Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητική έκπληξη στις ΗΠΑ: Μόλις 266 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ενώ ανέμεναν 1 εκατ.

Αρνητική έκπληξη στις ΗΠΑ: Μόλις 266 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ενώ ανέμεναν 1 εκατ.
Αρνητική έκπληξη για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα.
Πρόκειται για αρνητική έκπληξη, καθώς δεν έλειπαν και αναλυτές που εκτιμούσαν ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης θα ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η μεγάλη ανατροπή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των επιδομάτων της πανδημίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι.
Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 6,1% από 6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 5,8%.
Πτωτικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία του Μαρτίου, στις 770 χιλ. θέσεις εργασίας, έναντι 916 χιλ.
Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία αναβαθμίστηκαν σε 536 χιλ. θέσεις εργασίας, από 468 χιλ.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,52%.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο, με τον S&P 500 στο +0,3% και τον Nasdaq στο +1,3%.

«Ψυχρολουσία» για την αγορά απασχόλησης

Οι περισσότερες προσλήψεις σημειώθηκαν τον Απρίλιο στον κλάδος της αναψυχής και της φιλοξενίας, ο οποίος έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.
Συνολικά οι προσλήψεις ανήλθαν σε 331 χιλ. με τον εν λόγω κλάδο να υπολείπεται κατά 2,9 εκατ. θέσεις σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, η έλλειψη διαθέσιμων εργαζομένων (λόγω των επιδομάτων που λαμβάνουν εν μέσω πανδημίας) αποτελεί μια «κρίση», δήλωσε ο Carlos Gazitua, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Sergio’s Restaurants στη Νότια Καλιφόρνια, όπως μεταδιδει το CNBC.
Η «ψυχρολουσία» για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, έρχεται εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης του ΑΕΠ με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο, και καθώς πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν μια έκρηξη 10% ή περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο.
Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τον ρυθμό προσλήψεων καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid-19 έχουν χαλαρώσει, εν μέσω ευρείας διανομής εμβολίων και φθίνουσας πορεία για κρούσματα και νοσηλείες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω ρυθμός προσλήψεων είναι πιθανό να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κάτω από 500.000 για πρώτη φορά από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησαν ότι ο δρόμος είναι μακρύς.


USA_PAYROLL.jpg

usa8.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης