Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Ταχύτερη η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από τις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Ταχύτερη η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από τις ΗΠΑ
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η άνοδος του βρετανικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,8% για το σύνολο του 2021 έναντι ανάπτυξης 6,8% στις ΗΠΑ.
Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας προχώρησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι η χώρα θα επιτύχει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ μεγαλύτερους σε σχέση με των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του Βρετανικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 7,8% για το σύνολο του 2021 έναντι ανάπτυξης 6,8% στις ΗΠΑ.

Προμήθειες - λιανεμπόριο

Ο σύνθετος δείκτης διαχειριστών προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Απρίλιο αυξήθηκε σε 60 από 56,4 τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013 - μια πολύ πιο ταχεία άνοςδο από το αναμενόμενο, καθώς η χώρα ξεκινά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες τον Μάρτιο για άνοδο 5,4% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ μια έρευνα της GfK έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον ίδιο  μήνα ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο από την πανδημία.

Εμβολιασμοί

«Τα κρούσματα Covid παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι εμβολιασμοί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το 50% του πληθυσμού να έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη τον Απρίλιο και τον Μάιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Sven Jari Stehn, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs για την Ευρώπη.
Τον Φεβρουάριο του 2021, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, ενώ είχε εκταταλείψει το 2020 με ύφεση – ρεκόρ, ύψους 9,9% του ΑΕΠτη μεγαλύτερη από το 1709 στο λεγόμενο Μεγαλο Παγετό).
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η χώρα έχει εμβολιάσει περίπου 33,7 εκατ. άτομα με τουλάχιστον μία δόση, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει υποχωρήσει αισθητά (σ.σ. 1.812 νέα κρούσματα την Κυριακή 25 Απριλίου 2021).

ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 5,3% για το Ην. Βασίλειο και 6,4% για τις ΗΠΑ, οι οποίες το προηγούμενο έτος εμφάνισαν ύφεση 3,5% (σ.σ. τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Περιοριστικά μέτρα – ΑΕΠ

Ο οικονομολόγος της JPMorgan Allan Monks, σημείωσε ότι η σταδιακή αποσυνάρτηση των περιοριστικών μέτρων μέτρων από τις οικονομικές επιδόσεις σηματοδοτεί την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα σήμαινε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας είναι πιθανότερο να παραμείνει σε εξέλιξη ακόμη και χωρίς πλήρη επιστροφή όλων στις θέσεις εργασίας και της πλήρους άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών
.
Κινητικότητα

«Η σχέση μεταξύ των δύο έχει εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, σε τομείς που περιλαμβάνουν τόσο υψηλότερα όσο και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής επαφής.
Αλλά η σχέση που αφορά την κινητικότητα στο χώρο εργασίας και την ευρύτερη οικονομία, δηλαδή, όπου η κοινωνική επαφή είναι η χαμηλότερη, είναι η πιο αδύναμη », δήλωσε ο Monks σε ερευνητικό σημείωμα.
«Μαζί με στοιχεία της έρευνας για απότομες αυξήσεις τόσο στις προσδοκίες των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων για το μέλλον, αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη μας ότι είναι δυνατή μια σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ χωρίς πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης