Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Επί ποδός για το άνοιγμα βρίσκονται τα ελληνικά νησιά για τους τουρίστες

Επί ποδός για το άνοιγμα βρίσκονται τα ελληνικά νησιά για τους τουρίστες

Ποιους τουρίστες περιμένουν και από πότε

Σχετικά Άρθρα
Με συγκρατημένη αισιοδοξία στέκονται λίγο πριν τη γραμμή εκκίνησης οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα.
Βρίσκονται με τα μάτια «καρφωμένα» στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των υπολοίπων χωρών στα οποία η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σύμφωνα με τη νέα διευρυμένη λίστα με επτά ακόμα κράτη, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Αυστραλία – χωρίς την 7ήμερη καραντίνα.
Θεωρούν ότι το «γκάζι» στους εμβολιασμούς θα «πρασινίσει» τη χώρα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο «χρώμα που θα έρθει για να μείνει» και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, το οποίο «δεν μπορεί να είναι άλλο, από το πράσινο», όπως χαρακτηριστικά επιμένουν να λένε.

Τα αισιόδοξα νέα από την αμερικανική αγορά τους έκαναν να χαμογελάσουν, αφού πρόκειται για πελάτες με μεγαλύτερη καταναλωτική δυνατότητα.
Εκτιμούν ότι η προτίμησή τους αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη χώρα μας και θα στείλει το θετικό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι κατ εξοχήν ασφαλής προορισμός.
Την ίδια ώρα, η «επιστροφή» των Ρώσων θα γίνεται συνδυαστικά υπό δύο προϋποθέσεις (και με εμβόλιο και με PCR) ώστε να αποφεύγουν την καραντίνα.

Αμερικανικό come back από τέλη Μαϊου στη Σαντορίνη

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης την εξέλιξη ότι Αμερικανοί που έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με διαβεβαίωση μάλιστα από τα επίσημα χείλη της προέδρου της ΕΕ κας Ursula von der Leyen, στην εφημερίδα «The New York Times».
Άνεμο αισιοδοξίας έφερε στο νησί και η «αερογέφυρα» που στήνουν με προορισμό την Αθήνα μεγάλες εταιρείες, ήδη από τις 28 Μαΐου (Delta, United, American Airlines, Emirates), σηματοδοτώντας το υψηλό ενδιαφέρον του ταξιδιωτικού κοινού.
«Ο τουρισμός στη Σαντορίνη «επιστρέφει» στις 20 Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει ανοίξει περίπου το 80% των ξενοδοχείων του νησιού.
Απομένει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του κέντρου ελέγχου νόσων των ΗΠΑ(CDC) που μας έχει κατατάξει, όπως και όλη την Ευρώπη, στο «κόκκινο» με σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια», τονίζει στο bankingnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, ο οποίος απευθύνει παράλληλα έκκληση προς την Πολιτική Προστασία, να τοποθετήσει τους προορισμούς με το «πραγματικό τους χρώμα στο χάρτη» και εξηγεί:
«Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid – 19 με τα μέτρα του lockdown (covid map) είναι βαμμένος με κόκκινο και βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα το Καστελόριζο που έγινε πρότυπο ότι είναι covid free και παρ΄όλα αυτά δεν εμφανίζεται με πράσινο χρώμα.
Ζητάμε αυτό να αλλάξει και παράλληλα να πιέσουμε ως χώρα, να ενταχθούμε στα συστήματα άλλων κρατών (πχ Βρετανία) ανά προορισμό, ώστε νησιά που δέχονται απευθείας πτήσεις να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συνθήκη, εφόσον τα επιδημιολογικά τους δεδομένα το επιτρέπουν», σημειώνει.

Καλύτερα τα σημάδια από πέρυσι στη Νάξο

Αισιόδοξα βλέπουν το άνοιγμα του τουρισμού και οι επιχειρηματίες της Νάξου.
Διαβάζοντας τα «σημάδια» από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι για διακοπές στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι φέτος τα έσοδά τους θα είναι περίπου 40% πάνω σε σχέση με πέρυσι.
Όπως λέει στο banknignews.gr ο ξενοδόχος και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΞ κ. Ευάγγελος Κατσαράς «οι ανεβασμένοι ρυθμοί του εμβολιασμού στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των επισκέψεων. Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια έχουν κάλυψη 100% και σειρά παίρνουν τώρα οι επόμενες ηλικιακές ομάδες στη Νάξο.
Πρέπει να πείσουμε τους πάντες να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον τουρισμό".
Όπως σημειώνει, το νησί θα είναι σχεδόν πανέτοιμο να δεχτεί τουρίστες.
Φέτος θα ανεβάσουν «ρολά» και όσα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν πέρυσι, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν και περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Οι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να προβλεφθεί η λειτουργία ξενοδοχείου καραντίνας και όχι αυτά να υπάρχουν μόνο κοντά σε διεθνή αεροδρόμια.
«Για τα νησιά πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντίληψη», υποστηρίζει ο κ. Κατσαράς, «για να αισθανόμαστε όλοι ακόμα πιο ασφαλείς».

Ηράκλειο: Ένα στα δέκα ξενοδοχεία θα ανοίξει το Μάιο

Διστακτικά βήματα για το άνοιγμα στα μέσα Μαΐου κάνουν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου, καθώς διαπιστώνουν ότι οι περισσότερες κρατήσεις που μπαίνουν στα συστήματά τους, αφορούν την περίοδο του Αυγούστου και έπειτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, στις 14 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις το 10% των μονάδων, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως παρόμοια θα είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο.
«Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία.
Αυτή τη στιγμή είναι λίγες οι κρατήσεις μας, ενώ μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται από τα μέσα Αυγούστου και είναι πολύ πιθανό η σεζόν να επιμηκυνθεί έως και τα τέλη Νοεμβρίου», λέει στο bankingnews.gr o κ. Χαλκιαδάκης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διακοπές στην Κρήτη καταγράφεται από Γερμανούς, Ολλανδούς, Βέλγους και Γάλλους, ενώ Βρετανοί έχουν αρχίσει σιγά σιγά να πραγματοποιούν κρατήσεις για το χρονικό διάστημα από τις 17 Μαΐου και μετά.

Δεν επαρκούν τα PCR tests στην Πάτμο

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ακυρώσεις- από τις ελάχιστες έστω κρατήσεις - στην Πάτμο, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν αρκετά τεστ ανίχνευσης κορωνοιού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR, σύμφωνα με επιχειρηματίες.
«Τρία γκρουπ τουριστών ακύρωσαν την τελευταία στιγμή, διότι πληροφορήθηκαν πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν PCR τεστ στο κέντρο υγείας, τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους» δηλώνει στο bankingnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάτμου κ. Ιάκωβος Κουτλάκης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει ανοίγματος.
«Χάσαμε το Πάσχα που για εμάς ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων, ελπίζουμε με αυτά και με εκείνα, να μη χάσουμε και το καλοκαίρι.
Οι κρατήσεις μας επικεντρώνονται κυρίως στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, από τον επόμενο μήνα όμως και τον Ιούνιο, έχουμε δειλά κάποιες κρατήσεις και ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι για να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε επισκέπτες χωρίς προβλήματα», τονίζει.

Και με PCR οι εμβολιασμένοι Ρώσοι

Για να αποφύγουν την επταήμερη καραντίνα, οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει συγκεντρώνουν δύο προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τη νέα notam, να είναι αρνητικοί σε μοριακό έλεγχο εντός εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (sputnik) στην αγγλική γλώσσα το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και έχουν περάσει δεκατέσσερις ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο από τη μεγάλη ρωσική αγορά, σε μια χρονιά πάντως που θα είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική στη Μεσόγειο.
Προσβλέπει σε 300.000 αφίξεις, αφότου όμως ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια ώστε να προγραμματιστούν περισσότερες πτήσεις από τη χώρα αυτή (το 2019 φιλοξενήσαμε πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες).
Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που κάποιο τεστ βρεθεί θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης