Football Talk

Οι 4+6 σταθμοί του «ερυθρόλευκου» τρένου προς τον τίτλο…

Οι 4+6 σταθμοί του «ερυθρόλευκου» τρένου προς τον τίτλο…

Με μία αξιοζήλευτη δυναμική και μοναδικό τρόπο, το πρωτάθλημα είναι και πάλι στα χέρια των πρωταθλητών. Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής για δεύτερη σερί φορά και 46η στην ιστορία του και αυτές είναι οι 4+6 στιγμές που σημάδεψαν τη φετινή σεζόν.

«Είμαστε ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα της Ελλάδα», ήταν τα λόγια του πρωτομάστορα Πέδρο Μαρτίνς μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-1. Η στιγμή που η ομάδα του κατακτά (και) μαθηματικά τον τίτλο και φτάνει τα 46 στην ιστορία της.
 
Ο Ολυμπιακός κατάφερε με την δυναμική του και την αξιοθαύμαστη ποδοσφαιρική του πειθαρχία να διατηρήσει τα σκήπτρα της Superleague. Οι οδηγίες του «αρχιτέκτονα» για μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας των «ερυθρολεύκων», καθρεφτίζονται στον αγωνιστικό χώρο.
 
Η βαθμολογική διαφορά από τους μνηστήρες του πρωταθλήματος είναι η απόδειξη και ο τρόπος που έφτασε μέχρι εδώ, είναι η αιτιολόγηση για όσα ανέφερε ο Πορτογάλος προπονητής. Ωστόσο, ποιοι είναι δέκα «σταθμοί» της φετινής σεζόν, που σφράγισαν τη φετινή επιτυχία
 
1. Μεταγραφική περίοδος = Βασική μονάδα
 
Ο Ολυμπιακός μπορεί τα τελευταία χρόνια να συνηθίζει τον συνωστισμό μεταγραφών, όμως αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν προχωρούν σε κάποια κίνηση, εφόσον δεν αποχωρήσει ποδοσφαιριστής του βασικού κορμού. Αυτό επαληθεύτηκε από μία φορά στις δύο μεταγραφικές περιόδους.

 
Το καλοκαίρι, η φυγή του Γκιλιέρμε για την Αλ Σαντ του Τσάβι, έφερε την άμεση κινητοποίηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Ο Γιαν Εμβιλά, όχι απλώς κατάφερε να μπει στα «παπούτσια» του Βραζιλιάνου αλλά έκανε τους φίλους της ομάδας να τον… ξεχάσουν.
 
Κάτι παρόμοιο, έγινε και στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Ο, ίσως κορυφαίος Έλληνας στόπερ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, με αμέτρητες παραστάσεις στα κορυφαία πρωταθλήματα, παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής. Στόχος να αντικαταστήσει τον Παπέ Αμπού Σισέ, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα παραχωρήθηκε ως δανεικός από τη Σεντ Ετιέν. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Ο 32χρονος αμυντικός αποτελεί τον νέο ηγέτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας.

 
2. Η σωστή πρεμιέρα…
 
Στην πρώτη αγωνιστική της Superleague , ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ανταγωνιστικό Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι Αρκάδες αποτέλεσαν ένα δύσκολο αντίπαλο για το ξεκίνημα. Με το ελληνικό στοιχείο να «καθαρίζει» (Φορτούνης και εις διπλούν ο Μασούρας), η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ξεκινάει με το «δεξί» τον δρόμο προς το 46ο πρωτάθλημα.

 
3. Η πρώτη… γκέλα την κατάλληλη στιγμή
 
Έπειτα από τρεις αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός υπέστη την πρώτη απώλεια βαθμών. Ίσως, ήταν απαραίτητη για την συνέχεια. Ένα «καμπανάκι» που χρειαζόταν για τους ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς. Ο ΠΑΣ Γιάννενα ήταν η ομάδα που κράτησε τους Πειραιώτες στο 1-1 στους «Ζωσιμάδες», με αποτέλεσμα άπαντες να συνειδητοποιήσουν πως τα πράγματα δεν θα είναι «ρόδινα» τη τρέχουσα σεζόν.

 
4. Πρεμιέρα με νίκη (και) στο ελληνικό classico
 
Στις 21 Νοεμβρίου, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να δώσουν και το πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Απέναντι τους, ο «αιώνιος» αντίπαλος, Παναθηναϊκός. Με μεγάλη δόση δυσκολίας και την ποιότητα του Κώστα Φορτούνη, να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα (1-0). Μία νίκη που αποδείχθηκε βαρόμετρο για την αύξηση της διαφοράς από τους διώκτες του.

 
5. Ακόμα σκοράρει…
 
Μπορεί η ομάδα της Φθιώτιδας να ήταν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το έργο του Ολυμπιακού θα ήταν εύκολο στην έδρα της. Η ποιότητα των «ερυθρόλευκων» και το καλύτερό τους παιχνίδι, από πλευράς αποτελεσματικότητας, πρόσφεραν τη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη στη φετινή σεζόν. Στο τελευταίο σφύριγμα, ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε το εξωπραγματικό 6-0 (!).

 
6. Επίδειξη ισχύος στο ντέρμπι!
 
Στη 19ης αγωνιστικής, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο μεγάλος αντίπαλος στην κούρσα του τίτλου τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε είχε ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο ματς. Με την διαφορά των δύο ομάδων στους 12 βαθμούς, μία νίκη υπέρ των «ερυθρόλευκων» πετούσε εκτός διεκδίκησης τον Δικέφαλο. Η ομάδα του Πειραιά, από την πλευρά της, δεν κέρδισε απλώς. Με το τελικό 3-0, επιβεβαίωσε πως κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 
7. Η ανανέωση του «πολυβόλου» του
 
Φεβρουάριος. Ψυχρός μήνας, καυτές εξελίξεις. Μέσα ένα ντεμαράζ ανανεώσεων στα συμβόλαιο αρκετών ποδοσφαιριστών, ήρθε και αυτή του Γιουσέφ Ελ Αραμπί έως το 2022. Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή η συγκεκριμένη; Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σκόρερ του Ολυμπιακού στον 21ο αιώνα. Μόνο φέτος, μετράει συνολικά 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει «ματώσει» 51 φορές τα αντίπαλα δίχτυα.
8. Το «σπάσιμο» του αήττητου τον… πείσμωσε!
 
Η «ψαλίδα» από τον δεύτερο είχε ανοίξει αρκετά. Πλέον, ο Ολυμπιακός είχε ως στόχο να επαναλάβει το περσινό επίτευγμα της κανονικής περιόδου, όταν και τερμάτισε αήττητος. Αυτό δεν το επέτρεψε ο Παναθηναϊκός. Το ματς της Λεωφόρου, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, ήταν αυτό που έβαλε «φρένο» στους πρωτοπόρους, καθώς το «τριφύλλι» επικράτησε με 2-1. Ωστόσο, αυτή η ήττα, τους έκανε να πεισμώσουν και να αγριέψουν ενόψει των play off.

 
9. «Τρομακτικός» κόντρα στην ΑΕΚ!
 
Η διαδικασία των play off ήταν απλώς μία… αντίστροφη μέτρηση για την μαθηματικά κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως, ήταν και μία ευκαιρία για πολλές αποδείξεις. Η πρώτη, ήρθε κόντρα στην ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ. Η βαθμολογική διαφορά ήταν τεράστια, ωστόσο, το γόητρο δεν γινόταν να απουσιάζει. Το τελικό αποτέλεσμα τα λέει όλα. Η ομάδα του Μαρτίνς διέλυσε με 5-1 την Ένωση και ισοφάρισε το ρεκόρ της μεγαλύτερης εκτός έδρας νίκης κόντρα στους «κιτρινόμαυρους». Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως το σκορ στο ημίχρονο ήταν 4-0 (!).

 
10. Η επικύρωση του 46ου…
 
Φτάσαμε τον Απρίλιο. Επτά αγωνιστικές (!) πριν το τέλος, ο Ολυμπιακός στέφεται και μαθηματικά πρωταθλητής. Μετά τις δύο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές κόντρα σε Άρη και ΑΕΚ, έρχεται η ώρα της «εκδίκησης» επί του Παναθηναϊκού. Παρότι οι Πράσινοι προηγούνται στο σκορ, οι «ερυθρόλευκοι» φτάνουν στην ανατροπή και με το 3-1, κλειδώνουν με κάθε τρόπο το 46ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

 
«Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο πρότζεκτ και ελπίζουμε σε πολλά περισσότερα στο μέλλον» ανέφερε ο Κριστιάν Καρεμπέ μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η αντιμετώπισή του, ήταν δείγμα της έκτασης που έχει πάρει το σχέδιο του Ολυμπιακού, το οποίο δεν περιορίζεται εντός συνόρων αλλά και εκτός. Έτσι, αυτή η σεζόν, είναι ένα ακόμα «λιθαράκι» για το επόμενο βήμα.

Νότης Χάλαρης
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης