Οικονομία

Ακίνητα: Διορθώσεις για τα έτη 2010 έως 2020 στο Ε9 χωρίς πρόστιμα

Ακίνητα: Διορθώσεις για τα έτη 2010 έως 2020 στο Ε9 χωρίς πρόστιμα
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων
Σχετικά Άρθρα

Ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις στο φετινο ΕΝΦΙΑ και περιπέτειες με την εφορία δίνει η ΑΑΔΕ καθώς έως τις 31 Μαΐου μπορούν να εισέλθουν
στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να προχωρήσουν σε διορθώσεις και συμπληρώσεις στοιχείων για την ταυτότητα της ακίνητης περιουσίας τους αναδρομικά για την περίοδο 2010-2020 χωρίς να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ.
Τη δυνατότητα αυτή έχουν και όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2020 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους με βάση τις δηλώσεις που υπέβαλλαν στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των δήμων γνηταια τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Ωστόσο οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021 θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022 και θα επηρεάσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.
Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει παγωμένος στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν αλλαγή της περιουσιακής τους κατάστασης καθώς ο φόρος απόσυνδέθηκε από τις επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη περίπου 7.000 περιοχών σε όλη τη χώρα στο αντικειμενικό σύστημα. Με τις νέες τιμές θα υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά.
Όσοι έχουν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση ενός ή περισσότερων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν για τα έτη 2010-2020 μπορούν να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση. Αν διορθώσουν στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσότερων ετών για την περίοδο μετά το 2010 αυτόματα οι αλλαγές θα μεταφερθούν στα Ε9 των επόμενων ετών μέχρι και το 2020.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων και δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση του έως και 300 ευρώ. Αν μετά τις μεταβολές υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α) προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τις ακόλουθες 10 κινήσεις:

1. Επιλογή του έτους για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.
2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας για τις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.
3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ή 2 (γήπεδα), μίας εκ των παρακάτω εργασιών:

  • δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,
  • μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,
  • διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.
4. Σε περίπτωση επιλογής «δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία με τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να προβεί σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. 
5. Σε περίπτωση επιλογής «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοιχείων γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να τροποποιήσει μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.  
6. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα που ο φορολογούμενος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
7. Ανάλογα με την επιλογή που κάνει ο φορολογούμενος (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) οφείλει να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση στοιχείων συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα ήδη δηλωθέντα στοιχεία τους.
8. Οταν ο φορολογούμενος ολοκληρώσει τις μεταβολές στα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, πρέπει να ελέγξει το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
9. Ο φορολογούμενος όταν ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα μπορεί να προχωρήσει στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.
10. Εάν ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τροποποιητική δήλωση για ένα από τα έτη 2010-2020, μπορεί να μεταφέρει τις τροποποιήσεις και σε κάθε δήλωση Ε9 των επομένων ετών μέχρι και τη δήλωση του 2020.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης