Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα 20/4 οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σήμερα 20/4 οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Στις 23/4 οι αποφάσεις στις ΗΠΑ, τι θα κάνει η Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένονται σήμερα Τρίτη 20/4 οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johsnon κατά του κορωνοϊού, η χορήγηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ ύστερα από τον εντοπισμό θρομβοεμβολικών περιστατικών.
Ο ΕΜΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, θα κάνει μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του μονοδοσικού αυτού εμβολίου και των πιθανών παρενεργειών του και θα αποφασίσει εάν θα πρέπει ή όχι να συνεχιστεί η χορήγηση του.
Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν την αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson «για προληπτικούς λόγους» ενώ και η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλει τη χρήση του εμβολίου στην Ευρώπη, καθώς μελετούσε έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες 18 – 48 ετών μετά τον εμβολιασμό με J&J.
Από τις 6 αυτές περιπτώσεις, μια γυναίκα πέθανε ενώ άλλη μια νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Τις αποφάσεις αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη προμηθευθεί 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson ενώ έχει προγραμματίσει να λάβει 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Πάντως κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε καθησυχαστική για το συγκεκριμένο εμβόλιο, υποστηρίζοντας πως είναι ασφαλές, αποτελεσματικό κα πρακτικό δεδομένου ότι χορηγείται σε μια δόση.
Η κα Θεοδωρίδου ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης