Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 5,4 τρισ. έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι καταθέσεις, λόγω των περιορισμών της πανδημίας

tags :
Κατά 5,4 τρισ. έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι καταθέσεις, λόγω των περιορισμών της πανδημίας
Τα 5,4 τρισ. ισοδυναμούν με περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
Κατά 5,4 τρισ. έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι καταθέσεις, καθώς από τότε που ξεκίνησε η πανδημία οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει τα πρότυπά τους.
Και όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, πλέον οι οικονομικές προοπτικές είναι θετικές, ανοίγοντας το δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη των δαπανών καθώς ανοίγουν ξανά οι επιχειρήσεις.
Τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο συσσώρευσαν το πλεόνασμα - ορίζεται ως η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2019 και ισοδυναμεί με περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.


Εν αναμονή της αύξησης των δαπανών

Η αυξανόμενη παγκόσμια εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποδηλώνει ότι οι αγοραστές θα είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ξανά μόλις ανοίξουν τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο παγκόσμιος δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο Conference Board έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, με σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Σύμφωνα με τη Moody's ο συνδυασμός της απελευθέρωσης της σημαντικής ζήτησης και της υπερβολικής αποταμίευσης θα οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σε όλο τον κόσμο.
Εάν οι καταναλωτές ξοδέψουν περίπου το ένα τρίτο της πλεονάζουσας εξοικονόμησης, θα αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά περισσότερο από 2 εκατοστιαίες μονάδες τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, εκτιμά η Moody's.


Προστασία της κατανάλωσης

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία πέρυσι υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής της στη σύγχρονη ιστορία, τα εισοδήματα των νοικοκυριών προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από πρωτοφανή κυβερνητικά κίνητρα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες.
Οι καταναλωτές μείωσαν επίσης τις δαπάνες ενόψει της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και επειδή πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έκλεισαν ή είχαν περιοριστεί.

Ως αποτέλεσμα, το 2020 τα ποσοστά αποταμίευσης νοικοκυριών σε πολλές προηγμένες οικονομίες έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, και οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν ραγδαία σε πολλές χώρες.
Σύμφωνα με τη Moody's, η υπερβολική εξοικονόμηση ήταν υψηλότερη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου τα lockdown έχουν εφαρμοστεί ευρέως και οι κρατικές δαπάνες ήταν υψηλές.
Μόνο στις ΗΠΑ, τα νοικοκυριά έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια, εκτιμά η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης