Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Απόσυρση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με ορόσημο την 11η Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Απόσυρση στρατευμάτων από το  Αφγανιστάν με ορόσημο την 11η Σεπτεμβρίου 2021
Συμβολική κίνηση του προέδρου Biden 20 χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους
Σχετικά Άρθρα

Για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου του 2021, δηλαδή 20 χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του προέδρου, Joe Biden τη Τρίτη 13 Απριλίου 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή είχε τεθεί και από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος προέβη σε μερική απόσυρση από τη Συρία.

NATO

Αύριο, στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken τον υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin στην έδρα του ΝΑΤΟ.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης, βιντεοδιάσκεψη του Βόρειοατλαντικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Με φυσική παρουσία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ειρηνευτική διάσκεψη

Εν τω μεταξύ, η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Απριλίου 2021.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνδιοργανώσουν αυτή τη διάσκεψη στην οποία θα παραστούν εκπρόσωπος «της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν».

Οδικός χάρτης

Οι συνδιοργανώτριες χώρες «δεσμεύονται να στηρίξουν ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και ενιαίο» Αφγανιστάν, πρόσθεσε.
Ο βασικός στόχος της διάσκεψης είναι «να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι ενδοαφγανικές συνομιλίες» που διεξάγονται στην Ντόχα, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «δίκαιη και βιώσιμη» πολιτική λύση.
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον οδικό χάρτη για την πολιτική λύση και το τέλος των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Εγγυήσεις

Η Ουάσιγκτον ασκούσε πιέσεις ώστε η διάσκεψη αυτή να διεξαχθεί πριν από την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως ορίζει η συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump με τους Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα.
Τρεις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι ο Biden αποφάσισε να αποσυρθούν οι Αμερικανοί δυνάμεις μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια, δηλαδή ακριβώς 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η αποχώρηση ωστόσο θα εξαρτηθεί από ορισμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσαν οι πηγές, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες μέχρι να επισημοποιηθεί η απόφαση

Ταλιμπάν

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.
Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, η διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης έχει ως στόχο να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία ή, τουλάχιστον, μια περίοδος περιορισμού των βίαιων ενεργειών. Αυτό ήταν το αίτημα των αφγανικών αρχών, που δέχτηκαν να συμμετάσχουν.
Οι Ταλιμπάν μόλις χθες (12/4) ανακοίνωσαν ότι ακόμη δεν είχαν αποφασίσει αν θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ashraf Ghani

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Εθνική Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, μια κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την ειρηνευτική διαδικασία, προετοιμάζει τη δική της πρόταση ενόψει τη διάσκεψης, αφού συνέλεξε τριάντα έγγραφα από διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της χώρας.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani έχει επίσης συντάξει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παρά μόνο μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό.
Έχει επίσης ζητήσει η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στην Τουρκία να εγκριθεί από τη «λόγια τζίργκα», τη συνέλευση των προεστών, φυλάρχων και άλλων αξιωματούχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης