Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2021 - Μαύρες οι προβλέψεις των δανειστών για έλλειμμα - Θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2021 - Μαύρες οι προβλέψεις των δανειστών για έλλειμμα - Θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ

Πρώτοι «ψίθυροι» για μέτρα προσαρμογής

Σχετικά Άρθρα
Με δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα του 2021 ολοκληρώνεται σε πολιτικό επίπεδο σήμερα η 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ακόμη και με το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού που προβλέπει 3,5% ανάκαμψη, εκτιμώντας ότι ο πήχης θα πρέπει για φέτος να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά τουλάχιστον στην περιοχή του 3%.

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πρωτογενές έλλειμμα

Άκρως απαισιόδοξες είναι ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις τους και για το πρωτογενές έλλειμμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα υπερβεί τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα οδηγηθεί τουλάχιστον στο 7% του ΑΕΠ.
Μάλιστα ο κίνδυνος να καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ του 7,2% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά πιθανός ιδιαίτερα αν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο που αποτελεί ένα από τα σενάρια του οικονομικού επιτελείου για να κρατηθεί κάτω από το 20% το 2021 η ανεργία.
Ήδη μετά την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη βουλή που αυξάνει κατά 3 δισ. ευρώ τις πιστώσεις το συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο φτάνει ήδη -αν δεν τα έχει ξεπεράσει- στα 14 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Η νέα υπέρβαση επηρεάζει δυσμενώς το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σε απόλυτα μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Η πρόσθετη επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 2,3-2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τους δανειστές με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει για το 2021 στο 7% του ΑΕΠ, όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Η υπέρβαση στις δαπάνες δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα.
Εξ ου και η ανάγκη για καλύτερη στόχευση των μέτρων ώστε η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη και η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το τέλος πανδημίας να είναι σταδιακή και όχι απότομη.

Ζητούν παρεμβάσεις οι Θεσμοί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πολύ διακριτικά και χωρίς να παραβιάζουν την «κόκκινη γραμμή» της πανδημίας έχουν αρχίσει να «ψιθυρίζουν» για παρεμβάσεις πουν δεν θίγουν το γενικό σύνολο πλην όμως συμβάλλουν στην εξυγίανση του προϋπολογισμού.
Παράδειγμα αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.
Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει αποσύνδεση του φετινού φόρου από τις νέες αντικειμενικές αξίες και «πάγωμα» του λογαριασμού στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.
Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές τιμές ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και κυρίως του ποσού των 3,3 δισ. ευρώ από τις περιοχές που θα προκύψουν μεγάλες αυξήσεις μετά την ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές.
Το μπρα ντε φερ δεν έχει ακόμα τελειώσει ενώ η ίδια μάχη λαμβάνει χώρα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η ελληνικά πλευρά δηλώνει αισιόδοξη και ότι θα επικρατήσουν οι ελληνικές θέσεις.
Για την ώρα υπάρχει συμφωνία για το πακέτο των έκτακτων παρεμβάσεων που έχει να κάνει με την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος στην Εφορία και έχει ως στόχο την αποτροπή των επιβαρύνσεων από την πανδημία.
Το πακέτο περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, στα τεκμήρια διαβίωσης, στο φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ η εξόφληση των οποίων «απλώνεται» σε 8 και 6 δόσεις αντίστοιχα.
Ωστόσο υπάρχουν και φορολογούμενοι που μένουν εκτός των άμεσων ελαφρύνσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης