
Το status quo των ιερών τόπων πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό,
Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Πρέπει κατά προτεραιότητα να αποφευχθούν νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων» υποστηρίζει ο Borrell.
Image
Image

Netanyahu (Ισραήλ): Όποιοι μας επιτίθενται θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.
«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Netanyahu, προσθέτοντας:
«Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (...), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης