Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το deadline της 14ης Μαΐου της προκήρυξης των 330 εκατ. ευρώ  για την εστίαση

Το deadline της 14ης Μαΐου της προκήρυξης των 330 εκατ. ευρώ  για την εστίαση
Οι πιθανές ημερομηνίες και οι όροι της ενίσχυσης
Σχετικά Άρθρα

Τρεις είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την υλοποίηση του προγράμματος των 330 εκατ.  ευρώ της εστίασης, με τους επιχειρηματίες να το αναμένουν ως «μάννα εξ ‘ουρανού».
Η Παρασκευή 7, η Δευτέρα 10 και η Πέμπτη 14 Μαΐου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες από  αύριο Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για την κατανομή των 330 εκατ. ευρώ  στις επιχειρήσεις.
 Οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να κάνουν τους υπολογισμούς τους  έτσι ώστε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.
Με την υποβολή της αίτησης  ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει το ύψος των χρημάτων που θα λάβει ως κεφάλαιο κίνησης.     
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.
Η ιστοσελίδα  θα είναι προσβάσιμη μέχρι τα τέλη Ιούλιου.
Τα κριτήρια ένταξης  της  δράσης θα  είναι:
Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Το πόσο της ενίσχυσης

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Πόσες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του προγράμματος

Οι εμπνευστές του προγράμματος εκτιμούν ότι  η πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 30% για το 2020 σε σχέση με τα δηλωθέντα έσοδα του 2019  θα  θέσει προς ένταξη 35.000 επιχειρήσεις που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 42.000 επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του προγράμματος διότι  δεν πληρούν το κριτήριο του 30% που θέτει η Κομισιόν καθώς πρόκειται  για ευρωπαϊκά κονδύλια  που θα  προέλθουν από το  ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποκλειστεί στην αναμενόμενη προκήρυξη η πτώση του τζίρου να περιοριστεί στο 20%.
Οι αποκλεισμένες επιχειρήσεις λόγω τζίρου προσδοκούν στην ύπαρξη και δεύτερης  πρόσκλησης ενδιαφέροντος με την πτώση του τζίρου να διαμορφώνεται στο 20%.
Το ζητούμενο για τον αρμόδιο υφυπουργό κ Γιάννη Τσακίρη είναι να μείνουν αδιάθετα  κεφάλαια από το αρχικό πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ.

Πόσα χρήματα θα μείνουν αδιάθετα

Στην πρώτη προκήρυξη του προγράμματος εκτιμάται ότι θα διατεθούν κεφάλαια έως  220 εκατ. ευρώ. Και θα είναι προς  διάθεση τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ.
 Η εκτίμηση αυτή βασίζεται κυρίως στον περιορισμό της χρηματοδότησης που ανέρχεται στο 7% των ετήσιων εσόδων  και συνδυάζεται με το ανώτατο όριο που είναι οι 100.000. Οι επιχειρήσεις  που θα χρηματοδοτηθούν εκτιμάται ότι θα έχουν συνολικό τζίρο περίπου 3 δις  ευρώ. Στο ενδεχόμενο να εξαντληθούν τα χρήματα του προγράμματος θα προκληθεί δυσφορία  στον κλάδο αφού η μία στις δύο επιχειρήσεις δεν θα λάβει οικονομική ενίσχυση. Πάντως  η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο  για να ικανοποιηθεί το σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης που ανέρχονται σε 77.000 με συνέπεια οι δυσαρεστημένοι  να είναι περισσότερο από τους ευχαριστημένους του προγράμματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης