Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία, αλλά ανεπαρκής κίνηση για εκτόνωση της έντασης

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία, αλλά ανεπαρκής κίνηση για εκτόνωση της έντασης

«Είναι λίγο νωρίς για να αποφανθούμε ακριβώς ποιες δυνάμεις αποσύρονται και τι ακριβώς (σ.σ. ρωσικός) εξοπλισμός φαίνεται να παραμένει στην περιοχή», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται δημοσίευμα του Reuters

Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν την απόσυρση κάποιου αριθμού ρωσικού προσωπικού, ύστερα από μια τεράστια συσσώρευση δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία, αλλά είναι ακόμα νωρίς και η ανακοίνωση της Μόσχας για την αναδιάταξη των δυνάμεών της από μόνη της είναι «ανεπαρκής για να δώσει σήμα για εκτόνωση της έντασης», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
«Είναι λίγο νωρίς για να αποφανθούμε ακριβώς ποιες δυνάμεις αποσύρονται και τι ακριβώς εξοπλισμός φαίνεται να παραμένει στην περιοχή.
Αλλά μπορώ να σας πω, το παρακολουθούμε πολύ - πολύ στενά", δήλωσε ο αξιωματούχος του υποργείυο Άμυνας, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται δημοσίευμα του Reuters

Ολοκλήρωση

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 ότι είχε προηγηθεί «ταχεία ολοκλήρωση» στρατιωτικών ασκήσεων στις νότιες και δυτικές περιοχές των συνόρων με τη Ουκρανία μετά από εβδομάδες εντάσεων με τη Δύση σχετικά με τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία που είχαν προκαλέσει ανησυχίες για τον κίνδυνο του εχθροπραξιών.
Οι παρατηρήσεις του αξιωματούχου των ΗΠΑ φάνηκαν να είναι η πρώτη επιβεβαίωση εκ μέρους των ΗΠΑ για τυχόν υποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας.
Η Ουκρανία καλωσόρισε την ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατευμάτων από τη Ρωσία.

Εντάσεις

«Εάν η Ρωσία αποσύρει πραγματικά από τα σύνορα με την Ουκρανία, την τεράστια στρατιωτική δύναμη που έχει αναπτύξει εκεί, αυτό θα αμβλύνει ήδη τις εντάσεις», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba.
Οι ρωσικές ασκήσεις θεωρήθηκαν πρόκληση από το Κίεβο και τη Δύση.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας υπολόγισε νωρίτερα τον Απρίλιο ότι η Ρωσία είχε διαθέτει 40.000 στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πάνω από 40.000 στην Κριμαία με τις 50.000 να συκγνρώνονται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε.

Ασυνήθιστο

«Γνωρίζαμε ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο.
Γνωρίζαμε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι πρόκειται για μια κανονική άσκηση ... (ήταν) ασυμβίβαστη με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Συμμετείχαμε με μια ομάδα συμμάχων που επίσης ανησυχούσαν γιατί και αυτοί δεν μπορούσαν πραγματικά να αποδεχθούν ότι που έβλεπαν ήταν συνήθεις εκπαιδευτικές ασκήσεις»

Έως την 1η Μαΐου

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διέταξε τα στρατεύματα μετά τη διενέργεια των ασκήσεων να επιστρέψουν στις βάσεις τους έως την 1η Μαΐου.
Το στρατιωτικό υλικό έπρεπε να αποθηκευθεί σε ένα χώρο εκπαίδευσης κοντά στο Voronezh, μια ρωσική πόλη περίπου έξι ώρες με το αυτοκίνητο από την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε μια άλλη μεγάλη προγραμματισμένη άσκηση αργότερα αυτό το έτος.

Επικρίσεις

Ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ επέκρινε τη Μόσχα που δεν ενημέρωσε ούτε  έδωσε εξηγήσεις για τις ασκήσεις της βάσει διεθνών συμφωνιών.
Η συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία ήταν ένα από τα πολλά θέματα που έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης