Τελευταία Νέα
Gun Room

Anderson Wheeler WEBLEY VII .357 Magnum - Μια παρηκμασμένη αυτοκρατορία

tags :
Anderson Wheeler WEBLEY VII .357 Magnum - Μια παρηκμασμένη αυτοκρατορία
Για το μέσο Βρετανό η κατοχή όπλων αποτελεί κοινωνικό στίγμα και διώκεται παραδειγματικά.

Η Αγγλία είναι δυστυχώς ότι κοντινότερο στην απόλυτη δυστοπία, όπου οι νομοταγείς δεν έχουν κανένα δικαίωμα οπλοκατοχής και αυτοάμυνας και τα λίγα όπλα για σπορ και κυνήγι είναι ασφυκτικά ελεγχόμενα και στα χέρια ελάχιστων μελών της άρχουσας τάξης.
Για το μέσο Βρετανό η κατοχή όπλων αποτελεί κοινωνικό στίγμα και διώκεται παραδειγματικά.
Αυτά άσχετα με το γεγονός ότι πχ. το Λονδίνο έχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα κατά κεφαλή από τη Νέα Υόρκη, ή ότι ο “Νόμος” επικεντρώνεται στην αποτροπή κάθε σκέψης αυτοπροστασίας, θέτοντας τα “δικαιώματα” του θύτη/κακοποιού σε υψηλότερη μοίρα σε σχέση με του θύματος που κατά τη διάρκεια μιας απρόκλητης επίθεσης του προξενεί τραυματισμό.
4_11.jpg
Η παλιά ακμάζουσα οπλοβιομηχανία της χώρας έχει “θαφτεί” κάτω από την ανελευθερία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα δίωξης, δεν είναι παράξενο ότι στη χώρα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα όπλο χειρός μετά το 1983 και βέβαια όσα υπήρχαν στα χέρια πολιτών έχουν κατασχεθεί.
Αυτό όμως άλλαξε πρόσφατα, έστω και κατ’ ελαχιστο.
5_10.jpg
Κόντρα στο ρεύμα

Ο Anderson Wheeler (Άντερσον Γουίλερ) είναι ένας αντισυμβατικός άνδρας που εργάζεται ως επαγγελματίας κυνηγός, δηλαδή συνοδεύει πελάτες σε σαφάρι στην Τανζανία, την Κένυα και την Ασία.
Οπότε η προοπτική που διαθέτει για τα όπλα έιναι του ανθρώπου που τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία κάτω από απαιτητικές συνθήκες. Το 2006 αποφάσισε να κάνει την πιό ελεγχόμενη και δύσκολη δουλειά στην Αγγλία: να κατασκευάζει χειροποίητα όπλα, ξεκινώντας από το μηδέν και χωρίς μια βαριά οικονομική και οικογενειακή παράδοση να τον στηρίζει.
Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2012, όταν οι παραγωγοί της ταινίας James Bond “Skyfall” όπλισαν τον Daniel Graig με ένα δικό του δίκανο .500 Nitro Express για την τελική μάχη στη Σκωτία.
Πρόσφατα “τάραξε τα νερά” όταν αποφάσισε να αναβιώσει το πλέον εμβληματικό περίστροφο της Βρετανικής αυτοκρατορίας σε μια μοντέρνα εκδοχή.
3.jpeg
Τα πιστά μπουλντόγκ της βασίλισσας

Το αρχικό Webley στα διάφορα μοντέλα του (“Marks” κατά τη Βρετανική ορολογία) υπηρέτησε τη γηραιά Αλβιόνα από το 1887 (Webley Mark I) ως και το 1963 που αποσύρθηκαν τα τελευταία ΜarΚ VI.
Στη μακρά ιστορία εξέλιξης του έκανε με επιτυχία το πέρασμα από την μαύρη πυρίτιδα στον κορδίτη και συντρόφεψε τους Βρετανούς πιστά από τους αποικιακούς πολέμους μέχρι τα πεδία του Α’ και Β’ παγκοσμίου, τη Μαλαισία και το Όμαν.
Ακόμη και ο κινηματογραφικός Ιντιάνα Τζόουνς το κουβαλούσε στις εξερευνήσεις του.
Πρόκειται για μεγάλα, γερά περίστροφα χτισμένα γύρω από το φυσίγγιο .455 Webley “manstopper”.
Εκτόξευε μολυβένιες βολίδες διαμέτρου 11,5mm με σχετικά χαμηλές ταχύτητες και θεώρούνταν εξαιρετικά αποτελεσματικό σε κοντινές συμπλοκές.
Το σύστημα λειτουργίας τους θυμίζει δίκανο κυνηγετικό όπλο, με την κάνη και το βυκίο να περιστρέφονται γύρω από ένα πίρο, αποκαλύπτωντας ταυτόχρονα όλες τις θαλάμες.
Το κλείδωμα γίνεται με ένα ογκώδες μάνταλο στην κορυφή της “γέφυρας” που συνδέει τον σκελετό/λαβή με την κάνη.
Αυτό είναι εντελώς ασυνήθιστο σε σχέση πχ. με ένα Colt ή Smith & Wesson όπου ο κορμός είναι μονοκόμματος και ο κύλινδρος του βυκίου εκτείνεται στο πλάϊ για τροφοδοσία φυσιγγίων.
Το “σπάσιμο” του σκελετού προτιμήθηκε από τους Άγγλους διότι την εποχή που σχεδιάστηκε αυτός ήταν ό μόνος τρόπος για ταχεία απόρριψη των άδειων καλύκων και επαναγέμιση.
Το κουμπί που ανοίγει το μηχανισμό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κορμού, εκεί που αντίχειρας (του δεξιόχειρα) χρήστη αναπαύεται σε κανονική λαβή.
Η σκανδάλη είναι διπλής ενέργειας, δηλαδή η πίεση της υψώνει και κατόπιν απελευθερώνει τη σφύρα.
Εναλλακτικά, μπορεί η σφύρα να εξοπλιστεί με το χέρι για μικρότερο βάρος έλξης.
Ο επικρουστήρας βρίσκεται πάνω στη σφύρα, χαρακτηριστικό της ηλικίας της σχεδίασης, αλλά έχει αποδειχτεί ανθεκτικός στη σκληρή χρήση.
Ο μηχανισμός παίρνει κίνηση από ένα ελατήριο τύπου “V” που βρίσκεται μέσα στη λαβή.
Χαρακτηριστικό των στρατιωτικών μοντέλων είναι ο κρίκος για το κορδόνι στο κάτω μέρος της λαβής , ώστε να μή χάνονται στη μάχη.
Αυτά τα περίστροφα, έχουν γενικά τη φήμη αξιόπιστων και αποτελεσματικών όπλων, γεγονός που τους έδωσε το προσωνύμιο “μπουλντόγκ”. Όμως ξεπεράστηκαν και αντικαταστάθηκαν από το Browning HiPower ων 9 χιλιοστών.
2_18.jpg

Περίστροφο Webley, όμως Magnum!

Ο Wheeler αναζήτησε τα αρχικά σχέδια του περιστρόφου Webley από τα αρχεία του πολεμικού μουσείου και με βάση αυτά το επανασχεδίασε για να το φέρει στον 21ο αιώνα. Είχε αποφασίσει να το κατασκευάσει στο ισχυρό διαμέτρημα .357 Magnum, οπότε ο κορμός και ο κύλινδρος επιμηκύνθηκαν ώστε να χωρέσουν το μακρύ κάλυκα.
Το μάνταλο που κλειδώνει το σκελετό μεγάλωσε (ώστε να αντέχει σε αυξημένη πίεση) και δημιουργήθηκε χώρος στη φωλεά της σφύρας για ένα μοντέρνο διακοπτώμενο επικρουστήρα.
Η όλη κατασκευή γίνεται από σύγχρονα κράματα σφυρήλατου ατσαλιού με πολλαπλάσια αντοχή σε σχέση με το υλικό των παλιών Webley.
Η χρήση του επιτρέπει να χωρέσουν επτά φυσίγγια .357 στον κύλινδρο αντί των έξι των αρχιων μοντέλων.
Η κάνη κατασκευάζεται στο παραδοσιακό μήκος των 15 εκατοστών και διατηρεί “ημι-πολυγωνικό” σχήμα, όπου το κάτω μέρος είναι στρογγυλεμένο και τα πλάγια και η κορυφή σχηματίζουν ένα πεντάγωνο.
Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί την οπτική “υπογραφή” της σχεδίασης των Webley και εφαρμόστηκε αρχικά για να μειώνει το βάρος. Για να αυξήσει την αντοχή ο Wheeler, κατέφυγε σε μια έξυπνη λύση.
Χρησιμοποιεί ένα υψηλής αντοχής χιτώνιο της γερμανικής Lothar Walther που εφαρμόζει εσωτερικά και φέρει τις απαραίτητες ραβδώσεις. Έτσι επιτυγχάνεται η ανθεκτικότητα αλλά υπηρετείται και η παράδοση.
Τα σκοπευτικά είναι πιστά στο πρότυπο.
Η ακίδα είναι αφαιρούμενη και το κλισιοσκόπιο σταθερό μέρος του κορμού.
Σε αντίθεση με τα “σπαρτιάτικα” Webley MarkVI του Στρατού, το νέο Mark VII προσφέρεται σε ένα εξαιρετικής ποιότητας φινίρισμα, ανάλογο των καλύτερων χειροποίητων δίκανων που προσφέρει η λονδρέζικη φίρμα.
Όλες οι μεταλλικές επιφάνειες έχουν γυαλιστεί σαν καθρέπτης και μετά βαφεί σε κλασσικό “μπάνιο αλάτων”, αποκτώντας στιλπνή και βαθιά μαύρη όψη.
Οι λαβές φτιάχνονται απο καρυδιά με χειροποίητο φινίρισμα λινελαίου, ενώ για τους πλέον “μερακλήδες” υπάρχει και η επιλογή του ελεφαντόδοντου. Βέβαια η τιμή ενός τέτοιου χειροποίητου κοσμήματος δεν είναι χαμηλή.
Στοιχίζει περίπου 9.000 ευρώ, κ τιμή ανάλογη ενός κορυφαίου “επί παραγγελία” μοντέλου 1911, ή ενός Ruger από τα χέρια του Hamilton Bowen. Η μοναδικότητα του όμως ξεπερνά τα παραπάνω κατά πολύ.
Σίγουρα ο... Ιντιάνα Τζόουνς θα το διάλεγε, κυρίως λόγω του διαμετρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης