Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ιράν: Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία

ΥΠΕΞ Ιράν: Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τη Σαουδική Αραβία,

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, όμως δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκαν άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αυτό τον μήνα.
Ιράν και Σαουδική Αραβία, περιφερειακοί αντίπαλοι, διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016 και έκτοτε επιδίδονται σε πολλούς πολέμους δι’ αντιπροσώπων καθώς προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και δύο περιφερειακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι Σαουδάραβες και Ιρανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν στο Ιράκ σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διμερείς εντάσεις, καθώς η Ουάσινγκτον εργάζεται για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη.
Πρώτοι οι Financial Times ανέφεραν τη συνάντηση αυτή.
«Είδαμε αναφορές του Τύπου για συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αν και μερικές φορές μεταδίδονται αντικρουόμενες δηλώσεις», επεσήμανε ο S. Hatibjadeh στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής», πρόσθεσε.
Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις συνομιλίες.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η συνάντηση, την οποία οργάνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό τον μήνα, επικεντρώθηκε στην Υεμένη, όπου ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν.
Το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίθετο στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι δεν περιορίζει το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και δεν αναφέρεται στη συμπεριφορά της σε περιφερειακό επίπεδο.
Το Ριάντ έχει ζητήσει να υπάρξει μια πιο ισχυρή συμφωνία στις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Βιέννη προκειμένου ΗΠΑ και Ιράν να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης