Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναστέλλονται τα τεκμήρια διαβίωσης για 1,5 εκατ. πληττόμενους - Πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις - Επιβεβαίωση ΒΝ

Αναστέλλονται τα τεκμήρια διαβίωσης για 1,5 εκατ. πληττόμενους - Πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις - Επιβεβαίωση ΒΝ
Για τέσσερις κατηγορίες πολιτών ή για 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους δεν θα ισχύσουν φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης
Σχετικά Άρθρα
Για τέσσερις κατηγορίες πολιτών ή για 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους δεν θα ισχύσουν φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3% στο ποσό της οφειλής, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Ταυτόχρονα ετοιμάζεται ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορολογούμενους που λόγω της πανδημίας μείωσαν τις ηλεκτρονικές τους αγορές το 2020 με αποτέλεσμα να μην έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων και κινδύνευαν με έξτρα φόρο.
Μετά το πράσινο φως από την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε (από το OPEN) ότι η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο των 8 δόσεων αποπληρωμής του φόρου, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
Οσα φυσικά πρόσωπα υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον επιπλέον φόρο θα έχουν έκπτωση 3% αντί 2% που ίσχυε πέρυσι. Επίσης, όσοι υποβάλουν στο τέλος Αυγούστου τις δηλώσεις τους θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις φόρου εισοδήματος μαζί για να μη χάσουν το πρόγραμμα των 8 δόσεων.
Σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης, κυρίως για κατοικίες και αυτοκίνητα, που απειλούν τους φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μείωση εισοδημάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης το 2020 και κινδύνευαν φέτος να φορολογηθούν τεκμαρτά, ο υπουργός εξήγγειλε πάγωμα αντικειμενικών δαπανών για τέσσερις κατηγορίες πολιτών επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «ΒΝ».

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

■ Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή
■ Εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας
■ Εργαζόμενοι που μπήκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
■ Ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα μισθώματα από ενοίκια.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα τεκμήρια θα παραμείνουν ενεργά για όσους από τις προηγούμενες κατηγορίες είχαν φορολογηθεί τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη (2020, 2019) με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου των μηδενικών ενοικίων για τον μήνα Μάιο, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία μέσα στον Απρίλιο. Συμπλήρωσε πάντως ότι αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν από το κράτος τα τελευταία υπόλοιπα που έχουν μείνει για την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 και θα ακολουθήσει η πληρωμή για τα μισθώματα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.

Η 10η αξιολόγηση

Σε πολιτικό επίπεδο η 10η αξιολόγηση ξεκινά αύριο Τρίτη με ένα πυκνό πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων που θα διαρκέσει ως την Τετάρτη το βράδυ, όπου η ελληνική πλευρά θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών και για τα υπόλοιπα μέτρα που προωθεί και αφορούν:

■ Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
■ Τα νέα κουρέματα που εξετάζονται στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Οι παρεμβάσεις, εάν περάσουν, θα είναι στοχευμένες και μόνο για τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Εχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μηδενικής προκαταβολής, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.

Χαμηλώνει ο πήχης για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζονται και στο θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο τα νοικοκυριά που δεν έπιασαν το οριζόντιο όριο του 30%. Αν και στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση για κατάργηση του φορο-πέναλτι 22% που επιβάλλεται επί του ποσού των e-αποδείξεων που λείπει, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους προκρίνεται το κούρεμα του γενικού ορίου. Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κλίμακα της μείωσης παίζει μεταξύ 10% και 20%, τονίζοντας ωστόσο ότι η ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, όπως εργαζόμενους σε αναστολή και επαγγελματίες σε πληττόμενους ΚΑΔ.
Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό, το 80% των πολιτών έχει καλύψει το ελάχιστο όριο ενώ για το υπόλοιπο 20% που βρίσκεται με έλλειμμα είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης