Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα

Βενιζέλος: Στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα
"H πανδημία είναι μια «εύκολη» περίοδος για να ασκήσει κάποιος οικονομικής πολιτική σε σχέση με την περίοδο που ζήσαμε των μνημονίων και της κρίσης", αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος

Αφετηρία για μια στρατηγική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «θα μπορούσε η επίλυση του ζητήματος αυτού, σε τελευταία ανάλυση μέσω της προσφυγής στη Χάγη, να λειτουργήσει εκτονωτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνολικά, οι οποίες επηρεάζονται καθοριστικά και από το Κυπριακό ως διεθνές θέμα».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στην πρόσφατη συνάντηση των Ν. Δένδια και Μ. Çavuşoğlu «αναδείχθηκαν» σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο στην 'Αγκυρα κυρίως άλλα θέματα. «Για παράδειγμα, η θέση της μουσουλμανικής μειονότητας διέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ζήτημα των υπερπτήσεων που ετέθη άπτεται των λεγομένων γκρίζων ζωνών. Στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης υπάρχουν πολύ ισχυρές ελληνικές νομικές απαντήσεις. Αλλά αυτός ο διάλογος σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τα πάντα εντός ενός ενιαίου διαδικαστικού πλαισίου; Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πώς οργανώνεται η συζήτηση και προς ποιον σκοπό», επισημαίνει.
Προσθέτει δε, πως μετά τη συνέντευξη των δυο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα γίνονται κινήσεις που πρέπει να δούμε σε ποια στρατηγική εγγράφονται και « νομίζω πως πρέπει να μας το πει τις επόμενες μέρες με κάποια ευκαιρία ο Πρωθυπουργός και κυρίως να το δούμε στην πράξη».

Στη Χάγη

Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 2012-2015 σημειώνει ότι «στη Χάγη η Ελλάδα προσέφυγε, και μάλιστα μονομερώς, το 1976 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έκτοτε η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο είναι το μοτίβο της εθνικής στρατηγικής. Το 2013 προσέθεσα στη διατύπωση αυτή ρητά δίπλα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και δίπλα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε η εθνική θέση να είναι νομικά και γεωγραφικά ακριβέστερη. Η άλλη εκδοχή ποια είναι; Η πάροδος του χρόνου προκάλεσε «διολισθήσεις» και έφερε νέους μονομερείς τουρκικούς ισχυρισμούς. Το δε σενάριο της μακράς έντασης το βλέπουμε τους τελευταίους είκοσι μήνες. Βεβαίως στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα που θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Περί πανδημίας και οικονομίας

Για την πορεία της οικονομίας θεωρεί ότι η πανδημία είναι μια «εύκολη» περίοδος για να ασκήσει κάποιος οικονομικής πολιτική σε σχέση με την περίοδο που ζήσαμε των μνημονίων και της κρίσης.
«Είμαι οπαδός των αισιόδοξων μηνυμάτων, αλλά ταυτόχρονα και της προετοιμασίας στα δύσκολα σενάρια. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις νέες ανισότητες στο εσωτερικό της ΕΕ, για μια νέα διαπραγμάτευση ως προς το δημοσιονομικό πλαίσιο και κυρίως για την μεταπανδημική αναγκαστική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα δημιουργούνται σταδιακά άλλες θέσεις εργασίας, σε άλλους τομείς και για άλλες δεξιότητες», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Για δημόσιο χρέος

«Στα ζητήματα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους δεν θα άλλαζα τίποτα. Είναι μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα αυτό που έγινε το 2012. Δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.
Όπως σημειώνει, «έχοντας αυτό το υβριδικό δημόσιο χρέος αντιμετωπίζουμε την πανδημική κρίση και με αυτό θα επανέλθουμε σε μια απαιτητική και δύσκιολη κανονικότητα».
«Η συζήτηση στην ΕΕ θα επανέλθει σταδιακά στον σκληρό της πυρήνα που είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο διάλογος που άρχισε ήδη ανάμεσα στον Mario Draghi και W. Schäuble μας αφορά άμεσα», αναφέρει και προσθέτει πως «όσο και αν είμαστε εξασφαλισμένοι χάρη στην παρέμβαση του 2012, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δημοσιονομικές πιέσεις που θα ασκηθούν πάνω μας, οι οποίες επηρεάζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης