Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων με συντελεστές φορολογίας… γονικών παροχών προτείνει ο ΣΒΕ

Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων με συντελεστές φορολογίας… γονικών παροχών προτείνει ο ΣΒΕ
«Δωρεάν» μεταβιβάσεις για τις επιχειρήσεις θέλει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για υπερβολική φορολόγηση στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά
Σχετικά Άρθρα

«Δωρεάν» μεταβιβάσεις για τις επιχειρήσεις θέλει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για υπερβολική φορολόγηση στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά και προτείνει τον εξορθολογισμό των σχετικών συντελεστών φορολογίας.
Από το 15% που είναι σήμερα να μειωθούν στα επίπεδα του 1% και 2%.
Δηλαδή ο ΣΒΕ καταθέτει αίτημα, η μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης με διπλογραφικά βιβλία τύπου Ανώνυμης Εταιρείας και με άλλες νομικές μορφές επιχειρήσεων, να φορολογηθούν με αντίστοιχους μονοψήφιους συντελεστές όπως συμβαίνει με την απλή μορφή μιας γονική παροχή.
Στο στάδιο της μεταβίβασης με γονική παροχή ενός ακινήτου ή ενός χωραφιού δεν προκύπτει φόρος όταν η αξία της περιουσίας ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Όταν η συνολική αξία της περιουσίας που μεταβιβάζεται ανέρχεται άνω των 150.000 και περνά στους απογόνους, ο συντελεστής φορολόγησης διαμορφώνεται στη μία ποσοστιαία μονάδα όταν το υπόλοιπο της αξίας της περιουσίας αποτιμάται από την εφορία μέχρι τις 300.000 ευρώ.
Ο φόρος που προκύπτει είναι 1.500 ευρώ και υπολογίζεται στην αξία της περιουσίας που είναι επιπλέον 150.000 ευρώ.

Ο συντελεστής του 15%

Ο φορολογικός νομοθέτης για τις περιπτώσεις μεταβιβάσεων επιχειρήσεων με γονική παροχή διατηρεί ως αφορολόγητο τις πρώτες 150.000 ευρώ και σε παραπάνω αξίες εφαρμόζονται συντελεστές του15% και μπορεί να φτάσουν και στο 40%.
Έμπειρος φοροτεχνικός που έχει ασχοληθεί με αντίστοιχες υποθέσεις υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται η ΠΟΛ1055 του 2003, η οποία βάζει τα πράγματα σε τάξη.
Παράδειγμα μια εταιρεία στο στάδιο της μεταβίβασης ως γονική παροχή η οποία παρουσιάζει υπεραξίες στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του βίου της, ο φόρος κληρονομιάς διαμορφώνεται σε 600.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που η μεταβίβαση γίνει με συντελεστή γονικής παροχής θα γίνει με συντελεστή 5%.
Ο φόρος ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Η διαφορά των 400.000 ευρώ πράγματι είναι σημαντική με το σημερινό φορολογικό καθεστώς αλλά πρόκειται για μια εταιρεία με υπεραξίες.

Απαίτηση για άμεση λύση

Ο ΣΒΕ, επισημαίνει ότι με δεδομένα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων:
α) είναι οικογενειακές και
β) βρίσκονται σε φάση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας τους στη 2η και στην 3η γενιά, θα περίμενε κανείς από την πολιτεία να διευκολύνει τη συνεχεια τους και να την εξασφαλίσει με ευνοϊκούς όρους.
Αντ’ αυτού η πολιτεία συντηρεί αναίτια και σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης την άνιση φορολογική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών από την πρεσβύτερη στη νεότερη γενιά.
Ο ΣΒΕ θέτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν η υπεραξία από την πώληση μετοχών να μην φορολογείται όταν αυτή γίνεται μεταξύ νομικών προσώπων και να φορολογείται με το εξοντωτικό 15% όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεταξύ φυσικών προσώπων.
Έγκυροί φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι για τις επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πώληση μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων σε εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 24%.
Όταν πρόκειται για μέτοχο με ποσοστό άνω του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου ο συντελεστής φορολόγησης διαμορφώνεται στο 15%,όπως συμβαίνει και σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις.
Όμως ο ΣΒΕ συνεχίζει με βολές κατά του κράτους που εξακολουθεί να συντηρεί αφενός ένα αναχρονιστικό καθεστώς υπολογισμού της αξίας της επιχείρησης (ΠΟΛ 1055/2003) και αφετέρου την άνιση φορολογική μεταχείριση σε βάρος των φυσικών προσώπων.
Κατά τον ΣΒΕ, η διατήρηση του συγκεκριμένου καθεστώτος θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια πλήθους οικογενειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται υπο μεταβίβαση, ειδικά μικρομεσαίων με έδρα στην Ελληνική περιφέρεια που, ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Εύλογα προκύπτει λοιπόν προκύπτει το ερώτημα προς το ΣΒΕ μία εταιρεία με υπεραξίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να υπολογίζεται φόρος με συντελεστή στα επίπεδα του 1% και 2%.
Κάποιοι που γνωρίζουν την επιχειρηματική κοινότητα στη Βόρεια Ελλάδα θεωρούν ότι το αίτημα του ΣΒΕ πιθανότητα να είναι συνδέεται με επιχειρηματικά ονόματα που ήρθε η ώρα για μεταβίβαση και δεν θέλουν να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης