Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» δισεκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Tα χρέη, ο κορωνοϊός και η...Centricus

«Πόλεμος» δισεκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Tα χρέη, ο κορωνοϊός και η...Centricus
Η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του πιο δημοφιλούς παιχνιδιού στον κόσμο ως παγκόσμιας επιχείρησης, αλλά και τη νέα οικονομική πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η ένταση στη διαμάχη δισεκατομμυριούχων που έχει ξεσπάσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, για τον έλεγχο των μεγάλων διοργανώσεων, μετά την ανακήρυξη της European Super League με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Η ανακοίνωση την κλειστή λίγκα των 4 δισ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την JPMorgan Chase προκάλεσε κατακραυγή από τους φιλάθλους, τις κυβερνήσεις και την UEFA.
Σε απάντηση, η UEFA διερευνά μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 δισ. ευρώ από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Centricus, για τη χρηματοδότηση του ανανεωμένου Champions League, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του πιο δημοφιλούς παιχνιδιού στον κόσμο ως παγκόσμιας επιχείρησης, αλλά και τη νέα οικονομική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία,
Με επικεφαλής συλλόγους από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ομάδες με τεράστιες βάσεις φιλάθλων αλλά και σημαντικά χρέη επιδιώκουν να αποσπάσουν περισσότερα μετρητά από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης και να στηρίξουν τα έσοδα μετά από ένα χρόνο σε άδεια γήπεδα.
Θέση στη διαμάχη έλαβε σήμερα και επίσημα η FIFA, δια στόματος του προέδρου της Gianni Infantino.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τάχθηκε κατά της δημιουργίας της ESL και προειδοποίησε ότι οι ομάδες που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με συνέπειες.

Οι υπέρμαχοι

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος, τονίζουν ότι η Super League θα δημιουργήσει ένα συναρπαστικό ποδοσφαιρικό προϊόν, με αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς οι κορυφαίες ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους πιο συχνά.
Παράλληλα, θα είναι επικερδέστερο για τις ομάδες, καθώς η μόνιμη συμμετοχή να αφαιρεί την αβεβαιότητα των προκριματικών μετά από μια κακή σεζόν.
«Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το μεταφέρουμε στη σωστή του θέση στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Florentino Perez, ο πρώτος πρόεδρος της Super League.
«Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα με περισσότερους από τέσσερις δισεκατομμύρια οπαδούς και η ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους», τόνισε.

«Στο κόκκινο» τα χρέη

Από τις ομάδες που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στη Super League, οι περισσότερες φορτώθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, με χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα μρε την KPMG.
«Η κακή οικονομική διαχείριση σε ορισμένους ευρωπαϊκούς συλλόγους τους ανάγκασε να οδηγηθούν σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους», σχολιάζει ο Kieran Maguire, λέκτορας στα χρηματοοικονομικά του ποδοσφαίρου, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
«Οι σύλλογοι είτε θα επιτύχουν τον στόχο τους μέσω της Λίγκας, είτε θα εξασφαλίσουν περισσότερα κεφάλαια και εξασφαλίσεις από την UEFA», τόνισε.
league.jpg

Οι διαπραγματεύσεις UEFA - Centricus

Η Centricus βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την UEFA εδώ και αρκετούς μήνες, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα το Bloomberg.
Αρχικά οι δύο πλευρές συζήτησαν για ένα πακέτο ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Εκπρόσωπος της Centricus αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της UEFA δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό. Η UEFA θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της την Τρίτη.

Ποια είναι η Centricus

Η Centricus διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 30 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Η εταιρεία ξεκίνησε το 2016 από τον Nizar Al-Bassam, πρώην τραπεζίτη στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων στην Deutsche Bank και τον πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs Group, Dalinc Ariburnu.
Η Centricus ενημέρωσε τη SoftBank Group για τη δημιουργία του Vision Fund, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμμετείχε επίσης στην εξαγορά της Fortress Investment Group LLC ύψους 3,3 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης