Basket Talk

Basketball Champions League: Αποκτά ισπανική... ταυτότητα

Basketball Champions League: Αποκτά ισπανική... ταυτότητα
Η Ισπανία έχει ισχυρή εκπροσώπηση ξανά στο Final 8 του BCL και τείνει να κάνει... δική της την διοργάνωση.
Σχετικά Άρθρα

Η ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIBA και όχι της Εuroleague, διανύει αισίως την πέμπτη διαδοχική της χρονιά και η ισπανική εκπροσώπηση στο Final 8 είναι έντονη με τις παρουσίες των Σαραγόσα, Τενερίφη και Σαν Πάμπλο Μπούργος να δεσπόζουν και να έχουν μάλιστα υψηλές προσδοκίες για να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Μικρές και σημαντικές λεπτομέρειες για το BCL

Η FIBA με το σκεπτικό να μπει... στο μάτι της Euroleague αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2015 να δημιουργήσει μία διοργάνωση που θα προσελκύσει επάνω της όλα τα βλέμματα του μπασκετικού «χάρτη». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ιδέα αυτή να πάρει «σάρκα και οστά» έναν χρόνο αργότερα, δίνοντας την ευκαιρία κυρίως σε ομάδες που αγωνίζονται στην δεύτερη σε τάξη διοργάνωση της Εuroleague (Eurocup), να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να βγουν από την αφάνεια.

Η δημοτικότητα, η αξιοπιστία και η ο ανταγωνισμός στο BCL αυξήθηκε κατακόρυφα με το πέρασμα του χρόνου. Ως προς το format έχει θεσπίσει το Final 4 για να αναδεικνύεται ο κυπελλούχος, όπως συνέβη και στη Euroleague. Η κατάσταση της πανδημίας έχει οδηγήσει την διοργανώτρια αρχή στην απόφαση να δημιουργήσει το Final 8 σε μία πόλη, ώστε να αποφύγουν τα αρκετά ταξίδια και την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού οι σύλλογοι. Σχεδόν πάντα μία εκ των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο στο τέλος, αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας, ενώ στη Εuroleague αποφασίζεται η έδρα από την αρχή της σεζόν.

Παράλληλα η ύπαρξη της έχει δώσει σε αρκετές ομάδες από όλα τα μέρη της Ευρώπης να συμμετάσχουν, ενώ την φετινή σεζόν έσπασε το ρεκόρ, καθώς πήραν μέρος 32 ομάδες από 18 διαφορετικές χώρες. Επίσης οι σύμμαχοι στο οικονομικό κομμάτι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και μία από τις τελευταίας και πιο σημαντικές συμφωνίες ήταν με την GCBH LP. Η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία εκτός από οικονομική «ανάσα», προσφέρει εξειδίκευση στον χώρο των Media, της αναμετάδοσης, των δικαιωμάτων στο χώρο του digital, της διαφήμισης, το sponsorship και στις επενδύσεις ανάπτυξης.

Η ισπανική κυριαρχία

Από το 2016 μέχρι και σήμερα η Ισπανία μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο πετυχημένη χώρα στην σύντομη ιστορία της διοργάνωσης, καθώς κάθε σεζόν τουλάχιστον μία ομάδα από την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου δίνει το παρών στο Final 4 ή στο Final 8 της διοργάνωσης, ενώ δύο ομάδες ήδη έχουν κατακτήσει τον τίτλο. Στους προηγούμενους τέσσερις τελικούς η Ισπανία είχε εκπρόσωπο σε τρεις από αυτούς και στο επερχόμενο Final 8 έχει αρκετές πιθανότητες να δει μία εκ των τριών ομάδων της να φτάνει μέχρι εκεί.

Final Four 2016-2017 (Santiago Martin Arena)

Η ομάδα που ευτύχισε να πανηγυρίσει πρώτη τον τίτλο του BCL ήταν η Τενερίφη, η οποία διοργάνωσε και το Final 4 στο "σπίτι" της. Μέρος εκείνου του πετυχημένου συνόλου του Τσους Βιδορέτα ήταν ο Γιώργος Μπόγρης. Για να φτάσει μέχρι τις τέσσερις διεκδικήτριες ομάδες του τίτλου έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ στην φάση των "16". Στα ημιτελικά επικράτησε της ιταλικής Βενέτσια με σκορ 67-58 και υπήρχε ελληνική μονομαχία, καθώς στην αντίπερα όχθη αγωνιζόταν ο Μάικ Μπράμος. Στον μεγάλο τελικό κέρδισε στις λεπτομέρειες της Μπάνβιτ με 73-69 και ο τότε πιτσιρικάς, Μάριους Γκριγκόνις, αναδείχθηκε MVP του Final Four.



Final Four 2017-2018 (OAKA)

Την δεύτερη χρονιά ο τίτλος κατέληξε σε ελληνικά χέρια, καθώς η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια του Final Four του OAKA. Εκείνη η σεζόν ήταν η μοναδική φορά που δεν βρέθηκε ισπανική ομάδα στον μεγάλο τελικό, καθώς η Μούρθια δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της "Ένωσης" και σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, η τότε ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα ,επικράτησε με 77-75. Στην ομάδα εκείνη της Μούρθια αγωνιζόταν ο Κέβιν Τούμπα, ο οποίος ξεκίνησε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στον Κολοσσό Ρόδου αλλά αποχώρησε στα μέσα της σεζόν λόγω τραυματισμού. Παρότι έμεινε με την πίκρα στο τέλος η Μούρθια μάζεψε... τα κομμάτια της και εξασφάλισε την τρίτη θέση, επικρατώντας της γερμανικής Λούντβισμπουργκ με 85-74 στον μικρό τελικό. Πολυτιμότερος αθλητής του Final Four ψηφίστηκε o Μάικ Γκριν της ΑΕΚ.

Final Four 2018-2019 (Sportpaleis)

Η επόμενη ομάδα που ανέλαβε να φιλοξενήσει το Final Four της διοργάνωσης ήταν η ευχάριστη έκπληξη, Αντβέρπ, όμως ήταν άτυχη, καθώς αντιμετώπισε την ανώτερη Τενερίφη στον ημιτελικό. Οι Ισπανοί δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα και επικράτησαν των Βέλγων με σκορ 70-54 και έδειχναν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην κορυφή. Πριν φτάσει όμως μέχρι εκεί χρειάστηκε να κάμψει την αντίσταση του Προμηθέα Πάτρας στην φάση των 16, έχοντας καλύτερη διαφορά πόντων στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις. Στον μεγάλο τελικό όμως βρήκε τον... δάσκαλο της και τη «διψασμένη» Βίρτους Μπολόνια, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 73-61. Οι Ιταλοί διέθεταν ένα ποιοτικότερο ρόστερ και έναν προπονητή σαν τον Σάσα Τζόρτζεβιτς που ήθελε να δώσει τις δικές του απαντήσεις στους επικριτές του. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Κέβιν Πάντερ, πήρε το βραβείο του MVP στο Final Four.

Final Eight 2019-2020 (OAKA)

Ύστερα από δύο σεζόν και πολλή σκέψη η τελική φάση της διοργάνωσης επέστρεψε σε ελληνικά εδάφη, όμως με διαφορετικό format και την μορφή του Final 8 λόγω της πανδημίας. Η αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει διακοπή της σεζόν βρέθηκε όμως τελικά η λύση και κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα οι οκτώ ομάδες συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα αγωνίστηκαν μεταξύ τους. Ακόμη μία διαφορά ήταν ότι διεξήχθη τον μήνα του Σεπτεμβρίου και όχι τον Mάϊο όπως συνηθίζεται. Εκεί βρέθηκαν τρεις ισπανικές ομάδες και η μία από αυτές επέστρεψε με τον τίτλο στις αποσκευές της. Ο λόγος για την «πρωτάρα», Σαν Πάμπλο Μπούργος, η οποία για να φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό χρειάστηκε να «εξοντώσει» την Χάποελ Ιερουσαλήμ του Νίκου Παππά και την Ντιζόν.

Αντιθέτως οι άλλες δύο ομάδες από την Ισπανία, Σαραγόσα και Τενερίφη, διασταύρωσαν τα... ξίφη τους στην προημιτελική φάση, όπου η Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη με την λήξη του αγώνα αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι. Η Σαραγόσα όμως δεν είχε την ίδια τύχη στα ημιτελικά κόντρα στην ΑΕΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου, καθώς ηττήθηκε άνετα με σκορ 99-75. Στον μεγάλο τελικό η Μπούργος κατάφερε να επιβληθεί της ΑΕΚ μέσα στο "σπίτι" της (85-74) και να χαρεί τον τίτλο στην πρώτη της παρουσία σε Final 8 ή Final 4.H Σαραγόσα δεν ευτύχησε να εξασφαλίσει ούτε την τρίτη θέση από την Ντιζόν.



Final Eight (2020-2021) (Nόβγκοροντ)

Η Νίζνι είναι η τυχερή ομάδα που ανέλαβε να διοργανώσει το φετινό Final 8 του BCL φέτος, ενώ είχε ως σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ομάδων την παρουσία του κόσμου στις κερκίδες των γηπέδων της Ρωσίας. Στο πενταήμερο (5-9/5) που θα «χτυπάει» η καρδιά της Ευρώπης στο γήπεδο της Νίζνι, θα βιώσουμε μία κατάσταση "deja vu", καθώς για δεύτερη διαδοχική σεζόν Σαραγόσα, Τενερίφη και Σαν Πάμπλο Μπούργος θα βρεθούν στο Final 8 και θα υπερασπιστούν την "τιμή" των Ισπανών. Παρά την παρουσία τριών ομάδων από την Ισπανία δεν θα υπάρξει κάποιος "εμφύλιος" στα προημιτελικά, όμως σε περίπτωση που η Τενερίφη αποκλείσει την Στρασμπούρ και η Μπούργος την Χάποελ Χολόν του Στέφανου Δέδα, τότε θα τεθούν αντιμέτωπες στα ημιτελικά. Από την άλλη πλευρά η Σαραγόσα θα βρει στον δρόμο την "οικοδέσποινα", Νίζνι.

Οι ισπανικές ομάδες δείχνουν περίτρανα με κάθε ευκαιρία ότι το μπάσκετ είναι το άθλημά τους και δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση τον θεσμό του BCL, όπου ολοένα και εξαπλώνεται. Η διοργάνωση έχει βάλει γερά θεμέλια ενόψει της προσπάθειας να κοιτάξει στα... μάτια κάποια στιγμή την Εuroleague και σίγουρα οι ομάδες από την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη και την δυναμική που αποκτά.



Νίκος Τσώτας


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης