Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Α.Τσίπρας «παίζει» την επιβίωσή του στο εργασιακό νομοσχέδιο - Επιχείρηση «γοητεία» από την Έφη Αχτσιόγλου

Ο Α.Τσίπρας «παίζει» την επιβίωσή του στο εργασιακό νομοσχέδιο - Επιχείρηση «γοητεία» από την Έφη Αχτσιόγλου
Εξετάζεται πρόταση μομφής και άρση περιορισμών στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

Τέρμα οι γιορτινές μέρες για την κυβέρνηση καθώς έρχονται μεγάλες μάχες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και εντός και εκτός κοινοβουλίου. Στην Βουλή έρχεται σήμερα η συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του τέως υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα και των τηλεοπτικών αδειών ενώ η μητέρα των μαχών θα γίνει όταν θα έρθει για διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Αυτά είναι τα νομοσχέδια που έρχονται από την κυβέρνηση


Ωστόσο, στην Βουλή θα έρθουν προς ψήφιση και άλλα νομοσχέδια μικρής αντιπολιτευτικής έντασης που θα μπορούσαν όμως να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιπαραθέσεις.
Για παράδειγμα, στην Βουλή θα έρθει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων όπου θα προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις λόγω της «γκάφας» Τζάκρη για πρόθεση της άρσης των περιορισμών στους απόδημους ψηφοφόρους.
Παράλληλα, έρχεται σχέδιο νόμου για την τηλεργασία στο Δημόσιο αλλά και το νομοθέτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την φαρμακευτική κάνναβη καθώς και το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες του ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας.

Εξετάζεται πρόταση μομφής και άρση περιορισμών στη Βουλή


Ωστόσο, το εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες διαμάχες και εντός και εκτός της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ακόμα και το ζήτημα της πρότασης μομφής κατά του αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις εκτός κοινοβουλίου.
Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από το Προεδρείο της Βουλής, εφόσον υπάρχει γενικότερη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην κοινωνία, να υπάρξει και άρση των περιορισμών για την παρουσία των βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο.
Είναι προφανές ότι θέλει «θερμές» συνεδριάσεις με όλους τους βουλευτές στα έδρανα.

Επιχείρηση «Γοητεία» από την Έφη Αχτσιόγλου

Ωστόσο, ως προς τη αντιπολιτευτική τακτική έχει αποφασίσει να μην κινηθεί μόνος. Συγκεκριμένα, κεντρικό ρόλο αποδόμησης του νομοσχεδίου θα έχει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η Αχτσιόγλου; Ο Τσίπρας θέλει να έχει λόγο ένα στέλεχος που έχει περάσει από το Υπουργείο Εργασίας και γνωρίζει τα εργασιακά.
Παράλληλα, είναι γυναίκα και μπορεί να προσελκύσει νεότερο πληθυσμό, μητέρες εγκύους – ούσα και αυτή έγκυος την τωρινή περίοδο- και γενικότερα το γυναικείο πληθυσμού που θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερες προσβάσεις και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους στην αγορά εργασίας.

Σε αυτά τα σημεία αιχμής θα επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ


Στην Κουμουνδούρου θέλουν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση. Αυτά είναι το ζήτημα του ωραρίου, το οποίο πλέον θα διευθετείται «με την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου» αλλά σε μία επιχείρηση λογικό είναι να προτιμηθεί κάποιος που θα συναινέσει σε τέτοιες διευθετήσεις.
Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν στις απλήρωτες υπερωρίες που θα προκύψουν από την συμπίεση του 40ωρου σε τετραήμερη εργασία.
Αυτό θεωρείται ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στους νέους καθώς υφίστανται τις μεγαλύτερες αδικίες στην αγορά εργασίας.
Ακόμα και η απαγόρευση επαναπρόσληψης σε ειδικές περιπτώσεις απολύσεων (που εξετάζεται) θεωρείται σημείο αιχμής για την Κουμουνδούρου.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις με διευθετημένο ωράριο, απεναντίας μιλάει για ατομικές συμβάσεις.
«Πως είναι δυνατόν να μιλάει η κυβέρνηση για εναρμόνιση εργασίας και οικογένειας όταν θα επιβάλει περισσότερες ώρες δουλειάς την ημέρα στους εργαζόμενους;» τονίζει στέλεχος του κόμματος.
Πάντως, η Κουμουνδούρου σκέφτεται πολύ σοβαρά να δημιουργήσει μία καμπάνια ενημέρωσης για το εργασιακό με την προβολή spots στα ΜΜΕ και τα social media προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα κινητοποιήσεων, ειδικότερα από τους νεότερους και δραστήριους πολίτες όπως π.χ οι εργαζόμενοι delivery.

Ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει» τα ρέστα του για να ανακάμψει


Απέναντι στην συντονισμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θέλει να σηκώσει το γάντι.
Ήδη από τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη και του Κ. Μητσοτάκη για την εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να αναδείξει σκοπίμως τις φιλελεύθερες πινελιές του νομοσχεδίου καθώς αναφέρθηκαν και οι δύο στην διευθέτηση του ωραρίου, στην τηλεργασία και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στην ουσία θέλει να «αντιπαρατεθεί στα ίσα», ωστόσο, φοβάται το «πεζοδρόμιο» καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να έχουμε νέα «Νέα Σμύρνη».
Εκτός αυτού, οι νέες πορείες που έρχονται θα διαδραματίσουν ένα επιβαρυντικό ρόλο στο επιδημιολογικό φορτίο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ χαμηλά, θα «παίξει» τα ρέστα του το επόμενο διάστημα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης