Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπεράκτια αιολική ενέργεια μια ακόμη καταστροφική πολιτική του Biden – Οι μύθοι για τις ανεμογεννήτριες

Υπεράκτια αιολική ενέργεια μια ακόμη καταστροφική πολιτική του Biden – Οι μύθοι για τις ανεμογεννήτριες
Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστος μηχανισμός παραγωγής ενέργειας... για πολλούς λόγους
Σχετικά Άρθρα

Ο αμερικανός Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε πρόσφατα φιλόδοξα σχέδια για την εγκατάσταση τεράστιων υπεράκτιων βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με ανεμογεννήτριες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, του Κόλπου του Μεξικού και του Ειρηνικού.
Στόχος του είναι να εκτοξεύσει την παραγόμενη ενέργεια στα 30 γιγαβάτ (30.000 μεγαβάτ) αιολικής χωρητικότητας έως το 2030, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην καταπολέμηση της «κλιματικής κρίσης»… αναφέρει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση το RealClearEnergy
Το «30 έως το 2030» είναι έξυπνο σλόγκαν για δημόσιες σχέσεις. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;
Η μόνη υπάρχουσα υπεράκτια μονάδα αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ διαθέτει πέντε μεγάλες ανεμογεννήτριες 6 MW στα ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ.
Η συνδυασμένη χωρητικότητά τους (αυτό που θα μπορούσαν να παράγουν αν δούλευαν όλο το 24ωρο) είναι 30 MW.
Ο Biden σχεδιάζει να παράγει 1.000 φορές περισσότερη υπεράκτια ηλεκτρική ενέργεια, ίσως να χωρίζει τον στόχο του επί τρία: δηλαδή 1.000 MW για κάθε ακτή.

Δεν είναι εντυπωσιακό

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, στην πράξη δεν είναι.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αιολική ικανότητα για ολόκληρη την ακτή του Ατλαντικού, σύμφωνα με το σχέδιο του Biden, θα κάλυπτε μόνο τα τρία τέταρτα της μέγιστης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι που απαιτείται για την τροφοδοσία της Νέας Υόρκης.
Και πάλι, αυτό προϋποθέτει ότι οι έλικες των ανεμογεννητριών περιστρέφονται πλήρως 24 ώρες για 365 ημέρες τον χρόνο.
Στην πραγματικότητα, οι ανεμογεννήτριες από τύχη θα λειτουργούσαν με μέγιστη χωρητικότητα στο μισό χρόνο.
Καθώς οι καταιγίδες και το σπρέι αλατιού διαβρώνουν τους στροβίλους, χρόνο με το χρόνο δημιουργούνται νέα προβλήματα. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα σε καθεστώς νηνεμίας ειδικά τις πιο ζεστές μέρες, σημαίνει ότι δεν παράγεται ρεύμα από την αιολική ενέργεια.
Φυσικά, οι χαμηλοί άνεμοι δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Άλλες φορές, υπάρχει πολύ δυνατοί άνεμοι - όπως όταν ξεσπούν τυφώνες.
Αυτό είναι πιο πιθανό σενάριο στον Κόλπο του Μεξικού.
Αλλά ο Μεγάλος Τυφώνας του 1944 στον Ατλαντικό είχε ανέμους κατηγορίας 4 στη Βιρτζίνια, ένταση κατηγορίας 3 από το Cape Hatteras (NC), το Long Island και το Rhode Island και την κατηγορία 2 όταν έφτασε στο Maine.
Βύθισε τέσσερα πλοία του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Όταν χτυπήσουν καταιγίδες ή τυφώνες, οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών μπορούν να καταστραφούν.
Η επισκευή ή η αντικατάσταση εκατοντάδων υπεράκτιων ανεμογεννητριών μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Εάν ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να παράγει όλη αυτή την ενέργεια χρησιμοποιώντας κοινούς στροβίλους ανεμογεννητριών 6 MW, οι ακτογραμμές των ΗΠΑ θα χρειαστούν 5.000 ανεμογεννήτριες μεγαθήρια.
Με ανεμογεννήτριες GE Haliade-X ύψους 850 ποδιών (259 μέτρα), θα χρειάζονταν 2.500 ανεμογεννήτριες να ολοκληρωθεί η Φάση 1 του σχεδίου του Biden για 30.000 μεγαβάτ έως το 2030.
Ακόμα κι αν όλα αυτά συνέβαιναν στις ακτές του Ατλαντικού, δεν θα ήταν αρκετό να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Και τι γίνεται με το περιβάλλον;

Πόσα εκατομμύρια τόνους χάλυβα, χαλκού, λιθίου, κοβαλτίου, σπάνιων γαιών, τσιμέντου, πετρελαιοειδών σύνθετων υλικών (για πτερύγια ανεμογεννητριών) και άλλων πρώτων υλών θα απαιτούνται για την κατασκευή και εγκατάσταση στροβίλων και υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων;
Πόσα δισεκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος θα πρέπει να εξορύσσονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία και να εξευγενίζονται - λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται 125.000 τόνοι μέσου μετάλλου για κάθε 1.000 τόνους καθαρού μετάλλου χαλκού;
Όχι μόνο σχεδόν όλη αυτή η εξόρυξη και η κατασκευή απαιτούν ορυκτά καύσιμα, αλλά μεγάλο μέρος της θα γινόταν στην Κίνα ή σε άλλες χώρες από κινεζικές εταιρείες.
Οι ανεμογεννήτριες Haliade-X κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα.
Και μεγάλο μέρος της εξόρυξης και της επεξεργασίας γίνεται κάτω από φρικτές συνθήκες ασφάλειας και περιβάλλοντος στο χώρο εργασίας, συχνά με σκλάβους και παιδική εργασία.
Περισσότερες ανεμογεννήτριες θα σκοτώσουν επίσης αμέτρητα πουλιά και νυχτερίδες.
Οι υπερηχογράφοι των ανεμογεννητριών, συνδέονται με τον αποπροσανατολισμό και την απομάκρυνση των φαλαινών και των δελφινιών.
Το πλήθος, το ύψος και ο θόρυβος των τουρμπινών χαμηλής συχνότητας παρεμβαίνουν επίσης στα ραντάρ πλοίων, υποβρύχιων και αεροσκαφών.

Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει συχνά

Η πυρηνική ενέργεια ή δισεκατομμύρια μπαταρίες (ή σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα) θα πρέπει να δημιουργούν αποθέματα ασφαλείας για κάθε μεγαβάτ αναξιόπιστης αιολικής ενέργειας, έτσι ώστε η κοινωνία να μπορεί να λειτουργεί κάθε φορά που αποτυγχάνει η αιολική ενέργεια.
Αυτό σημαίνει περισσότερες πρώτες ύλες, γραμμές μεταφοράς και κόστος.
Ακόμη και με τεράστιες επιδοτήσεις από τους φορολογουμένους, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτιες τουρμπίνες θα κοστίσει πολλαπλάσια από αυτό που πληρώνουμε σήμερα, ακόμη και στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.
Αυτό θα έχει ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις σε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, νοσοκομεία κ.α..
Οι αξιολογήσεις οικονομικής, περιβαλλοντικής και κλιματικής δικαιοσύνης πρέπει να αποτιμούν πλήρως, προσεκτικά και ειλικρινά κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες.
Δεν πρέπει να επιτρέπονται στρατηγικές «ταχείας» ή «έκτακτης ανάγκης για το κλίμα».
Ο Πρόεδρος Biden αρέσκεται να λέει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη και βιώσιμη.
Ο ίδιος ο άνεμος είναι σίγουρα.
Αλλά η αξιοποίηση του ανέμου (ή του ήλιου), για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού δεν είναι - ειδικά σε περιβάλλοντα ωκεανών.
Το να ισχυρίζεται κανείς κάτι διαφορετικό είναι επιστημονική απάτη.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Bureau of Ocean Energy Management έχει ήδη ακυρώσει δύο αιολικά έργα στο Long Island.
Το κόστος και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, και οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο μεγάλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης