Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Πτώση -0,69% ο S&P 500, ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Νευρικότητα στη Wall Street - Πτώση -0,69% ο S&P 500, ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

Απώλειες για Nasdaq και S&P 500 με βαρίδι την τεχνολογία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 4/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με βαρίδι τον τεχνολογικό κλάδο και τον Dow να κλείνει με θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο του 2021, εταιρικά αποτελέσματα και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen, η οποία δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε  ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν για να κρατήσουν αντίσταση στην αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ που προκαλείται από τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την τόνωσή της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη +0,067% στις 34.133,03 μονάδες

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,69% στις 4.163,92 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,88% στις 13.633,5 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,88 δισ. δολάρια ή 86 cents ανά μετοχή, έναντι των 3,36 δισ. δολαρίων ή 60 cents ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Για το 2021, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,55-3,65 δολάρια από την προηγούμενη των 3,10-3,20 δολαρίων και για τα έσοδα στα 70.5-75,2 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 59,4-61,4 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ConocoPhillips, ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1 δισ. δολαρίων ή 75 cents ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,7 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινούν εκ νέου οι αγορές ίδιων μετοχών καθώς και τα σχέδια του για να ξεκινήσει την πώληση της συμμετοχής της στην Cenovus Energy.
Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση 1,35%.
Εν τω μεταξύ, η Under Armour ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που επίσης υπερέβησαν τις εκτιμήσεις ενώ αναβάθμισε τις προσδοκίες.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 77,8 εκατ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 589,7 εκατ. δολαρίων ή 1,30 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 0,21%.
Παράλληλα συνεχίζεται η χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σε όλη τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, ενώ η 24ωρη υπηρεσία του μετρό θα συνεχιστεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis υπέγραψε εκτελεστική εντολή, η οποία αναστέλλει αμέσως τους υπόλοιπους υγειονομικούς περιορισμούς της πολιτείας.

ΗΠΑ: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό έλλειμμα, στα 74,4 δισ. δολ. το Μάρτιο 2021

Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2021 εν μέσω αυξημένης ζήτησης η οποία αποτυπώνεται και στο ύψος των εισαγωγών.
Το έλλειμμα είναι δυνατόν να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ανακάμπτει ταχύτερα από αυτή των ανταγωνιστικών της κρατών παγκοσμίως.
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 5,6% σε υψηλό όλων των εποχών, στα 74,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 74,5 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.

Covid: Αίτημα για lockdown στην Ινδία – Προς έγκριση το εμβόλιο Pfizer στα παιδιά 12 -15 ετών

Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, τη στιγμή που εντείνονται οι φωνές για την επιβολή ενός σκληρού lockdown προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που ζει εδώ και εβδομάδες η χώρα.
Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα, προκαλεί ανησυχία τόσο για το ενδεχόμενο η έξαρση μολύνσεων να επεκταθεί και στα γειτονικά κράτη, και άρα να δημιουργηθεί μια νέα εστία της επιδημίας όσο και για το σενάριο εμφάνισης νέων παραλλάξεων του ιού που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια.
Την ίδια στιγμή πάντως, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και για το κατά πόσο η χορήγησή του μπορεί να επεκταθεί στα παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών ενώ πλέον τα βλέμματα αρχίζουν να στρέφονται στον τουρισμό.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δεχθούν τουρίστες που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως -που έχουν κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις των εμβολίων- δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη τους.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με «βαρίδι» την πτώση του τεχνολογικού κλάδου.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι διεθνείς προοπτικές ανάκαμψης και εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση -1,43% στις 433,65 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με «βουτιά» -3,8%.
Στο ο γερμανικός DAX υποχώρησε- 2,49% στις 14.856,48 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε -0,67% στις 6.923,17 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση -0,89% στις 6.251,75 μονάδες.
Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση -0,71% στις 8.830,40 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε πτωτικά κατά -1,81% στις 23.977,53 μονάδες.
Στην Ασία, τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Κίνας παρέμειναν κλειστά εξαιτίας αργίας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται ξανά τα εταιρικά αποτελέσματα, με την Adecco να επιστρέφει στα κέρδη στο τρίμηνο και την Infineon να ανακοινώνει αύξηση κερδοφορίας.
Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία.
Κατά 2,1% ενισχύθηκε η μετοχή της ιδιοκτήτριας εταιρείας της British Airways, IAG, κατά +1% η Air France-KLM, άνω του +3% η μετοχή της Lufthansa και της EasyJet.
Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των ξενοδοχειακών ομίλων Accor (0,95%) και InterContinental Hotels.
Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 27 ετών, εν μέσω καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεων σε πρώτες ύλες, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο στις 60,9 μονάδες τον Απρίλιο από τις 58,9 μονάδες τον Μάρτιο, ελαφρώς υψηλότερα της αρχικής εκτίμησης για 60,7 μονάδες και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 1994.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης