Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη: Δείχνει να σταθεροποιείται η πανδημία – Υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική

Πελώνη: Δείχνει να σταθεροποιείται η πανδημία – Υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική
Στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι είπε η κα.Πελώνη
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει να σταθεροποιείται αλλά παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική, διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι.
«Η χώρα μας διανύει την τελευταία και την πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό.
Η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί αλλά το ιϊκό φορτίο παραμένει ακόμα σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα υψηλό.
Γι αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα υπερτοπικές μετακινήσεις.
Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στα αστικά κέντρα.
Στόχος μας - όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι.
Με αυτό το γνώμονα μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η κυβέρνηση έχει χαράξει, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα με τρεις βασικούς σταθμούς» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κα.Πελώνη.

Το σχέδιο για το άνοιγμα

«Πρώτος σταθμός: τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση, εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self test στους εργαζόμενους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.
Δεύτερος σταθμός: τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα λύκεια.
Δηλαδή με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός.
Με προδιαγραφές τόσο για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test.
Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις» υπογράμμισε η κα.Πελώνη.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στη συνέχεια, σε ό, τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, η κα. Πελώνη είπε ότι «τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα».
Όπως είπε, για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.
Παράλληλα ανέφερε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κα.Πελώνη είπε πως τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα θα αρχίζει από τις 22:00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 23:00 το βράδυ.
«Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα» είπε η κα.Πελώνη.

Υποδειγματική η διαδικασία των εμβολιασμών

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη».
Η κα.Πελώνη είπε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας, υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν.
«Γι' αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης - και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία - ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί» τόνισε η κα.Πελώνη, επισημαίνοντας ότι «όπως ήδη διαπιστώνεται από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό 17,8%».
Παράλληλα υποστήριξε ότι εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ υπογράμμισε πως «επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια».
Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης