Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η πολιτεία καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η πολιτεία καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ
Στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιληφθεί η μετατροπή της παλιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ σε πολιτεία καινοτομίας
Σχετικά Άρθρα

Στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετατροπή της παλιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ σε πολιτεία καινοτομίας.
Για τον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ τον οποίο έχει προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και καινοτομίας, κατέθεσαν ήδη φακέλους τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα με επικεφαλής τις εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή, Dimand, Eλλάκτωρ και Ιντρακόμ.
Στις κοινοπραξίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί συμμετέχουν φορείς καινοτομίας, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, factory International κ.ά, καθώς με τον διαγωνισμό το Δημόσιο δεν αναζητά απλώς ένα φορέα ανάπτυξης ακινήτων, αλλά ένα σχήμα το οποίο θα λειτουργήσει τον χώρο προκειμένου να προσελκύσει νεοφυείς εταιρείες καινοτομίας, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Στις παλιές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Χρωπεί, το έργο προβλέπει ότι η πολιτεία καινοτομίας θα στεγαστεί σε 14 κτίρια συνολικής έκτασης απο 29,9 χιλ. τ.μ (ελάχιστη δόμηση) έως 46,5 χιλ. τ.μ μέγιστη δόμηση σε μια επιφάνεια 17, 893 τ.μ. Στους χώρους αυτούς αναμένεται να δημιουργηθούν χώροι γραφείων,παρουσιάσεων, συνεδριακού κέντρου, εκπαίδευσης, εστίασης καθώς και αρκετοί ανοικτοί χώροι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει προβλεφθεί συμμετοχή των τραπεζών στα σχήματα, ωστόσο εκτιμάται ότι, θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή όταν αυτή θα έχει ενταχθεί μεταξύ των επιλεγμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού, όπως προαναφέρθηκε, είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ενω σ όλες τις φάσεις του διαγωνισμού το έργο υποστηρίζει ως χρηματοικονομικός σύμβουλος η εταιρεία Διαδικασία Business consulting.
Μετά το άνοιγμα των προσφορών θα ακολουθήσει η εξέταση των φακέλων και θα ξεκινήσει ο διάλογος για την σύμβαση παραχώρησης (έως 49 χρόνια) όπου θα οριστεί και το ενοίκιο που θα αποτελέσει και το αντικείμενο των διαβουλεύσεων.
Στόχος στην συνέχεια είναι να υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.
Πρόκειται για το πρώτο ανταποδοτικό έργο Σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενω ο επενδυτής ο οποίος θα αναλάβει την παραχώρηση αναλαμβάνει το ρίσκο εκτέλεσης και λειτουργίας.
Eιδικότερα, η κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει το έργο θα πραγματοποιήσει την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών χώρων της πολιτείας καινοτομίας.
Με την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Χρίστος Δήμας σε δηλώσεις του τόνισε ότι “Στόχος είναι να φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες Καινοτομίας.
Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της Καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία, νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και σήμερα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του”.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης