Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα, υπό πίεση το ΕΣΥ - Τι άνοιξε στις 24/4 - Τα μέτρα για το Πάσχα

Στο βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα, υπό πίεση το ΕΣΥ - Τι άνοιξε στις 24/4 - Τα μέτρα για το Πάσχα
Mπλόκα παντού για το Πάσχα - Ποιες υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται - Πώς λειτουργούν malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ρολά σήκωσαν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής από σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click in shop σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις προς τα κάτω, αν και η μισή Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» του εγχώριου επιδημιολογικού χάρτη, ενώ στο κόκκινο παραμένει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για το οποίο επισημαίνεται ότι η αποσυμπίεση θα χρειαστεί εβδομάδες.
Μετά τις  θετικές εισηγήσεις των ειδικών, για τη σταδιακή επαναφορά οικονομίας και κοινωνικής ζωής, με τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση self-test και εμβολιασμούς κατά της COVID-19, αλλά και  τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων, εστίασης και τουρισμού τον Μάιο, σειρά έλαβαν τα εμπορικά κέντρα και κέντρα αισθητικής που άνοιξαν το Σάββατο 24 Απριλίου, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click in shop σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Επιπλέον, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν από τις 24/4 και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.
Παράλληλα, άνοιξε σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου,  η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:

  • από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
  • από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
  • από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.


Εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών

Άνοιξε σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου,  η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
Υπενθυμίζεται τι η πλατφόρμα για τους 55-59 έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου.
Όπως έχει ανακοινωθεί την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για τους 40 - 49 ετών τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή, απευθείας σε μία, ή σε δύο ομάδες (π.χ. 40-44 και 45-49) με όλα τα εμβόλια.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, τελευταίες επικοινωνίες με τις εταιρείες διαμορφώνουν τις παραδόσεις ως εξής.

  • Από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
  • Από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή ποσότητα εντός του Απριλίου και ακολούθως 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένονται 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Κικίλιας: Ξεπερνάμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς - Πιο κοντά στην ανοσία

Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην ανοσία του πληθυσμού, καθώς ξεπερνάμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς, εκφράζει με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός «ξεπερνάμε τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. 2 εκατομμύρια βήματα πιο κοντά στην ανοσία. Συνεχίζουμε».
kikilias.JPG


Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα προστίμου για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 23:00

Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή, που θα ανοίξει η εστίαση, για όποιον θα φεύγει από το κατάστημα στις 23:00, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδ. Γεωργιάδης.
«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι «για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο».
«Θα το δούμε όμως αυτή τη εβδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «την εβδομάδα που έρχεται θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».
Κατά τον ίδιο, «για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020».
Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».

Για το Πάσχα

Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».
Με αφορμή τις εικόνες από τις Εθνικές Οδούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά «θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο συγνώμη. Κανείς δεν ήθελε να τους στερήσει την εκδρομή τους στο χωριό ή τη δυνατότητά τους να δουν τους συγγενείς τους. Θέλω να έρθουν στη θέση μας και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Λένε οι γιατροί ότι αυτή είναι μια τελευταία θυσία για να μην τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος και η χώρα. Κάθε πολίτης αν σκεφτεί το ζήτημα θα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να πάρουμε αυτό το μαζικό ρίσκο».

Περί εμβολιασμών

«Όλο το κλειδί είναι το εμβόλιο. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, όσα συζητάμε δε θα έχουν σημασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι «μόλις φτάσουμε στο τείχος ανοσίας θα μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως στο Ισραήλ, που είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς θάνατο από κορωνοϊό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αν εμβολιαστούμε».
Ακόμη, υπογράμμισε πως «πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που έχουν ακόμα αμφιβολίες, ότι η μόνη πραγματική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο και επιτέλους έχουμε εμβόλια για όλο τον πληθυσμό. Όταν εμβολιάσουμε περίπου το 40% του πληθυσμού, η πανδημία θα πέσει ταχύτατα. Η πλατφόρμα για τους 40-49 θα ανοίξει τη Μεγάλη Τετάρτη, και την προηγούμενη ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα των 30-39».

Αργή υποχώρηση της πανδημίας - Υπό πίεση το ΕΣΥ – Ανεμβολίαστος 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ

Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες βελτίωσης της πανδημίας, όμως οποιαδήποτε θετική εξέλιξη δεν συνεπάγεται χαλάρωση.
Τις σταθεροποιητικές τάσεις προς τα κάτω της πανδημίας στη χώρα επανέλαβαν χθες 23/4 οι ειδικοί, με τα νέα κρούσματα μειωμένα κατά 10% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τον μέσο κυλιόμενο των επτά ημερών στα 2.640 κρούσματα ανά ημέρα. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια μειώθηκαν κατά 1.000 φτάνοντας τα 25.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2% περίπου, με την Ελλάδα ξανά στο «πράσινο» χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Η μισή Ελλάδα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» του εγχώριου επιδημιολογικού χάρτη, όπως στο κόκκινο παραμένει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), για το οποίο επισημαίνεται ότι η αποσυμπίεση θα χρειαστεί εβδομάδες.
Παρά την υποχώρηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στους 5.400, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σταθερά υψηλή με πάνω από 500 νέες εισαγωγές την ημέρα κατά μέσο όρο.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- COVID επιβαρύνθηκαν κατά 4%, και η πληρότητά τους σήμερα ανέρχεται σε 87% στην επικράτεια, 89% στην Αττική και 95% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια θετική εξέλιξη είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός αποδιασωληνώσεων από διασωληνώσεις.
Βέβαια, με τον 1 στους 4 ασθενείς σε ΜΕΘ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, ατόμων δηλαδή που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν το έπραξαν, και το 65% μόνο στους άνω των 80 ετών με την πρώτη δόση εμβολίου ή ραντεβού για εμβολιασμό.
Το εμβόλιο, το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσου αλλά και των θανάτων εξαιτίας της, οι οποίοι για τον Απρίλιο μόνο έχουν ανέλθει σε 1.773, μετά τους 76 σημερινούς.

Αργή συρρίκνωση της πανδημίας – Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Αν και η πανδημία δείχνει να υποχωρεί αργά, όπως δείχνουν τα 2.754 νέα κρούσματα κατόπιν 66.362 rapid και μοριακών ελέγχων, η ανησυχία παραμένει έντονη για την Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Στην Αττική, όπου σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη παρατηρήθηκε μείωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό 6% (2.000 λιγότερα ενεργά κρούσματα), σήμερα εντοπίζονται 1.355 νέα κρούσματα, με τις «κατακόκκινες» περιοχές του Κέντρου, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά να δίνουν αντίστοιχα 402, 217 και 162 νέες διαγνώσεις.
Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 343 νέα κρούσματα. Αν και στη συμπρωτεύουσα παρατηρήθηκαν συρρίκνωση της επιδημίας σε ποσοστό 8% και σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με τον καθηγητή, συνολικά η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά.
Ενδεικτικά, 27 νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Κιλκίς, 47 στην Κοζάνη, 16 στην Πέλλα, 52 στις Σέρρες και 21 στην Ημαθία.
Από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.), μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων καταγράφεται σε Λάρισα (81), Αχαΐα (74), Ηράκλειο (54), Βοιωτία (46) και Μαγνησία (41).
Τα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν και αναπροσαρμογές στον χάρτη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, από αύριο το πρωί, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι: Π.Ε. Καβάλας, με 38 νέα κρούσματα, η Π.Ε. Ρεθύμνου (18), η Π.Ε. Αργολίδας (13) και ο Δήμος Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων (17 σημερινά κρούσματα).
Αντιθέτως, αποφασίστηκε η μετάβαση στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο για την Π.Ε. Χίου και τους Δήμους Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Π.Ε. Ιωαννίνων, Ερέτριας της Π.Ε. Ευβοίας, Βέροιας της Π.Ε. Ημαθίας, Λαμιέων της Π.Ε. Φθιώτιδας και Ρόδου.


Μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται - Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά στις 23/4 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Επεσήμανε πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από αύριο, αλλά και τις αγορές με τη μέθοδο του click in shop στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρουν μαζί τους οι πολίτες που ταξιδεύουν στην περιφέρεια προβλέπονται τα παρακάτω:

Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) που μετακινούνται για δουλειά, θα πρέπει να έχουν χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ.
Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδειας, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ αναφέρεται: «Eξαιρούνται από την εφαρμογή της παρ. 1 οι περιπτώσεις μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:
α) Aπό και προς την εργασία.
Η συνδρομή της παρούσας πιστοποιείται σύμφωνα με τις περ. α), β) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 3της υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.24489/16.4.2021κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίαςτου Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00" (Β' 1558), όπως εκάστοτε ισχύει. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους.Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.
Ο μετακινούμενος κατ' εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μάζεμα ελιάς, παύουν να υφίσταται σαν λόγος μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα
Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.
Οι μετακινήσεις για κηδεία, καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης κηδείας.
Για μετάβαση στη μόνιμη κατοικία απαιτείται το Ε1, ενώ δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.
Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ


Πώς λειτουργούν από τις 24/4 τα  malls, κέντρα αισθητικής και εστίαση

Τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά malls και κέντρα αισθητικής καθώς και την εστίαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

Έναρξη λειτουργίας: Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click inside και click away.

  • Για την μετάβαση είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών», ή η συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Κέντρα Αισθητικής

  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Τετραγωνικά μέτρα εμβαδού κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη): Έως 100 τ.μ. 4 άτομα, άνω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 25 τ.μ. (ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους).

Εστίαση

(Επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από Αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14)

Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους Δευτέρα 3 Μαΐου

  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
  • Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση). Δείτε αναλυτικά σχεδιαγράμματα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.
  • Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Κλειστά 23:00-05:00.
  • Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου, την βεβαίωση από το TAXIS από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1/3/2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους Κ.Α.Δ. α) 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις β) 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και γ) τους οκταψήφιους αυτών.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα μέτρα επανεκκίνησης των Malls και της εστίασης


Από 26 Απριλίου υποχρεωτικό self test για δημόσιους υπάλληλους

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.
Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test.
Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.
Στο μεταξύ, η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.
Σημειώμνεται ότι από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας.
Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Στους 9.864 οι θάνατοι

Τα νέα 23/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.754, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

eody_23_4_1.jpg
Εγιναν συνολικά 66.362 τεστ, τα 18.285 μοριακά και τα 48.077 rapid.
Η θετικότητα βελτιώθηκε ελαφρά, στο 4,2% έναντι 4,37% ένα 24ωρο νωρίτερα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (χθες 831).
eody_23_4_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2,56%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eody_23_4_5.jpg

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης