Πολιτική

Πελώνη: Σταθεροποίηση κρουσμάτων στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας – Είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία

Πελώνη: Σταθεροποίηση κρουσμάτων στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας – Είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία
Για σταδιακή μείωση του δείκτη θετικότητας έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας έχουμε σταθεροποίηση κρουσμάτων κορωνοϊού διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία πάντως σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται.
Παρατηρείται ωστόσο στις περισσότερες περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων.
Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται.
Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση.
Είναι μία θετική εξέλιξη αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη.
Όλα δείχνουν όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας.
Στην πορεία αυτή έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο: σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας.
Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σ' έναν ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κα.Πελώνη.

Δεν χαλαρώνουμε

«Για το σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας.
Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού.
Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε.
Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας - και ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία - να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν.
Ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες.
Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας - περίπου 800.000 - ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών.
Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών» υποστήριξε η κα.Πελώνη.

Σε ποιους εργαζόμενους τα self test από 19/4

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα self test που θα διατεθούν σε εργαζόμενους από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.
«Από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Υποχρεωτική επίσης είναι η χρήση για τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Δήμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα.
Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους.
Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα» είπε η κα.Πελώνη.

Ποια είναι η διαδικασία

«Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Εάν είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα.
Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του» τόνισε η κα.Πελώνη, αναφέροντας πως «οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης