Basket Talk

Basketball Champions League: Οι ηγέτες των ομάδων του Final 8 (video)

tags :
Basketball Champions League: Οι ηγέτες των ομάδων του Final 8 (video)
Το Final 8 του BCL έφτασε (5-9 Μαΐου) και το BN Sports ξεχώρισε τους ηγέτες των οκτώ ομάδων και σας τους παρουσιάζει.
Σχετικά Άρθρα

Η καρδιά της μπασκετικής Ευρώπης θα «χτυπάει» για το επόμενο τετραήμερο στο Νόβγκοροντ και στην έδρα της Νίζνι, όπου θα φιλοξενήσει το Final 8 του BCL και αναμένεται να αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής της διοργάνωσης. Μετά από δύο συνεχόμενες σεζόν δεν θα υπάρξει στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης κάποια ελληνική ομάδα, καθώς ΑΕΚ και Περιστέρι δεν τα κατάφεραν.

Ελληνική εκπροσώπηση υπάρχει από το πόστο του προπονητή, καθώς ο Στέφανος Δέδας οδήγησε την Χάποελ Χολόν στην μεγαλύτερη υπέρβαση της ιστορίας της και θα προσπαθήσει να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Οι οκτώ διεκδικήτριες ομάδες του πολυπόθητου τίτλου βρίσκονται δικαιωματικά σε αυτή την θέση, όμως για να φτάσουν μέχρι εδώ χρειάστηκαν τον παίκτη - κλειδί τους.

dedas.jpg

Κάποιοι σύλλογοι έχουν σταθερά τον ίδιο ηγέτη, ενώ άλλοι έβγαλαν... άσο από το μανίκι τους και βρήκαν τον... ήρωά τους κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Γνωρίστε παρακάτω τους οκτώ παίκτες που πήραν από το... χέρι τις ομάδες τους και τις «κουβάλησαν» μέχρι το Final 8.

Σι Τζέι Χάρις - Χάποελ Χολόν

Ο Σι Τζέι Χάρις αποδείχθηκε κίνηση... ματ για την ευρωπαϊκή πορεία της Χάποελ Χολόν, καθώς ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι και ενώ είχε συμφωνήσει αρχικά με την Τουρκ Τέλεκομ. Η συνεισφορά του στο σύνολο του Στέφανου Δέδα είναι πολύτιμη και μαζί με τους συμπατριώτες του Κρις Τζόνσον, Ταιρούς ΜακΓκι και Αζάια Μάιλς αποτελούν την χρυσή τετράδα των Ισραηλινών.

Στις λεπτομέρειες όμως ο Σι Τζέι Χάρις υπερίσχυσε των υπολοίπων συμπαικτών του και οδήγησε για πρώτη φορά την Χάποελ Χολόν μέχρι αυτή τη φάση στη διοργάνωση, ενώ παρέμεινε σε υψηλά στάνταρ η απόδοσή του και στο Τοp 16. Σε 11 αναμετρήσεις ο Χάρις σημείωσε 15.7 πόντους, 4.3 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ από την γραμμή του τριπόντου είχε ποσοστό ευστοχίας 44.8%. Παράλληλα στην regular season και την πρώτη αγωνιστική πέτυχε 27 πόντους κόντρα στην ΑΕΚ και προειδοποίησε για το τι θα ακολουθούσε.



Χάσιελ Ριβέρο - Σαν Πάμπλο Μπούργος

Η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, Σαν Πάμπλο Μπούργος, θα δώσει το παρών και στο φετινό Final 8 για να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με βάση την φετινή αγωνιστική της εικόνα μπορεί να κάνει μεγάλα όνειρα. Ο Χοάν Πεναρόγια διαθέτει στην «φαρέτρα» του αρκετούς παίκτες έμπειρους και ικανούς αλλά την τρέχουσα περίοδο ο Χάσιελ Ριβέρο έκανε αλματώδη βήματα. Ο Κουβανός σέντερ στην δεύτερη χρονιά του στην Ευρώπη δείχνει πιο ώριμος από ποτέ στον τρόπο παιχνιδιού του και ήταν άκρως αποδοτικός στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Οι Ισπανοί εξασφάλισαν σχετικά εύκολα μία θέση στο Final 8, ενώ στην φάση των 16 βγήκε... μπροστά ο Ριβέρο σε αρκετές περιπτώσεις και έδωσε πολύτιμες λύσεις. Κατέγραψε σε έξι αγώνες τρία double - double, ενώ συνολικά μέτρησε 13 πόντους και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και έχει βάλει υποψηφιότητα για την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.



Γκιόργκι Σερμαντίνι - Τενερίφη

Αν είναι ένα άτομο που έχει συνδυάσει το όνομά του με την ιστορία της σύντομης ιστορίας του BCL αυτό σίγουρα είναι ο Γκιόργκι Σερμαντίνι. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχει εξελιχθεί στους πολυτιμότερους παίκτες της διοργάνωσης και μαζί με τον Μαρσελίνιο Χουέρτας προσπαθούν να επιστρέψουν το τρόπαιο στην Τενερίφη. Η παρουσία του στο σύνολο του Τσους Βιδορέτα είναι απαραίτητη και αποτελεί το σημείο αναφοράς και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Η Τενερίφη τερμάτισε στην πρώτη θέση τόσο στην πρώτη φάση όσο και στην φάση των 16 και σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έπαιξε ο Σερμαντίνι, ο οποίος ευελπιστεί να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του μετά την Εuroleague και την κούπα του BCL. Σε 10 αγώνες μέτρησε 16.6 πόντους και 5.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους αμυντικούς της διοργάνωσης.



Μπόνζι Κόλσον - Στρασμπούρ

Πολλοί δεν περίμεναν να δουν στο Final 8 τους Γάλλους και η παρουσία της Στρασμπούρ στην τελική φάση αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη στην διοργάνωση. Η γαλλική ομάδα έβαλε... το χεράκι της για να αποκλειστεί το Περιστέρι στον πρώτο γύρο και η ΑΕΚ από την φάση των 16, καθώς βρέθηκε και με τις δύο ομάδες στον ίδιο όμιλο. Τα φώτα όμως από το ρόστερ της ομάδας πέφτουν πάνω στον Μπόνζι Κόλσον,ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στην διοργάνωση ξεχώρισε για το επιθετικό του ταλέντο και την σκληράδα του.

Ο Αμερικανός φόργουορντ πραγματοποίησε ονειρικές βραδιές, ενώ σε αγώνα με την ΑΕΚ «άγγιξε» το double - double με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ. Στην ηλικία των 25 ετών φαίνεται έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία για το επόμενο βήμα της καριέρας του. Συνολικά μέτρησε 19.1 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ κατά μέσο όρο σε 11 αγώνες.



Κέισι Σέπερντ - Νίζνι

Ακόμη μία ομάδα που έκλεισε... τα αυτιά της από αμφισβητήσεις και έφτασε με το «σπαθί» της μέχρι το Final 8 είναι η Νίζνι, όπου θα φιλοξενήσει το μεγάλο ραντεβού. Αυτή η ευχάριστη «έκπληξη» εκτός από θετικά αποτελέσματα είχε να αναδείξει και νέους ηγέτες και σε αυτό το σύνολο ο Κέισι Σέπερντ ήταν πολλές φορές σαν τη... μύγα μέσα στο γάλα χάρις στις μεγαλοπρεπέστατες εμφανίσεις του.

Στους αγώνες απέναντι στην ΑΕΚ «σεληνιάστηκε» σημειώνοντας στον πρώτο αγώνα 17 πόντους, 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ και 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ στο δεύτερο. Η συνολική του παρουσία κρίνεται εξαιρετική μετρώντας 18.1 πόντους, 4.9 ασίστ και 8.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 12 αγώνες.



Ντίλαν Ένις - Σαραγόσα

Η Σαραγόσα περικλείεται από αρκετούς ποιοτικούς παίκτες και αποτελεί μία από τις εμπειρότερες ομάδες του Final 8, όμως η αγωνιστική κατάσταση του Ντίλαν Ένις επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάληξη ενός αγώνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Καναδός παίκτης αποτελεί σημαντικό «γρανάζι» για τους Ισπανούς και την φετινή σεζόν ευελπιστεί να τελειώσει την δουλειά που άφησε πέρυσι στην μέση.

Αν και η Σαραγόσα διαθέτει παίκτες όπως ο Μπρουσίνο, ο Μπένζινγκ και ο Ουάιλι, ο Ένις είναι η πιο σταθερή αξία της ομάδας. Η απόδοση του είχε μία πτωτική τάση στη φάση των 16, όμως η ισπανική ομάδα ελπίζει να δει στο Final 8 εκείνο τον παίκτη που εμφανίστηκε στον πρώτο γύρο και δεν είχε αντίπαλο. Εφόσον θυμηθεί αυτές τις εμφανίσεις τότε η Σαραγόσα θα έχει ένα δυνατό χαρτί για τους τρεις κρίσιμους αγώνες πριν φτάσει στον τίτλο. Συνολικά σε12 αγώνες μέτρησε 14.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ κατά μέσο όρο.



Χέιντεν Ντάλτον - Νίμπουρκ

Η Νίμπουρκ παραμένει πιστή στο ραντεβού της στο Final 8 και για δεύτερη διαδοχική σεζόν θα βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες οκτώ ομάδες της διοργάνωσης. Το μυστικό αυτής της πετυχημένης συνταγής και τις δύο σεζόν είναι ο Αμερικανός σέντερ, Χέιντεν Ντάλτον. Μπορεί να μην τον υπολογίζουν ως το πρώτο... βιολί των Τσέχων, όμως οι στατιστικές του κατηγορίες διαφωνούν, μετρώντας καλύτερα νούμερα τόσο από τον Ομάρ Προύιτ όσο και από τον Βόιτεχ Χρούμπαν.

Μέρα με τη μέρα η απόδοση του Ντάλτον ανέβαινε κατακόρυφα και στην φάση των 16 είχε καταλυτικό ρόλο για να τερματίσει άνετα στην πρώτη θέση η Νίμπουρκ και να αποκλείσει ομάδες όπως η Μπάμπεργκ και η Σάσαρι. Ένας αθλητής με μεγάλο κορμί και υψηλό μπασκετικό IQ, βοηθώντας και στο δημιουργικό κομμάτι την ομάδα του (2.4 ασίστ). Σε 12 αγώνες σημείωσε συνολικά 11.5 πόντους και 7.2 ριμπάουντ ενώ στο σύστημα αξιολόγησης μέτρησε 17 βαθμούς κατά μέσο όρο.



Ρέιμαρ Μόργκαν - Πινάρ Καρσίγιακα

Η Πινάρ Καρσίγιακα έχει μία δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει ότι διαθέτει ένα δυνατό σύνολο μετά την περσινή σεζόν που αποπροσανατολίστηκε από τον κορονοϊό. Το σύνολο του Ουφούκ Σαρίτσα μπορεί να μην περιτριγυρίζεται από μεγάλα ονόματα, όμως ο Ρέιμαρ Μόργκαν είναι μία κατηγορία μόνος του. Ο πολύπειρος φόργουορντ και άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να διεκδικήσει την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα της καριέρας του.

Η Καρσίγιακα μπορεί να νιώθει τυχερή που τον έχει στο ρόστερ της και εκείνος φαίνεται να έχει «δέσει» με την υπόλοιπη ομάδα, ενώ η ελευθερία που του έχει δοθεί στο παρκέ μόνο θετικό πρόσημο προκαλεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ένας εκρηκτικός παίκτης που δεν φοβάται να απειλήσει και από την μακρινή απόσταση, ενώ περιέχει την καλύτερη βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης από τους υπόλοιπους της κατηγορίας μας (20.6 ranking). Συνολικά σε 12 αναμετρήσεις μετράει 18.3 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ κατά μέσο όρο.



Αυτό που απομένει πλέον είναι καθίσουμε αναπαυτικά στην θέση μας και να διαπιστώσουμε εάν οι ηγέτες των οκτώ ομάδων είναι έτοιμοι να υπερβούν τα όρια τους για να «αγκαλιάσουν» στο τέλος την πολυπόθητη κούπα.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης