Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Συμβολικές» οι κυρώσεις Biden προς τη Ρωσία – Κρεμλίνο: Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της οικονομίας

«Συμβολικές» οι κυρώσεις Biden προς τη Ρωσία – Κρεμλίνο: Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της οικονομίας

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου την απαγόρευση προς τις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν από την πρωτογενή αγορά ρωσικό χρέος εκπεφρασμένο σε ρούβλια από τις 14 Ιουνίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι «ως επί το πλείστον συμβολικές» και θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές και τις μακροοικονομικές προοπτικές, ανέφεραν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο καθησυχάζει: Η σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας διασφαλίζεται πλήρως, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov απαντώντας στο ερώτημα αν θα αντέξει η ρωσική οικονομία τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως,η ρυθμιστική αρχή μας ενεργεί με φρόνηση, ενεργεί επιτυχώς, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του οικονομικού μας επιτελείου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι  "δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά του».

Κυρώσεις

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου μια σειρά νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας καθώς την κατηγορεί για παρέμβαση στις εκλογές του 2020, μια τεράστια κυβερνοεπίθεση στα κυβερνητικά και εταιρικά δίκτυα των ΗΠΑ, την παράνομη προσάρτηση και κατοχή της Κριμαίας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κυρώσεις στοχεύουν 16 επιχιερηματικές οντότητες και 16 άτομα που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, μαζί με πέντε άτομα και τρεις οντότητες που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας και απέλασαν 10 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ.

Αγορά χρέους

Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις στο πρόσφατα εκδοθέν ρωσικό κρατικό χρέος, το οποίο προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στο ρωσικό ρούβλι και τα κρατικά ομόλογα την Πέμπτη (15/4).
Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάτασγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Biden τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ απαγορεύεται να συμμετάσχουν στην πρωτογενή αγορά ρωσικού χρέους είτε αυτό είναι εκπεφρασμένο σε ρουβλια είτε όχι μετά τις 14 Ιουνίου 2021.

«Συμβολική κίνηση»

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν απτή επίπτωση από τις κυρώσεις στην τρέχουσα μορφή τους.
«Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων ήταν ως επί το πλείστον συμβολική κίνηση», δήλωσε ο Agathe Demarais, διευθυντής The Economist Intelligence Unit, στο CNBC την Παρασκευή 16/4.
«Οι κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και εταιρείες είναι άσχετες, καθώς αυτοί οι άνθρωποι και οι εταιρείες δεν έχουν δεσμούς με τις ΗΠΑ και πιθανώς δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν ποτέ το δολάριο ή να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ».

Παράκαμψη

Ο Demarais πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις στο δημόσιο χρέος είναι λιγότερο αυστηρές από την αρχική αντίδραση της αγοράς, καθώς στοχεύουν μόνο στην πρωτογενή αγορά χρέους και μπορούν επομένως να «παρακαμφθούν εύκολα μέσω της δευτερογενούς αγοράς»
Η κύρια αγορά σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται σε ρωσικά χρεόγραφα που δημοπρατήθηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό για πρώτη φορά, ενώ η δευτερογενής αγορά είναι εκείνη η διαπραγμάτευση αυτών των τίτλων μεταξύ επενδυτών.
«Αυτή η επιλογή πολιτικής σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν προσεκτική για να αποφύγει να βλάψει τους Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι διακρατούν ρωσικό κρατικό χρέος ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Demarais.

Κατευνασμός

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνόδευαν τις κυρώσεις με μια σειρά δηλώσεων που εκφράζουν την επιθυμία τους να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα.
Οι κυρώσεις τραβούν αποτελεσματικά ένα όριο σε μια περίοδο που οι επενδυτές περιμένουν και μαντεύουν ως προς το χρονοδιάγραμμα και την έκτασή τους.

Ανακούφιση

Ο Vladimir Tikhomirov, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Global Markets με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε στο CNBC ότι ορισμένοι επενδυτές ανακουφίστηκαν από την εξάλειψη της αβεβαιότητας και των αρκετά μετριοπαθών κυρώσεων, οι οποίες μείωσαν το συνολικό επίπεδο των επενδυτικών κινδύνων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Ο Tikhomirov είπε ότι η απαγόρευση αγοράς δημόσιου χρέους ήταν η πιο σημαντική από τα νέα μέτρα, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν ακόμη περιορισμένος.

Μικρές επιπτώσεις

«Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του προϋπολογισμού της Ρωσίας (το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός), το χαμηλό επίπεδο κρατικού χρέους, συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και υψηλός όγκος συσσωρευμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, η απαγόρευση αγοράς χρέους είναι απίθανο να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημονοσιονομική πολιτική είτε στην οικονομία γενικότερα », είπε.
Ο Liam Peach, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics, συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο, εκτός εάν οι κυρώσεις επεκταθούν σε όλο το δημόσιο χρέος, είτε η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικά αντίποινα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης