Τελευταία Νέα
Speculator

Η έκθεση της ΕΛΤΕ που αποκαλύπτει το ποινολόγιο των ορκωτών και καρφώνει τους «φτηνιάρηδες»

Η έκθεση της ΕΛΤΕ που αποκαλύπτει το ποινολόγιο των ορκωτών και καρφώνει τους «φτηνιάρηδες»
Τα μερίδια αγοράς των ελεγκτικών και η σχέση αμοιβών ορκωτών-κεφαλαιοποίησης εισηγμένων

Τρεις ελεγκτικές εταιρίες και τρεις ορκωτοί ελεγκτές έχασαν την άδειά τους τη διετία 2019-2020 ενώ επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα για παραβάσεις σε δύο ορκωτούς ελεγκτές και 9 ελεγκτικές εταιρίες σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΤΕ για την περίοδο 2019-2020.
Στην έκθεση αποτυπώνονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των ελεγκτικών εταιριών ειδικά στις εταιρίες δημοσίου συμφέροντος αλλά και τις αμοιβές των ορκωτών ελεγκτών.
Μάλιστα στη σελίδα 12 της έκθεσης (ολόκληρη η έκθεση στο επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του κειμένου) υπάρχει ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον πίνακας όπου προσδιορίζεται η σχέση αμοιβής των ελεγκτών και κεφαλαιοποίησης μιας εταιρίας.
Στο συγκεκριμένο πίνακα είναι προφανές ότι υπάρχουν εταιρίες που καταβάλλουν δυσανάλογα χαμηλές αμοιβές σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους.
Και το σχόλιο της ΕΛΤΕ που συνοδεύει τον πίνακα είναι ενδεικτικό των προθέσεών της.
Ειδικότερα αναφέρεται πως «οι αμοιβές για την παροχή υπηρεσιών τακτικού ελέγχου εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος του πελάτη, την οργανωτική του δομή, τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται και συνεπώς, τη φύση και το εύρος της εργασίας που απαιτείται από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή λαμβάνοντας υπόψιν τις ώρες και το πλήθος του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού που θα δεσμεύσει.
Βασικός παράγοντας είναι, σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο του ελεγκτικού κινδύνου και η διασφάλιση της ποιότητας, η οποία δεν θα πρέπει να υπονομεύεται λόγω εξοικονόμησης πόρων και άρα, προσφοράς χαμηλότερης αμοιβής προς τις ελεγχόμενες εταιρείες.»
Ουσιαστικά η Εποπτική Αρχή κρούει τον κώδωνα της υποβάθμισης ποιότητας από τις χαμηλές αμοιβές ορισμένων ελεγκτικών εταιριών δείχνοντας εμμέσως την στόχευση των έκτακτών και συνήθως θεματικών ελέγχων που υλοποιεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΤΕ η Grant Thornton παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη Big Four έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς 18,9% από πλευράς αριθμού ελέγχων εταιριών δημοσίου συμφέροντος (εισηγμένες, ασφαλιστικές, τράπεζες) και ακολουθεί η ΣΟΛ με 18,4% ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται η PwC.
Ωστόσο η PwC κατατάσσεται πρώτη με βάση την κεφαλαιοποίηση των εταιριών που ελέγχει καθώς οι εν λόγω εταιρίες αντιστοιχούν στο 47,9% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΤΕ (Πατήστε εδώ για να τη δείτε ολόκληρη)

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης