Διεθνή

Covid: Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία, κρίση και στο Νεπάλ – Διχασμός για την πατέντα των εμβολίων

Covid: Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία, κρίση και στο Νεπάλ – Διχασμός για την πατέντα των εμβολίων
Χάος με το AstraZeneca, το κόβει στους κάτω των 40 η Μ. Βρετανία, το επεκτείνει σε όλους τους ενήλικες η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

(upd3)Τραγωδία χωρίς τέλος εκτυλίσσεται στην Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που το γειτονικό Νεπάλ βρίσκεται και αυτό στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Στην Ινδία η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ συγκλονίζουν οι πληροφορίες για εκατοντάδες παιδιά που μένουν μόνα, αβοήθητα και χωρίς πρόσβαση σε τροφή είτε γιατί οι γονείς τους νοσηλεύονται είτε γιατί έχουν πεθάνει.
Δραματική όμως είναι η εικόνα και στο Νεπάλ, όπου τα θετικά τεστ αγγίζουν το 47%, τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει με ασθενείς ενώ καταγράφονται και μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια.
Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς και lockdown στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, ενώ έχει ήδη προσφύγει στη διεθνή κοινότητα για παροχή άμεσης βοήθειας.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει επιστήμονες για τον κίνδυνο ο ιός να ξεφύγει τόσο στην Ινδία όσο και στα γειτονικά της κράτη και η επιδημία να καταστεί ανεξέλεγκτη στη νοτιοανατολική Ασία, γεγονός άκρως ανησυχητικό για τον υπόλοιπο πλανήτη κυρίως λόγω του φόβου εμφάνισης νέων παραλλάξεων.
Και ενώ η Ινδία τείνει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια υγειονομική βόμβα, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά την πατέντα των εμβολίων, μια και η ΕΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη θέση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση της.
Διχογνωμία όμως υπάρχει και για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς τη στιγμή που η Γερμανία ανακοίνωσε πως επεκτείνει την χορήγησή του σε όλους τους ενήλικες, η Μ. Βρετανία φέρεται να αποφασίζει να διακόπτει την χρήση του στα άτομα κάτω των 40 ετών.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 156.311.206 και οι νεκροί 3.260.569
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.635.603 κρούσματα και 580.615 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 21.491.598 και τρίτη σε νεκρούς με 234.083
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 416.949 και τρίτη σε κρούσματα με 15.003.563
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.808.407
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.998.089 και έκτη η Ρωσία με 4.808.133
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.446.752 και όγδοη η Ιταλία με 4.092.747
• Ένατη η Ισπανία με 3.567.408 και δέκατη η Γερμανία με 3.507.671
dfsaasdfasdf.JPG

Μάχη της πατέντας: Αποστάσεις παίρνουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες από τον Biden

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες πήραν αποστάσεις σήμερα από την ιδέα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας είναι να παρασκευαστούν γρήγορα περισσότερα εμβόλια.
Οι ηγέτες των 27 συζητούν στη διήμερη σύνοδό τους στο Πόρτο την πρόταση, την οποία υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όμως εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά τη χρησιμότητά της.
Οι ειδικοί λένε ότι ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του θέματος και να μην αντιμετωπιστεί έτσι η άμεση ανάγκη παρασκευής περισσότερων δόσεων με πιο γοργούς ρυθμούς.
«Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα; Δεν αφορά στην πραγματικότητα την πνευματική ιδιοκτησία. Είναι δυνατόν να δώσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν γνωρίζουν πώς να παρασκευάσουν (τα εμβόλια) και δεν θα τα παρασκευάσουν αύριο;» διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
«Το βασικό ζήτημα, για την αλληλεγγύη, είναι η διανομή των δόσεων», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία στο θέμα αυτό.
Το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πατεντών την Πέμπτη.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στήριξε το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19, ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα ακούσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η άρση της πατέντας δεν θα βοηθούσε να αυξηθεί η παραγωγή, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις.
Η αμερικανική εταιρεία Moderna παραιτήθηκε των πνευματικών δικαιωμάτων της για το εμβόλιό της τον περασμένο Οκτώβριο (χρησιμοποιεί την τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA») αλλά καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσπαθήσει να «αντιγράψει» το σκεύασμά της.
Η Γερμανία, η έδρα της BioNTech, της εταιρείας που έχει την πατέντα για το δεύτερο εμβόλιο του «αγγελιαφόρου RNA» (αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer) αντιτίθεται στην άρση της πατέντας, ενώ αντιθέτως η Ιταλία συμφωνεί με την πρόταση του Μπάιντεν.
Ενώ η πανδημία συνεχίζεται, οι πιθανότητες είναι ότι ακόμη πιο επικίνδυνες νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα εμφανιστούν. Η φαρμακευτική βιομηχανία επιμένει ότι η πιο πρόσφορη προσέγγιση για την αντιμετώπισή της είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην εξασφάλιση πρώτων υλών και να πουληθούν ή να δωριθούν εμβόλια σε όλες τις χώρες του κόσμου.
«Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, μέχρι να είμαστε όλοι. Αν γίνουν εμβολιασμοί μόνο στις αναπτυγμένες χώρες, η νίκη μας επί της Covid-19 θα είναι βραχύβια. Βλέπουμε πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός, δημιουργώντας νέες παραλλαγές που συνεπάγονται νέες προκλήσεις» γράφουν οι ηγέτες του Βελγίου, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ισπανίας σε κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν.
«Τα εμβόλια έχουν καταστεί θέμα ασφαλείας και η ΕΕ δεν μπορεί να υστερεί. Για τον λόγο αυτόν, βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής στην Ευρώπη», πρόσθεσαν.
Η ΕΕ, μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο, είναι επίσης και ο κύριος εξαγωγέας, με 200 εκατομμύρια δόσεις να έχουν ήδη σταλεί σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν εξάγει κανένα από τα εμβόλια που παρασκευάζονται στο έδαφός τους.

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία λόγω covid – Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων 

Χωρίς τέλος είναι η τραγωδία που βιώνει η Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται νέα συνεχή παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 414.188 μολύνσεις και 3.915 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 234.083 θανάτους επί συνόλου 21,49 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Κατά την εβδομάδα που διανύουμε στην Ινδία, καταγράφηκαν 1,57 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και περισσότεροι από 15.100 θάνατοι.
Η Ινδία έχει παραδοθεί στο έλεος της επιδημίας, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και τα νοσοκομεία, τα οποία εξακολουθούν να έχουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, αδυνατούν να περιθάλψουν τους ασθενείς.
Ενδεικτικό της τραγωδίας που εξελίσσεται είναι η ανάπτυξη μιας γραμμής βοήθειας της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών για τα παιδιά εκείνα που έχουν μείνει μόνα και αβοήθητα, καθώς οι γονείς τους είτε νοσηλεύονται είτε έχουν πεθάνει.
Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις παιδιών που λόγω του θανάτου των γονιών τους έχουν μείνει μόνα τους χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φαγητό ή σε άλλες βασικές ανάγκες.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται η πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, αν και υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την επέκταση της επιδημίας και στις αγροτικές περιοχές, όπου εκτιμάται ότι διαμένει περίπου το 70% του 1,3 δις των κατοίκων της Ινδίας.
Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία ενδέχεται να σημειωθεί αρκετές εβδομάδες αργότερα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες.
Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχει σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.
Υπενυθυμίζεται πως ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα (7/5) έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.
5345353535353534534543543.JPG
Μ. Βρετανία: Τέλος το AstraZeneca για τους κάτω των 40 ετών

Τέλος στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους κάτω των 40 ετών αναμένεται να βάλουν οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, όπως μεταδίδουν οι εφημερίδες Daily Telegraph και Independent.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως στα άτομα κάτω των 40 ετών θα προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο κατά της Covid-19 αντί αυτού της Oxford/AstraZeneca, μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης».
Βάσει των δημοσιευμάτων, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».
«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Γερμανία: Στο σύνολο των ενηλίκων το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Γερμανία ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Υγείας, Jens Spahn, ότι θα χορηγεί πλέον το εμβόλιο των AstraZeneca στο σύνολο των ενηλίκων πολιτών της, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μέχρι τώρα το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν μόνον σε πολίτες με ηλικία άνω των 60 ετών.
Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier, όσο και η καγκελάριος της χώρας Angela Merkel έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο AstraZeneca/Οξφόρδης.
Ο Spahn ανέφερε ότι η Γερμανία έχει ως στόχο προσφέρει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από τα τέλη Αυγούστου και στην ηλικιακή κατηγορία 12-18, εάν έως τότε έχει εγκριθεί γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
5435325245353555.JPG
Αυστραλία: Πιθανότατα κλειστά τα σύνορα έως τα μέσα ή το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Τη θέση πως πιθανότατα τα διεθνή σύνορα της Αυστραλίας θα μείνουν κλειστά έως τα μέσα ή το δεύτερο εξάμηνο του 2022 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Εμπορίου, Dan Tehan, εξέλιξη που όπως παραδέχθηκε, θα αποτελούσε πλήγμα για τις αεροπορικές εταιρείες και τον τουριστικό τομέα.
«Η καλύτερη υπόθεση είναι να ανοίξουν στα μέσα ή στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, αλλά όπως έχουμε δει στη διάρκεια της πανδημίας, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν» είπε ο Dan Tehan υποστηρίζοντας πως ελπίζει ότι περισσότερες «ταξιδιωτικές φούσκες» προστασίας από την εξάπλωση της COVID-19 μπορεί να ανοίξουν, σε αντιστοιχία με αυτή μεταξύ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

ΠΟΥ: Να μην ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών πριν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών για την Covid-19 εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε η Δρ Kate O’Brien, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η σύσταση αυτή έγινε αφού ο Καναδάς ενέκρινε την Τετάρτη τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.
Είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο για αυτήν την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού, αναμένεται όμως ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα.
Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι είναι σε θέση να προτείνει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους εφήβους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Η επέκταση του εμβολιασμού στους εφήβους, στις πλούσιες χώρες, θα άνοιγε τις εκστρατείες ανοσοποίησης σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά θα επέτεινε την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια, την οποία καταγγέλλει ο ΠΟΥ.
«Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου» και στους νέους, υπογράμμισε η Kate O’Brien.

Ιταλία: Μικρή μείωση των νέων κροουσμάτων, στα 10.554, και διασωληνωμένων

Kαταγράφηκαν 10.554 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία και 207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 324.640 διαγνωστικά τεστ, το 3,2% από τα οποία προέκυψε θετικό στην Covid-19.
Χθες (6/5), το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,6%, τα κρούσματα ήταν 11.807, με 258 νεκρούς.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας οι ασθενείς είναι 55 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 536 λιγότεροι.   

Τα δύο τρίτα των Βρετανών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Τα δύο τρίτα των ενηλίκων κατοίκων της Βρετανίας έχουν λάβει μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Συνολικά, 35.069.641 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 16.764.720 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.490 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού ενώ άλλοι 15 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.

Γαλλία: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων

Η σταδιακή επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, την οποία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, «πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο προσεκτικό και ελεγχόμενο», εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα «ενδεχόμενο τέταρτο κύμα» της επιδημίας Covid-19, συστήνει σήμερα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλίας.
Το όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συστήνει συγκεκριμένα να περιμένει «ένα επίπεδο εμβολιασμών στα 35 εκατομμύρια πολιτών με μια πρώτη δόση», το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου και μια πραγματική μείωση της έντασης στα νοσοκομεία προτού άρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας.
Με τίτλο «Άνοιξη 2021: για ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα με υγειονομικούς στόχους», η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση χθες το βράδυ και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, σε τέσσερα στάδια, που εκτείνονται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου.
Το επόμενο στάδιο, η 19η Μαΐου, προβλέπει κυρίως το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων, των εξωτερικών χώρων καφέ και εστιατορίων, των κινηματογράφων και του θεάτρου, όπως και την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 από 19.00 που ισχύει σήμερα.
«Η επανέναρξη» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων «μοιάζει επιθυμητή και ταυτόχρονα απαραίτητη», καθώς «ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και δίνει μια προοπτική στο σύνολο της κοινωνίας, μια προοπτική της οποίας τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη είναι αναμφίβολα τεράστια», υπογραμμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Όμως, το εν λόγω όργανο διερωτάται για την «προσωρινότητα της διαδικασίας» και εκτιμά ότι πρέπει «επιτακτικά» να συνοδεύεται από «υγειονομικούς δείκτες», την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται καταγράφει, ναι μεν, πτώση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Εάν «κατά τη διάρκεια του ανοίγματος», η κυκλοφορία του ιού σταθεροποιηθεί σε μια «επίπτωση μικρότερη των 100» κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα, «ήτοι 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα» (έναντι περίπου 20.000 σήμερα), «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο εύκολοι για να τους διαχειριστούμε».
Στην αντίθετη περίπτωση, θα «είναι πολύ αβέβαιοι», σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
«Μια βεβιασμένη έξοδος» από τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να προκαλέσει «την εμφάνιση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος», τονίζεται στη γνωμοδότηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης