Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός στο Βέλγιο - Θέμα χρόνου η έκδοση του στην Ελλάδα

Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός στο Βέλγιο - Θέμα χρόνου η έκδοση του στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Στη σύλληψη του Γιάννη Λαγού στο Βέλγιο προχώρησαν οι αρχές μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σε συνέχεια της άρσης ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.
Πλέον θέμα χρόνου θεωρείται η έκδοση του στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Ant1, o Γιάννης Λαγός συνελήφθη έξω από το σπίτι του στο Βέλγιο, όπου τον περίμεναν άνδρες οι οποίοι του ζήτησαν να τον ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο άνδρες πλησίασαν τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής και του ζήτησαν να του δείξουν κάποια έγγραφα.
Οι πληροφορίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν απο τη βελγική αστυνομία, που ακόμα δεν αναφέρει αν πρόκειται για δικά της στελέχη.
Τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού επιβεβαίωσε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον Σκάι.
Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είχε προϊδεάσει πως «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να να εκδοθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία των Αθηνών».

Λαγός: Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ

Τη σύλληψη του επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.


Το ελληνικό αίτημα για «ερυθρά αγγελία»

Μετά την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του Γιάννη Λαγού, να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.
Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης