Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τζαννετάκης (Motor Oil): Εξετάζεται έκδοση Eurobond για χρηματοδότηση επενδύσεων στις ΑΠΕ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Εξετάζεται έκδοση Eurobond για χρηματοδότηση επενδύσεων στις ΑΠΕ

Τι είπε ο οικονομικός διευθυντής της Motor Oil στην τηλεδιάσκεψη για μέρισμα, πορεία πρώτου τριμήνου 2021 και επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σχετικά Άρθρα
Η έκδοση ευρωομολόγου είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η Motor Oil, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Αυτό ανέφερε ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Motor Oil, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (214) τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών.
Ο κ.Τζαννετάκης σημείωσε πως «χαιρόμαστε όλοι που έχουμε αφήσει πίσω το 2020» και πως παρά το γεγονός ότι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά οι επενδύσεις συνεχίστηκαν κανονικά χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση.
Παράλληλα η ψηφιακή μετάβαση έχει ξεκινήσει για τον όμιλο ενώ τέθηκαν και στόχοι ESG (περιβάλλον εργασιακά-κοινωνικά και διακυβέρνηση).
Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τράβηξαν το ενδιαφέρον των αναλυτών με αρκετές από τις ερωτήσεις τους να αφορούν τις επενδύσεις, την απόδοση και το συνολικό ύψος της εγκατεστημένης ισχύς.
Η διοίκηση ανέφερε πως πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς 240 MW μέσα στη νέα χρήση και πως αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 300 MW και θα φτάσει τα 380 MW του χρόνου.
Στόχος είναι μέχρι το 2025 να  φτάσει τα 600M. 
Αναφορικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου 2021 τονίστηκε πως πάει καλά με αύξηση του όγκου πωλήσεων, με αποτέλεσμα να καλυφθεί η περσινή απώλεια.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης οφείλεται στις αγορές του εξωτερικού, καθώς η Ελλάδα, λόγω του παρατεταμένου lockdown, δεν είχε ανάλογη πορεία .
Ο κ.Τζαννετάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου σημειώνοντας πως άντλησε 200 εκατ. ευρώ με 1,9% επιτόκιο και η έκδοση υπερκαλύφθηκε 5 φορές με 670 εκατ. ευρώ να προσφέρονται από Έλληνες, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία και επιτρέποντάς της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο και να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 2020 ανήλθαν στα 175 εκατ. ευρώ και για το 2021 αναμένονται επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το έργο του συγκροτήματος κατεργασίες νάφθας συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ.
Τέλος αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης να μη δώσει μέρισμα για τη χρήση 2020, σημειώθηκε πως είναι μία αμυντική στάση αν και δε θα δημιουργούσε μεγάλο θέμα στις ταμειακές ροές ένα μικρό μέρισμα.
Ωστόσο, τονίστηκε πως το περσινό δε μειώθηκε αν και θα μπορούσε, λόγω της πανδημίας.
Τονίστηκε όμως πως η διοίκηση θα δει την πορεία των επόμενων μηνών και θα μπορούσαμε να επιστρέψει στην πολιτική των μερισμάτων δίνοντας νωρίτερα αντί αργότερα το επόμενο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης