Basket Talk

Εκατέρινμπουργκ: Η «υπερδύναμη» του γυναικείου μπάσκετ (video)

Εκατέρινμπουργκ: Η «υπερδύναμη» του γυναικείου μπάσκετ (video)

Η Εκατέρινμπουργκ κατέκτησε για έκτη φορά συνολικά τον τίτλο στην Euroleague Women και δημιουργεί την δική της... δυναστεία.

Σχετικά Άρθρα

Για τους περισσότερους που δεν παρακολουθούν στενά το γυναικείο μπάσκετ, η λέξη Εκατέρινμπουργκ αποτελεί έναν απαιτητικό γλωσσοδέτη. Για εκείνους που ενημερώνονται τακτικά και ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο άθλημα θα ακούν συχνά την λέξη Εκατέρινμπουργκ, καθώς πλέον έχει «χτίσει» την δική της δυναστεία και συγκαταλέγεται στο Top 3 των ομάδων με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια.

Η ονομασία της ομάδας δεν είναι τυχαία αλλά έχει δοθεί από την περιοχή όπου εδρεύει ο σύλλογος και είναι μία ρωσική πόλη που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος της χώρας και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της Ρωσίας. Η ίδρυση του συλλόγου χρονολογείται στο μακρινό 1938, όμως συστάθηκε με την ονομασία Ζενίτ Εκατέρινμπουργκ, ενώ στην πορεία άλλαξε ακόμη τρεις φορές μέχρι να καταλήξει στην σημερινή, όπου είναι ολόκληρη ως UMMC Εκατέρινμπουργκ από το 2001.

Πριν την νέα χιλιετία ο σύλλογος δεν είχε πανηγυρίσει ούτε έναν εγχώριο ή ευρωπαϊκό τίτλο και οι κούπες ήρθαν μαζεμένες από το 2002 και μετά, αλλάζοντας τα δεδομένα και μετρώντας 14 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα. Η τροπαιοθήκη δεν σταματάει εκεί φυσικά, καθώς μόλις στο ευρωπαϊκό της ντεμπούτο το 2003 στη Εuroleague Women έμελλε να κάνει την έκπληξη και έπειτα «στρογγυλοκάθισε» ανάμεσα στις ισχυρές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου και κατέκτησε ακόμη πέντε τίτλους (2013,2016,2018,2019,2021). Η ρωσική ομάδα θα μπορούσε να είχε διευρύνει το three - peat, όμως η πανδημία την περσινή σεζόν της κατέστρεψε τα σχέδια και οδήγησε την διοργάνωση στην οριστική διακοπή.

 


Η παροιμία "συνηθισμένο το βουνό στα χιόνια' ταιριάζει απόλυτα στις διακρίσεις της Εκατέρινμπουργκ, όπου ο τελευταίος τίτλος προστέθηκε πριν μερικές ημέρες, καθώς ήταν η μεγάλη νικήτρια του Final Four που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό με σκορ 88-84 και στον μεγάλο τελικό αντιμετώπισε την ισπανική Αβενίδα (78-68). Το αξιέπαινο από αυτή την εντυπωσιακή φετινή πορεία των Ρωσίδων είναι ότι έφτασε αήττητη μέχρι το τέλος, δίχως καμία ήττα, μετρώντας ένα σερί 10-0 νίκες. Αυτή ήταν η τρανή απόδειξη και επιβεβαίωση ότι αποτελούσε από την αρχή της σεζόν το μεγάλο φαβορί.

Όμως εδώ που τα λέμε πως να μην είναι το απόλυτο φαβορί στα προγνωστικά όταν διαθέτει στο παλμαρέ της αθλήτριες που έχουν καταγράψει... χιλιόμετρα στην διοργάνωση και άλλες που είναι «αστέρια» στο WNBA. Η ομάδα του Μιγκέλ Μέντεζ μπορεί να διαθέτει πέντε αθλήτριες από την Ρωσία αλλά οι περισσότερες έχουν θέση αναπληρώτριας ή εκτός δωδεκάδας. Μοναδική εξαίρεση η Μαρία Μαντέβα, η οποία βρισκόταν στα πλάνα του Ισπανού τεχνικού, σημειώνοντας 11.6 πόντους και 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 14.5 λεπτά χρόνο συμμετοχής. Από τον «χορό» των αστεριών του WNBA, η μοναδική εξαίρεση που δεν έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είναι η Άλμπα Τόρενς, όμως αυτή η απόφασή της μόνο λανθασμένη δεν έχει αποδειχθεί, καθώς έφτασε στην κορυφή της Εuroleague για έκτη φορά και ισοφάρισε το ρεκόρ δύο άλλων «θρύλων» του γυναικείου μπάσκετ, όπως της Νταιάνα Τουράσι και της Νατάλια Βιέρου.

EzRyliwVIAcx8B2.jpg

Από εκεί και πέρα τα ονόματα που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι για να ενισχύσουν την προσπάθεια της ρωσικής ομάδας προκαλούν... ίλιγγο και αυτή ήταν μία καλή προετοιμασία για την νέα σεζόν που ξεκινάει σε λίγους μήνες στο WNBA. Φυσικά για να φτάσουν στο σημείο να πουν το πολύτιμο "ναι" χρειάζεται να υπάρχει γεμάτο... πορτοφόλι και ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά που αν μη τι άλλο... περισσεύουν στην Εκατέρινμπουργκ. Οι αθλήτριες είναι... μία και μία και τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να ακολουθούν αυτή τη διαδρομή όλο και περισσότερες παίκτριες που θεωρούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ άκρως ελκυστικό και ανταγωνιστικό.

Ονόματα όπως η Έμα Μέσεμαν, η Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η Τζόνκελ Τζόουνς, η Κόρτνεϊ Βάντερσλουτ και η Άλι Κουίγκλι «κοσμούν» τα ευρωπαϊκά γήπεδα και επιβεβαιώθηκε ο «μύθος» ότι αν η «χημεία» δεν λειτουργήσει σε μία ομάδα τότε είναι ικανά να... μιλήσουν τα υψηλά κασέ και οι προσωπικότητες των αθλητών. Το μεγαλύτερο όνομα όμως αυτής της «διαστημικής» παρέας το κρατήσαμε για το τέλος και δεν είναι άλλο εκτός από αυτό της MVP του Final Four της Κωνσταντινούπολης, Μπριάνα Στιούαρτ. Αν και μόλις 26 ετών έχει προλάβει να πετύχει σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο διακρίσεις που δεν της έχουν καν ονειρευτεί άλλοι αθλητές. Με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή σεζόν με την φανέλα των Seattle Storm, όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια WNBA και ΜVP των τελικών, συνέχισε αδιάκοπα να «σφυροκοπά» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αντίπαλα καλάθια.

Ένα πολύτιμο μέλος του παγκόσμιου μπάσκετ που δεν είναι γνωστό μόνο για τα κατορθώματά του εντός των τεσσάρων γραμμών αλλά και για την έντονη δραστηριότητά και επιδραστικότητά του σε σοβαρά κοινωνικά θέματα. Στηρίζει διαρκώς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εξαιτίας μίας προσωπικής της εμπειρίας όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί. Για την ακρίβεια έχει ιδρύσει το κίνημα "me too" ώστε να σταθεί στο πλευρό γυναικών που έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση. Αυτές οι πράξεις ήταν αρκετές για να την θέσουν υποψήφια για το βραβείο "Αθλητικής Προσωπικότητας της χρονιάς". Μία αθλήτρια MVP και ένας άνθρωπος «διαμάντι».

Η Εκατέρινμπουργκ φαίνεται να έχει θέσει γερές βάσεις ενόψει των επόμενων ετών και όσο «ρέει» το χρήμα στο εσωτερικό του συλλόγου θα «σπάει» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.



Νίκος Τσώτας


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης