Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αδεια στην SpaceX για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, παρά τις αντιρρήσεις της Amazon

tags :
ΗΠΑ: Αδεια στην SpaceX  για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, παρά τις αντιρρήσεις της  Amazon

Οι ανταγωνίστριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων Amazon και Viasat, υποστήριξαν ότι μια τέτοια αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ των δορυφόρων

Σχετικά Άρθρα

Το πράσινο φως από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ έλαβε η διαστημική εταιρεία SpaceX του Elon Musk για την τοποθέτηση δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, καθώς απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ανταγωνιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων Amazon και Viasat, ότι μια τέτοια αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο διαστημικών συγκρούσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με την κίνηση αυτή η SpaceX συνάδει με το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά το καθεστώς των ομοσπονδιακών επικοινωνιών.
Οι δορυφόροι χαμηλότερης τροχιάς θα βελτιώσουν την ταχύτητα και θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στη μεταφορά του σήματος της υπηρεσίας δορυφορικού internet της εταιρείας», αναφέρει η FCC στην ανακοίνωσή της.

Προϋποθέσεις

Ωστόσο, η υπηρεσία ζήτησε από τη SpaceX να ελέγχει ενδελεχώς το ύψος της τροχιάς των δορυφόρων που είναι εγγύτερα στις τροχιές που έχει σχεδιάσει να βάλει τους δικούς της δορυφόρους που μεταφέρουν σήμα διαδικτύου η εταιρεία Kuiper της Amazon.
«Η απόφασή μας θα επιτρέψει στη SpaceX να εφαρμόσει εστιασμένες αλλαγές όσον αφορά στην ασφάλεια κατά την ανάπτυξη του δορυφορικού δικτύου της για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στο σύνολο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών που ζουν σε περιοχές με μερική ή καθόλου κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα», αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων η FCC στην απόφασή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (27/6).

 Υψόμετρο

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της FCC επιτρέπει στη SpaceX να μειώσει το ύψος στις τροχιές ορισμένων δορυφόρων της περίπου κατά το ημίσυ.
Η SpaceX είχε ζητήσει να γίνει η τροποποίηση αυτή πριν από ένα έτος.
Η εταιρεία αφού έθεσε τους πρώτους 1.584 δορυφόρους της σε τροχιά, ζήτησε να αλλάξει τους επόμενους 2.814 δορυφόρους τοποθετώντας τους σε ένα υψόμετρο χαμηλότερο των 570 χλμ. έναντι του προηγούμενου σχεδίου της που προέβλεπε ένα υψόμετρο άνω των 1.100 χλμ.

Αδειοδότηση

Η έγκριση από τη FCC λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη SpaceX, η οποία έχει ήδη σε τροχιά 1.400 δορυφόρους της και θα υποχρεωνόταν να σταματήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ.

Διαστημική κούρσα

Η διαμάχη που έχει προκαλέσει το σχέδιο της SpaceX για τη δημιουργία ενός δικτύου 4.408 δορυφόρων αντικατοπτρίζει τη «διαστημική κούρσα» που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Η Amazon το 2020 εξασφάλισε άδεια από την FCC για να θέσει σε τροχιά 3.236 δορυφόρους της Kuiper αλλά δεν έχει ακόμη τοποθετήσει ούτε έναν.
Η Viasat, η Telesat Canada και η OneWeb σχεδιάζουν επίσης να φτιάξουν δικούς τους στόλους δορυφόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης