Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Biden έστειλε μη επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν

ΗΠΑ: Ο Biden έστειλε μη επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν
Ο πρόεδρος Biden έστειλε στην Ταϊβάν μη επίσημη αντιπροσωπεία πρώην αμερικανών αξιωματούχων για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ταϊπέι
Ο πρόεδρος Biden έστειλε στην Ταϊβάν μη επίσημη αντιπροσωπεία πρώην αμερικανών αξιωματούχων για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ταϊπέι που βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερο επιθετικές ενέργειες εκ μέρους του Πεκίνου.
Ο πρώην γερουσιαστής C. Dod και οι πρώην υφυπουργοί Εξωτερικών R. Armitaz και J. Stainbergh έφθασαν σήμερα με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing Wen.
«Για μία ακόμη φορά, η επίσκεψη αυτή αποτελεί απόδειξη των στέρεων σχέσεων ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.
«Η σχέση αυτή είναι τόσο ισχυρή όσο ένας βράχος».
Η Ταϊβάν, με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκων, θεωρείται από το Πεκίνο επαρχία της Κίνας που θα επιστρέψει κάποτε στην κινεζική κυριαρχία, εν ανάγκη δια της στρατιωτικής βίας.
Το Πεκίνο ασκεί οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση επί της Ταϊβάν για να διατηρήσει το νησί απομονωμένο από την διεθνή σκηνή και εξοργίζεται σε κάθε ένδειξη διεθνών επαφών της Ταϊπέι με οποιαδήποτε χώρα.
Τον περασμένο χρόνο, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.
Την Δευτέρα, 25 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διείσδυσαν στην ζώνη.
Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε διπλωματική αναγνώριση του Πεκίνου , το 1979, και διατήρησε σχέσεις με την Ταϊπέι, παραμένοντας κρίσιμο στρατιωτικό στήριγμα της Ταϊβάν.
Αμερικανικός νόμος ορίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βοήθεια στην άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης.
Η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 42ης επετείου της θέσπισης του νόμου αυτού, τον οποίο υπέγραψε ως νεαρός γερουσιαστής ο Biden .
Εξ άλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέες οδηγίες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς επιτρέποντας σε εκπροσώπους των ΗΠΑ να συναντώνται ευκολότερα με ταϊβανούς ομολόγους τους.
Από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Biden έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, κυρίως ως προς την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απειλητική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης