Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Bundestag ενέκρινε το «φρένο» για τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων

Γερμανία: Η Bundestag ενέκρινε το «φρένο» για τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων

Στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας

Με 342 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 64 αποχές εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού όπου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021.
Η ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021.

Ο δείκτης

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (22:00-5:00), η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα «click & collect», ενεργοποιούνται όταν ο δείκτης υπερβεί το 100, ενώ εάν ξεπεράσει και το όριο των 165 κρουσμάτων, η λειτουργία των σχολείων γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση.
Στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Αντιρρήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Bundestag, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ralph Brinkhaus έκανε λόγο για ψήφο που αφορά τις ζωές των ανθρώπων.
«Υπερψηφίστε για τη ζωή μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο υπουργός Υγείας Jens Spahn διευκρίνισε ότι «φρένο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να φρενάρουμε από πιο νωρίς και όχι όταν πλέον είναι πολύ αργά».
Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της στο ζήτημα του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Η τάξη 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου,Wolfgang  Schaeuble, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Διαδηλώσεις


Ενώ στην Bundestag βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση και η ψηφοφορία, λίγα μέτρα μακριά, κατά της νέας ρύθμισης διαδήλωναν περίπου 8.000 άτομα, αρνητές του νέου κορωνοϊού, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Έγιναν συλλήψεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται εκτός του χώρου που έχει οριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης