Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 3,6% χαμηλώνει επίσημα ο πήχης για την ανάπτυξη 2021 - Επενδυτική βαθμίδα στο α' εξάμηνο 2023

Στο 3,6% χαμηλώνει επίσημα ο πήχης για την ανάπτυξη 2021 - Επενδυτική βαθμίδα στο α' εξάμηνο 2023
Στο 3,6% αναθεωρεί τον στόχο για την ανάπτυξη του 2021 το υπουργείο Οικονομικών - Επιβεβαίωση BN
Σχετικά Άρθρα
Στο 3,6% αναθεωρεί τον στόχο για την ανάπτυξη του 2021 το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που έχει μεταδώσει από το πρωί το bankingnews.gr.
Για το 2022 η ανάπτυξη αναμένεται στο +6,2%, ενώ στόχος είναι η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν με την άποψη ότι λόγω της αύξησης των μέτρων στήριξης σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 βαθαίνει στο 7,2% του ΑΕΠ ισοφαρίζοντας το περσινό αρνητικό ρεκόρ του προϋπολογισμού, όπως έχει μεταδώσει το BN.
Ωστόσο δεν παύει να είναι μία πρόβλεψη με αστερίσκο στην περίπτωση που τα κυβερνητικά μέτρα, έστω και στοχευμένα, πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο που αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για να κρατηθεί κάτω από το 20% φέτος η ανεργία.
Σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να διολισθαίνει προς την άποψη των θεσμών ότι μετά το καταστροφικό υφεσιακό σπιράλ του πρώτου εξαμήνου έχει χαθεί οριστικά ο αρχικός στόχος για ανάκαμψη 4,8% και ότι πλέον οι ταχύτητες στο ΑΕΠ θα είναι πολύ χαμηλότερες.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα νέα δεδομένα στο επιδημιολογικό μέτωπο μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τον βασικό σενάριο για την ταχύτητα της ανάκαμψης και να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω τις προβλέψεις λόγω της επιμήκυνσης της διάρκειας του lockdown σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση.

ypoik1.JPG

Ταμείο Ανάκαμψης και τουρισμός

Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αξιοποίηση των φετινών προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα υποχωρήσει στην περιοχή του 3,4% - 3,5% ή ακόμη και στο 3% με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανεβάσει στροφές στο δεύτερο μισό του έτους πιάνοντας ταχύτητες πάνω από 5% προκειμένου να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ κοντά στο 2% - 2,5% που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Βαρόμετρο θα αποτελέσει ο τουρισμός καθώς η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φθάνει στο 30%.
Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 50%-60% του 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 9-10 δις. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Υπάρχει όμως και το δυσμενές σύμφωνα με το οποίο οι εισπράξεις θα περιοριστούν στο 40% (7- 8 δις. ευρώ) και οι απώλειες σε σχέση με το 2019 θα ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ, «κόβοντας» 1,5% από τη πίτα της ανάπτυξης .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement