Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση λόγω Πειραιώς

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση λόγω Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

AΓΟΡΑ: Τώρα που πάνω-κάτω μάθαμε τι θα γίνει στην Πειραιώς, όπως ήταν αναμενόμενο, κλείδωσε η μετοχή στο limit down. Μάλιστα η εικόνα της μετοχής δείχνει πως έχει και άλλο. Παρέσυρε η μετοχή όλο το ΧΑ, καθώς οι κάτοχοι μετοχών πρέπει να έχουν υψηλή ρευστότητα για να μαζέψουν τις τεράστιες ζημιές.

Καθολική πτώση, αφού μόλις 17 μετοχές ενισχύθηκαν και 102 υποχώρησαν. Αρκετές μάλιστα είχαν μεγάλες απώλειες. Θα λέγαμε πως ο όγκος ήταν χαμηλός, αλλά ουσιαστικά έλειπε η Πειραιώς. Φανταστείτε δηλαδή να είχε κάνει δυο εκατ. κομμάτια. Σημαντικές απώλειες και για τις άλλες συστημικές. Πίεση και στην Ελλάκτωρ, αλλά και σε άλλα βαριά χαρτιά.

Ξεχώρισε η Coca Cola και η Jumbo, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά. Η Coca Cola έγραψε και νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Ανοδικά στο κλείσιμο αλλά οριακά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μιλάμε για την ολοκλήρωση της διάλυσης των μικροεπενδυτών! Απίστευτες οι ευθύνες αλλά δε βλέπουμε να αποδίδονται. Μάλλον και η αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί… Πρώτο limit down σήμερα και με μεγάλο ανεκτέλεστο. Το ίδιο και στο συμβόλαιο με τιμή 3,12 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε στα 3,35 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα 1,0680 ευρώ και στο -5,70% η ΑΛΦΑ, στα 2,5650 ευρώ και στο -5,70% η ΕΤΕ και στα 0,73 ευρώ και στο -4,58% η ΕΥΡΩΒ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η υποβάθμιση έριξε και την τιμή της μετοχής και του ομολόγου. Διατηρούμε την άποψη, ότι οι διαφωνίες δεν κάνουν καλό, ειδικά σε μία εποχή που η Άκτωρ μπαίνει μέσα κάθε μήνα. Η αύξηση είναι απαραίτητη πλέον ίσως χρειάζεται να γίνουν κι άλλα. Στο -6,11% και στα 1,23 ευρώ. Είναι χαμηλό 7 μηνών και ουσιαστικά έσπασε η στήριξη των 1,30 ευρώ.

JUMBO: Στην τελική δημοπρασία την πήγαν στο υψηλό της ημέρας και στα 15,60 ευρώ.

FOURLIS: Ταλαιπωρήθηκε να περάσει τα 4,50 ευρώ και γύρισε στα 4,43 ευρώ. Χαμηλός ο όγκος βέβαια και ελπίζουμε να μη χαλάσει η εικόνα και γυρίσει ξανά στο εύρος συσσώρευσης.

ΚΕΚΡΟΨ: Στα 1,7820 ευρώ και στο -10,45% με όγκο 72 χιλ. τεμάχια. Έσπασε όσες στηρίξεις βρήκε μπροστά της και πάει για τα 1,64 ευρώ με 1,45 ευρώ αν συνεχίσει έτσι. Έχει κάτι χάσματα στα 1,20 ευρώ.

NEWSPHONE: Ξεκινώντας από την αποτίμηση βλέπουμε πως στο ταμπλό αξίζει 14 εκατ. ευρώ με την τιμή να είναι πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης. Ο καθαρός δανεισμός (ταμείο, μείον δάνεια και μισθώσεις) ανέρχεται στα -7,7 εκατ. ευρώ.
Άρα αν αφαιρεθεί το ταμείο έχουμε αποτίμηση 6,3 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις από πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού εισπράχθηκαν ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο και πλέον είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και απαιτήσεις και μη κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Πιο αναλυτικά, οι απαιτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με δάνειο στη Λεβάντε Φέρρις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία με υπόλοιπο 4,2 εκατ. ευρώ να κάνουν πάλι με τη Λεβάντε και αφορά επένδυση. Δηλαδή μέχρι στιγμής έχουμε αποτίμηση 6,3 εκατ. ευρώ και άθροισμα απαιτήσεων και επενδύσεων ύψους 16,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και στο 50% να μειωθούν ή να πουληθούν μένουν 8,1 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από την αποτίμηση κατά 1,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε ακίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και μεταφορικά μέσα αναπόσβεστης αξίας 2,4 εκατ. ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο, να χαριστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με μόνο αντάλλαγμα τη μισή αναπόσβεστη αξία, έχουμε πρόσθετη αξία 3 εκατ. ευρώ πάνω από την τρέχουσα αποτίμηση. Δε συζητάμε οι ρευστοποιήσεις να πάνε καλύτερα τι αξία μένει ή να πουληθεί σε σωστό τρόπο και όχι να ρευστοποιηθεί. Καταλαβαίνετε γιατί θέλουν να τη βγάλουν από το ΧΑ, ενώ δε δίνουν φέτος ούτε μέρισμα, ούτε επιστροφή κεφαλαίου;

AS COMPANY: Πάμε να κάνουμε κάτι ανάλογο, αν και το έχουμε ξανακάνει, αλλά σε χαμηλότερη αποτίμηση. Τώρα η αποτίμηση είναι 30,4 εκατ. ευρώ και έχουμε ταμείο συν επενδύσεις που είναι κυρίως ομόλογα εξωτερικού 15,62 εκατ. ευρώ. Δάνεια και μισθώσεις στα 344 χιλ. ευρώ άρα καθαρό ταμείο 15,27 εκατ. ευρώ. Αφαιρώντας το από την αποτίμηση έχουμε υπόλοιπο 15,13 εκατ. ευρώ.

Υπήρχαν αποθέματα 4,6 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 10,5 εκατ. ευρώ. Έχουμε επίσης αναπόσβεστη αξία κτιρίων και οικοπέδων 4,5 εκατ. ευρώ και φυσικά μία επιχειρηματική δραστηριότητα που άφησε κέρδη ακόμα και με τέτοιες συνθήκες. Να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις δεν έχουν κάποιο θέμα στην είσπραξή τους, λόγω αξιοπιστίας βασικών πελατών. Ακόμα όμως και οι μισές να εισπραχθούν έχουμε 5,2 εκατ. ευρώ άρα πάμε σε αποτίμηση 10 εκατ. ευρώ.

Αφαιρώντας αναπόσβεστη αξία οικοπέδων και κτιρίων πέφτουμε στα 5,5 εκατ. ευρώ. Τι μας μένει σε αυτήν την τιμή; Όλα τα υπόλοιπα μαζί με τη δραστηριότητα που αφήνει καλά κέρδη (τζίρο 19,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,1 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,87 εκατ. ευρώ) και φυσικά τα αποθέματα των 4,6 εκατ. ευρώ. Τρομερό;

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αύριο 20/4 θα πιστωθούν οι μετοχές της Cenergy και τα χρήματα στους δικαιούχους. Η στήλη την έχει στις επιλογές και θα θεωρήσει ότι οι μετοχές του μερίσματος πουλήθηκαν με το που πιστώθηκαν και το αποτέλεσμα προστίθεται στην τιμή ως κέρδος.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Δυνατό κλείσιμο στο +9,85% και στα 0,4460 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με μικρή άνοδο. Ακόμα και σε τέτοιες μέρες κάποιοι κοιτούν τα θεμελιώδη και καλά κάνουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης