Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Εφικτή η πρόταση Biden για 21% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές

ΟΟΣΑ: Εφικτή η πρόταση Biden για 21% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές
Ο Pascal Saint-Amans, διευθυντής του κέντρου φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι η αρχιτεκτονική του νέου καθεστώτος διεθνούς φορολόγησης είναι δυνατόν να τεθεί το καλοκαίρι ενώ η απόφαση για τον συντελεστή θα ληφθεί τον Οκτώβριο

Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Je Biden για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών στο 21% κερδίζει δυναμική, με τον επίσημο διεθνή διάλογο να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί κοντά σε αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το σχέδιο της κυβέρνησης Biden έχει επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με αντικείμενο την αναθεώρηση των κανόνων για το καθεστώς φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών (πόσο φόρο θα καταβάλλουν και πού).
Η πρόταση των ΗΠΑ, ενώ υπόκειται σε διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, όσον αφορά τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις διεθνείς δραστηριότητες των πολυεθνικών, είναι σημαντικά υψηλότερη από το 12,5% που συζητήθηκε στις συνομιλίες που έχουν προηγηθεί κατά το παρελθόν.

Τα σενάρια

«Θα περάσει η πρόταση του BIden (σ.σ. στις ΗΠΑ) για συντελεστή στο 21% ή θα είναι λίγο χαμηλότερο;
Θα δούμε», δήλωσε ο Pascal Saint-Amans, διευθυντής του κέντρου φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, στη γαλλική Γερουσία την Τετάρτη (5/5).
«Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο, αμφιβάλλω ότι θα βρεθούμε στο 21%, αλλά θα είμαστε κοντά στο 21%;
Ευελπιστώ ότι αυτό είναι δυνατόν. "

Το καλοκαίρι

Τα 139 κράτη που διαπραγματεύονται στον ΟΟΣΑ έθεσαν το καλοκαίρι ως προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στα φορολογικά έσοδα σε μια εποχή που οι προυπολιγισμοί έχουν επιβαρυνθεί από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πριν από την πρόταση του Biden, ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι είχε επισημάνει ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος συντελεστής θα μπορούσε να ενισχύσει τα παγκόσμια φορολογικά έσοδα κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο εάν τεθεί σε ισχύ το σχέδιο των ΗΠΑ.

Τεχνικά εμπόδια

Υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε ο Saint-Amans, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών από την Κίνα ότι ο minimum συντελεστής θα μπορούσε να
αποτρέψει τα φορολογικά κίνητρα για τη μετατόπιση της κινεζικής οικονομίας από τη μεταποίηση στην οικονομία της γνώσης.
Επισήμανε επίσης ότι, ενώ μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αρχιτεκτονική της συμφωνίας το καλοκαίρι, μια απόφαση για το συντελεστή δεν θα ληφθεί μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για το εσωτερικό φορολογικό καθεστώς.

Ψηφιακοί «γίγαντες»

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα των συνομιλιών - η υποχρέωση των πολυεθνικών να πληρώνουν περισσότερο φόρο στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται πραγματικά ήτοι το οπύ θα πληρώνουν  - ο Saint-Amans είπε ότι η πρόταση των ΗΠΑ να στοχεύσουν μόνο τις 100 πιο κερδοφόρες παγκόσμιες εταιρείες είναι μια τεράστια απλοποίηση του ζητήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύναψη της συμφωνία.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαιρέτισαν επίσης αυτήν την πρόταση, αν και εξακολουθούν να εργάζονται σε τεχνικές λεπτομέρειες για να διασφαλίσουν ότι καλύπτονται από τον κανόνα τα κέρδη ψηφιακών γιγάντων όπως η Amazon.com Inc.

Παγκοσμιοποίηση

«Βλέπω πολύ μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ) - υπάρχουν πολλές προκλήσεις καθώς 139 χώρες να συμμετέχουν στο διάλογο σε ισότιμη βάση, γεγονός που καθιστά περίπλοκη τη διαχείριση, αλλά υπάρχει πραγματική βούληση για πρόοδο», δήλωσε ο Saint-Amans.
«Υπάρχει μια ευκαιρία να σταματήσουμε το παράδοξο φαινόμενο των τελευταίων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση χωρίς να φέρουν κάποιο κόστος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης