Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχωρεί η πανδημία, μείωση κρουσμάτων και θανάτων – Στους 11.029 οι νεκροί - Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των ειδικών

Υποχωρεί η πανδημία, μείωση κρουσμάτων και θανάτων – Στους 11.029 οι νεκροί -   Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των ειδικών

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπει την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων αλλά οι ειδικοί αναμένουν και την επίδραση των ημερών του Πάσχα

Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Σε υποχώρηση βρίσκονται οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα, γεγονός που επιτρέπει την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων αλλά οι ειδικοί συστήνουν προσοχή, καθώς όπως υποστηρίζουν, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η επίδραση των ημερών του Πάσχα δεν έχει γίνει ακόμη ορατή.
Τα αυξημένα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα μείνουν κλειστά τα σχολεία έως τις 12 Μαΐου είναι ενδεικτικό στοιχείο της υγειονομικής μάχης που συνεχίζεται.
Πάντως τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Κυριακή 9/5/2021.
Ανακοινώθηκαν 1.428 νέα κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 728.
Επιπλέον καταγράφηκαν 51 νέοι θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στους 11.028 σπάζοντας το φράγμα των 11.000 απωλειών.
Στην Αττική καταγράφονται και πάλι τα περισσότερα από τα συνολικά 1.428 νέα κρούσματα/
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 712 νέες μολύνσεις, και 150 στη Θεσσαλονίκη.
Οι περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι οι εξής: Αιτωλοακαρνανία 82, Αρκαδία 11, Αχαΐα 45, Βοιωτία 17, Ηράκλειο 23, Ιωάννινα 24, Κάλυμνος 11, Κέρκυρα 10, Κοζάνη 19, Κορινθία 10, Λάρισα 46, Μαγνησία 30, Ρέθυμνο 13, Τρίκαλα 21, Φθιώτιδα 32.
Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα 10/5 επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, με βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ η χώρα με σχέδιο ετοιμάζεται να κάνει και τα επόμενα προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα δραστηριοτήτων του πολιτισμού, του αθλητισμού, αλλά και την επίσημη έναρξη στις 15/5 της τουριστικής περιόδου με υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εξειδικευτούν μέσα στην εβδομάδα από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυχτα, θα αρθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και πιθανότατα από την ίδια ημερομηνία, δεδομένου ότι ανοίγει και ο τουρισμός, να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Παρασκευής: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, δεν έχουμε εικόνα για το Πάσχα

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την επίδραση των ημερών του Πάσχα και της κινητικότητας στους ρυθμούς του τρίτου επιδημικού κύματος.
«Καταγράφεται σαφής μείωση στον αριθμό των νοσηλειών εδώ και τρεις εβδομάδες.
Έχουμε όμως δρόμο ακόμη μέχρι να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο.
Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, είναι λάθος να σχηματίζεται αυτή η εικόνα.
Εάν όλα προχωρήσουν όπως σήμερα, θα μειώνεται όλο και περισσότερο η επιβάρυνση», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Προσθέτει πως τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι ενδεικτικά καθώς ήταν οι ημέρες του Πάσχα και τα τεστ λιγότερα.
Επίσης, δεν έχει περάσει ικανό διάστημα από τις αργίες του Πάσχα ώστε να εκτιμηθεί εάν η χαλάρωση και οι μετακινήσεις έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας.
Ανησυχία για τις ημέρες του Πάσχα εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου,επισημαίνοντας ότι αναμένονται τοπικές επιδημίες και «υπάρχουν ήδη τέτοιες ενδείξεις», όπως είπε.
«Σε αυτή τη φάση δεν αρκούν οι εμβολιασμοί και ο καλός καιρός για να ελέγξουμε την επιδημία», τόνισε επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη σημασία διατήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.
Οι αρχές βασίζονται στο γεγονός πως αυξάνονται οι εμβολιασμένοι πολίτες και επιταχύνονται οι ρυθμοί εμβολιασμού που εμπνέουν αισιοδοξία ότι η πτωτική επιδημιολογική πορεία θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό.

Καθολικό lockdown έως 17/5 στην Κάλυμνο

Παρατείνεται το καθολικό lockdown στην Κάλυμνο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως και τις 17 Μαΐου στις 6 το πρωί για λόγους Δημόσιας Υγείας.
Η παράταση του lockdown αποφασίστηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων, εισήγησης του Δημάρχου Καλυμνίων και λαμβάνοντας υπόψιν τη συνεχιζόμενη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων στο νησί, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων τη Δευτέρα 10/5

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ξεκινούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, ενώ επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός γνωστοποιήθηκε μέσω της νέας ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο 8 Μαΐου.
Η νέα υπουργική απόφαση αφορά τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).
Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.
Τα selftest για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
Κλειστά έως 12/5 τα σχολεία στο Μεσολόγγι
Κλειστά έως την Τετάρτη 12 Μαΐου θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ειδικά σχολεία του Δήμου Μεσολογγίου, με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «με την απόφαση του δημάρχου, όπου λαμβάνονται υπόψη το ΦΕΚ της 8ης Μαΐου, οι διατυπωμένες απόψεις αρμοδίων εκπροσώπων φορέων, όπως της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εισήγησης του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, αποφασίζεται η διακοπή των μαθημάτων των σχολείων έως τις 12 Μαΐου, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης».

Τα επόμενα βήματα

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου

• Ανοίγουν τα μουσεία

Δευτέρα 17 Μαΐου

• Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
• Ανοίγουν τα ωδεία
• Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 21 Μαΐου

  • Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.
  • Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.


Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Αθλητισμός

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο» για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Καταργείται από 15/5 το ραντεβού στα μαγαζιά – Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κτήματα για δεξιώσεις

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμενεται να ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα και οι όροι για τις δραστηριότητες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ στις 15/5 θα καταργηθεί το ραντεβού στα καταστήματα , θα αρθεί η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, θα αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (θα ξεκινά από τα μεσάνυχτα πλέον) και πιθανότατα να επιτραπεί την ίδια ημερομηνία η μουσική στην εστίαση, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.
Πάντως, μέχρι τις 14 Μαΐου θα ισχύει το ραντεβού στα μαγαζιά και θα καταργηθεί στις 15 του μήνα.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των γυμναστηρίων, αυτό που σχεδιάζεται είναι να ανοίξουν στις 17/5 πρώτα για τους εμβολιασμένους, ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου και προοδευτικά για τους υπόλοιπους στις αρχές του Ιουνίου.
Στις αρχές Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Γεωργιάδης: Ξεκινά από 15/5 η άρση των SMS μετακίνησης – Έρχεται άνοιγμα γυμναστηρίων, απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα

Τελειώνουν τα click away - click inside για τα μαγαζιά στις 14 Μαΐου, ενώ από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης για το λιανεμπόριο, θα αλλάξει το ωράριο στην εστίαση και θα αρθεί η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Τα παραπάνω ανέφερε την Κυριακή 9/5 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άνοιγμα των γυμναστηρίων και των catering για δεξιώσεις, σημειώνοντας πως «το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα το ανακοινώσουμε μέσα σε αυτή την εβδομάδα με όρους και κανόνες».
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, ενώ από την ίδια ημερομηνία «λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω».
Όπως είπε, από τα μέσα Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να ξεκινά από τα μεσάνυχτα αντί για τις 11 μ.μ. η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ αίρεται και η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Σημείωσε δε, πως «θα έχουμε μεγάλο πακέτο για τον κλάδο του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις».
Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

Παπαθανάσης: Πολλά θα αλλάξουν από τις 15/5

«Πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι.
Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις».
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega έκανε αναφορά τόσο στις αλλαγές που θα δούμε στην καθημερινότητά μας από τα μέσα του μήνα, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, όσο και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Περί αλλαγών

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι έρχονται πολλές αλλαγές από τα μέσα του τρέχοντος μηνός και τόνισε χαρακτηριστικά «ό,τι ισχύει για τους πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες».
Όπως είπε, «πολλά θα αλλάξουν στις 15 του μήνα. Μπορεί το click inside, η μετακίνηση μεταξύ νομών, η επέκταση του ωραρίου.
Για να μη χτίζουμε προσδοκίες θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι μια ημερομηνία - κλειδί που θα ξεκλειδώσει πολλά πράγματα».

Για εστίαση

Ο ίδιος σχετική με το πότε θα επανέλθει η μουσική στα μαγαζιά της εστίασης, ανέφερε ότι «και στην πρώτη επανεκκίνηση η μουσική ήρθε σε δεύτερο χρόνο. Τώρα υπάρχει ο περιορισμός του ωραρίου. Με την επέκτασή του, θα έρθει και η μουσική. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και σε ένα εύλογο διάστημα μπήκε και η μουσική».
Πρόσθεσε πως «το όριο με έξι άτομα ανά τραπέζι λειτουργεί πολύ καλά. Θεωρώ ότι προς το παρόν θα παραμείνει αυτό. Με τις οικογένειες υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκονται όλοι μαζί. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για κάποιο διάστημα».

ΕΟΔΥ: 1.428 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι – Στους 11.029 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (9/5/2021) 1.428 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_22.JPG3_21.JPG1_28.JPG
728 διασωληνωμένοι


O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη.
To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
6_3.JPG
5_8.JPG

diaspora_10.JPGkabyles_11.JPG7_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης