Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μητσοτάκης και Sánchez επιθυμούν μόνιμο μηχανισμό κοινού δανεισμού – Κορυφαίο επίτευγμα το Ταμείο Ανάκαμψης

tags :
Politico: Μητσοτάκης και Sánchez επιθυμούν μόνιμο μηχανισμό κοινού δανεισμού – Κορυφαίο επίτευγμα το Ταμείο Ανάκαμψης

Πώς οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας επιθυμούν να πείσουν τον ευρωπαϊκό Βορρά για τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και στο βάθος επιδιώκουν ολοκλήρωση των δημοσιονομικών πολιτικών στη ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

Το ευρωπαϊκό σχέδιο κοινού δανεισμού με στόχο τη χρηματοδότηση την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για τη επίτευξη βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, επισήμαναν από κοινού οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας τη Δευτέρα 10 Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις των δύο κρατών να δείξουν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και να διασκεδάσουν τυχόν αμφιβολίες μεταξύ των κρατών του ευρωπαικού Βορρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Κοινό μέτωπο

Σε κοινή τους εμφάνιση στο Φόρουμ των Δελφών στην Αθήνα, για μια συνομιλία με συντονιστή τον Florian Eder του Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez από κοινού εξέφρασαν την στήριξη τους στο σχέδιο του κοινού δανεισμού της ΕΕ (παρά το γεγονός ότι προέρχονται από αντίπαλες πολιτικές οικογένειες), καθώς και την πρόσφατη συνεργασία της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού», αλλά και το κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων.

Επιταχυντής το Ταμείο

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι χώρες του Νότου της ΕΕ, οι οποίες υπέφεραν από τις πολιτικές λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2008, τελικά έπεισαν τις χώρες του Βορρά που ήταν οπαδοί της λιτότητας ότι η προσέγγιση ήταν λάθος και ότι το κοινό πρόγραμμα δανεισμού θα ωφελούσε όλους - επιταχύνοντας την ανάκαμψη στην Ενιαία αγορά της ΕΕ και ενισχύοντας καθοριστικά στη δύσκολη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών.

Σωστή προσέγγιση

«Εάν αυτά τα κονδύλια δαπανηθούν με σύνεση για την επιτάχυνση των δύο μεταβάσεων (πράσινη οικονομία και ψηφιακός μετασχηματισμός), τότε νομίζω ότι δεν πρόκειται να είναι μία εφάπαξ πολτική» δήλωσε ο Μητσοτάκης, θέτοντας το ζήτημα στους ηγέτες που έχουν δηλώσει ότι το εν λόγω πρόγραμμα διάσωσης δεν πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο.
«Εξαρτάται πραγματικά από εμάς για να βεβαιώσουμε ότι η προσέγγιση είναι η σωστή», σημείωσε

Δημοσιονομική πολιτική

«Στόχος πρέπει να είναι αυτό να μην είναι ένα εφάπαξ Ταμείο, ένα εφάπαξ χρηματοδοτικό γεγονός», υπογράμμισε.
«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου συνειδητοποιούμε ότι στην περίοδο μετά την πανδημία χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντίληψη για την μακροοικονομική πολιτική η οποία να υπερβαίνει τους παραδοσιακούς πολύ αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής σύγκλισης τους οποίους όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε

Υπέροχο έτος

Ο Sánchez αμέσως συνέχισε το επιχείρημα.
«Η Ιστορία θα πει ότι το έτος 2020 ήταν μια υπέροχη χρονιά για όσους πιστεύουν στην αρχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - αν δείτε τι έχουμε επιτύχει», σημείωσε, επικαλούμενος το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, το κοινό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων, το πιστοποιητικό εμβολιασμού (το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί) και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το κοινό χρέος.

Πολιτικό επίτευγμα

«Το Ταμείο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Ένα πολιτικό επίτευγμα, όπως η ενιαία αγορά ή η είσοδος των χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ενιαίο νόμισμα.
Ίσως σήμερα είμαστε πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία, αλλά σε ιστορικούς όρους νομίζω ότι η εν λόγω συμφωνία θα καταστεί αντιληπτή ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
 

Για την Angela Merkel

Ερωτηθέντες για την επικείμενη αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, τόσο ο Sánchez, που είναι σοσιαλδημοκράτης όσο και ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης καθένας επαίνεσαν τη Γερμανίδα πολιτικό που θεωρείται ευρέως ηγετική πολιτική μορφή της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της στη συμφωνία στο κοινό πρόγραμμα χρέους.
«Οι τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής σε κάποιο βαθμό μετατοπίστηκαν από την Angela Merkel, όταν απομακρύνθηκε από την απόλυτη άρνσηση (σ.σ. για τον κοινό δανεισμό) σε αυτό που συνέβη τον περασμένο Ιούλιο (τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης) και προς τιμήν της αντιλήφθηκε την ανάγκη η Γερμανία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο», σημειωσε ο Έλλήνας πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, είπε ότι οι μεταβάσεις ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της δημοκρατίας: «Τα θεσμικά όργανα πρέπει να είναι σε θέση να υπερβαίνουν τα άτομα».
Εν πάση περιπτώσει, οι δύο ηγέτες φανηκάν να έχουν κοινό ενθουσιασμό για τις Βρυξέλλες, οι οποίες όπως ανέφεραν υπέστησαν  άδικη κριτική καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
«Εχω λίγο κουραστεί από την απόδοση διαρκώς ευθυνών στην Ευρώπη», κατέληξε ο Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης