Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια συμφέροντα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας διακυβεύονται στη νήσο Jersey, τον φορολογικό παράδεισο;

Ποια συμφέροντα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας διακυβεύονται στη νήσο Jersey, τον φορολογικό παράδεισο;

Η νήσος Jersey εντοπίζεται στο δυτικό άκρο της θάλασσας της Μάγχης, 12 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές

Αν και γεωγραφικά πλησιέστερο στη Γαλλία, το Jersey και τα υπόλοιπα νησιά της Μάγχης ανήκουν στα λεγόμενα "British Crow Depencies", δηλαδή πρόκειται για ημιαυτόνομες επικράτειες υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου, και πιο συγκεκριμένα του αγγλικού θρόνου.

Το νησί έχει πληθυσμό 105.000 ανθρώπων σε μια έκταση 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πρόκειται για ένα κρατίδιο στο μέγεθος της Αμοργού, με πληθυσμό ανάλογο της Κέρκυρας, δική του νομοθεσία, βουλή και κυβέρνηση, και ΑΕΠ 4 δισ. στερλίνες (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).
Τις τελευταίες ώρες η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένη προς αυτό το μικρό «φορολογικό παράδεισο», όπου κατά πολλούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο «πρώτος εμπορικός πόλεμος» του Brexit, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και ενός κράτους - μέλους της ΕΕ.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι Άγγλοι κοντράρονται με τους Γάλλους για το ποιος θα ελέγχει εμπορικά αυτό το μικρό σε έκταση μεν, αλλά με ιδιαίτερη σημασία τελωνιακό κόμβο, στα Στενά της Μάγχης.
Η εφημερίδα Guardian θέλησε να λύσει τα ερωτήματα που προκύπτουν στην κοινή γνώμη, σχετικά με τη σημασία της Νήσου Jersey και ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Βρετανό Πρωθυπουργό Boris Johnson να στείλει, το πρωί της Πέμπτης, φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού στο νησί, για την προστασία των Άγγλων αλιέων.

Γιατί ο Boris Johnson έστειλε περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού στα ύδατα γύρω από το Jersey;

Η άμεση απειλή στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός «απάντησε» προφανώς απάντησε, ήταν ο μονομερής αποκλεισμός από γαλλικά αλιευτικά σκάφη του λιμανιού του Αγίου Χέλιερ, το κύριο σημείο εισόδου του Jersey.
Γάλλοι ψαράδες κατηγορούν τις αρχές του Jersey ότι περιορίζουν την πρόσβαση στα ύδατα γύρω από το νησί της Μάγχης - παραβιάζοντας τις ρυθμίσεις μετά το Brexit που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου .

Ποιες είναι οι ρυθμίσεις μετά το Brexit, που η ΕΕ κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο, πως τις παραβιάζει;

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 – εγκατέλειψε ταυτόχρονα την Κοινή Αλιευτική Πολιτική που καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις των κρατών - μελών της Ένωσης, στο συγκεκριμένο εμπόριο.
Αποχώρησε επίσης, από τη «Συμφωνία του Κόλπου του Γκράνβιλ» , που υπεγράφη το 2000 από τη Βρετανία και την αυτόνομη κυβέρνηση των Νησιών της Μάγχης, όπου ανήκει διοικητικά το Jersey, η οποία είχε καθιερώσει ένα πρότυπο δικαιωμάτων για γαλλικά σκάφη έως και τρία μίλια από τις ακτές των νησιών.
Βρετανίας που προσφέρει στους Γάλλους αλιείς τη συνέχιση του status quo σε μια ζώνη μεταξύ έξι και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2026.

Ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Γαλλίας

Την περασμένη Παρασκευή οι τοπικές αρχές του νησιού έδωσαν άδεια σε 41 γαλλικά αλιευτικά να μπουν στα χωρικά τους ύδατα για να ψαρέψουν.
Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να μπορούν να πιστοποιήσουν εγγράφως ότι δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην περιοχή και πριν από το Brexit.
Οι περισσότεροι Γάλλοι αλιείς διέθεταν τα έγγραφα που τους ζητήθηκαν, από τις λιμενικές αρχές του Jersey.
Όμως 17 από τα συνολικά 41 γαλλικά ψαράδικα, μπήκαν παράνομα χωρικά ύδατα του νησιού, αρνούμενα στη συνέχεια να αποχωρήσουν όταν αυτό τους ζητήθηκε από τις βρετανικές αρχές.
Η αντίδραση των Βρετανών ψαράδων στη γαλλική παρανομία ήταν αναμενόμενη, αφού θεώρησαν ότι με αυτή την κίνηση οι Γάλλοι συνάδελφοί τους, τους αποκλείουν από την περιοχή.
Ζήτησαν λοιπόν την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης, στο Λονδίνο.
Αρχικά η Downing Street απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας ζητώντας να προχωρήσει στην άμεση αποχώρηση των Γάλλων αλιέων από το νησί.
Το Παρίσι όμως απάντησε πως οι υπήκοοι της δεν παραβιάζουν καμία Συμφωνία, τηρώντας τους όρους.
Ανάλογη θέση, υπέρ της Γαλλίας, πήρε την Πέμπτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι τα 41 γαλλικά αλιευτικά που βρίσκονται στο νησί του Jersey, δεν παραβιάζουν τους όρους της «post Brexit» συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλο που δεν ήθελε ο γνωστός πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άγγλος Πρωθυπουργός, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης έδωσε εντολή σε δύο φρεγάτες του Βασιλικού Στόλου να πλεύσουν προς το νησί και να «προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και τα εμπορικά δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου, στην περιοχή»,

Πόσο σοβαρή θεωρείται η στρατιωτική εμπλοκή του Βασιλικού Ναυτικού, στη διένεξη Ηνωμένου Βασίλειου – Γαλλίας

Κάθε φορά που οι ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαφορές, υπάρχει κίνδυνος, όσο μικρός και αν θεωρείται, για πιθανά λάθη και κλιμάκωση.
Μια αντίστοιχη διαμάχη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισλανδίας, από τη δεκαετία του ΄50 έως και τη δεκαετία του ' 70, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος του γάβρου», οδήγησαν κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε σοβαρά επεισόδια μεταξύ των ψαράδων των δύο χωρών, δίχως όμως ποτέ η κατάσταση να φθάσει στα άκρα.
Την ύστατη στιγμή, σε αυτές τις περιπτώσεις αυτές που επικρατούν και τελικά εισακούονται είναι πιο «μετριοπαθείς φωνές», που οδηγούν σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό.
Πάντα βέβαια υπάρχουν και θα συνεχίσουν οι εξαιρέσεις, όπως συνέβη στην ένταση μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας, που κατέληξε στον «Πόλεμο των Φοκλαντς».
Ας ελπίσουμε πως στην περίπτωση του Jersey, θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης